Annonce
Tarm

Nu skal der udpeges ambassadører og nøgleaktører til Videbæks helhedsplan

Et glimt fra kommunalvalgkampen i 2017, da kandidaterne præsenterede sig for vælgerne på Stjernetorvet i Videbæk. Nu skal helhedsplanen sættes i gang. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Teknik- og miljøudvalget godkender tirsdag køreplanen for arbejdet med Videbæks helhedsplan. Snart skal der udpeges ambassadører og nøglepersoner.

Videbæk: Lad os få helhedsplanen lavet, inden vi beslutter, om der skal bygges højhuse på Bredgade.

Sådan lød det fra modstandersiden i den voldsomme debat om højhusbyggeriet på Bredgade, men helhedsplanen kunne på grund af ressourcemangel i forvaltningen ikke fremskyndes, så politikerne vedtog højhusbyggeriet uden.

Men nu – knap tre måneder højhusene fik grønt lys – sætter teknik- og miljøudvalget tirsdag helhedsplanen i gang, når handlings- og køreplanen for det næste års arbejde vedtages.

Helhedsplanen for Videbæk skal ifølge kommunen ”danne afsæt for og styrke igangværende og kommende udviklingsprojekter i byen, samt at sætte udviklingsprojekterne ind i en sammenhængende ramme, så der kan trækkes i samme retning”.

Desuden skal helhedsplanen ”understøtte Naturens Rige og tage udgangspunkt i byens identitet, stoltheder og udviklingsmuligheder. Den skal motivere byens borgere og erhvervsfolk til at trække i samme retning, så lokale partnerskaber kan udvikles”. Der er nedsat en styregruppe for projektet bestående af borgmester Hans Østergaard i egenskab af formand for økonomiudvalget, John G. Christensen, formand for teknik- og miljøudvalget, direktør i kommunen Flemming Juel- Nielsen og kommunal planchef Niels Peter Lauridsen.

Der skal også nedsættes en ambassadørgruppe, der får til opgave at ”gå forrest som positive ambassadører for projektet samt foretage en løbende prioritering i processen”.

For at sikre lokal forankring skal der udvælges 15-20 lokale Videbæk-borgere til en nøgleaktørgruppe sammen med cirka fem udvalgte fagpersoner fra Ringkøbing Skjern Kommune.

Der er endnu ikke udpeget Videbæk-borgere som ambassadører eller nogle til aktørgruppen, men kommunen har nogle i tankerne.

- Der er ingen liste endnu, men vi har haft en snak med nogle, om det kunne være dem. Der har været nogle borgere i gang med et arbejde på et eget initiativ, og det er nogle af de mennesker, vi gerne vil tage med ind. Vi ønsker at bygge videre på det arbejde, der har været i gang i Videbæk. Det skeler vi meget til. Vi ønsker at anerkende det arbejde, der har været hidtil. Ingen må føle, de har lavet spildt arbejde, siger projektleder Anne-Marie Bøgh.

Kommunen har kigget på organiseringen i Videbæk og har derfor nogle forslag til, hvem der bør med. Det er byrådspolitikere valgt i Videbæk-området, formanden for Videbæk Borgerforening, formanden for Videbæk Handle og Erhverv, Videbæk Udviklingsforum og en gruppe med navn Helhedsplan Videbæk.

I uge 37 og 39 skal der holdes de første møder med de udpegede borgere. I uge 40 er der kickoff workshop for alle interesserede. Her skal initiativer og potentialer identificeres og kortlægges.

Samtidig åbner den digitale platform, hvor alle kan komme med ideer til helhedsplanen. Senere rykker kommunen til Videbæk og holder åbent kontor, hvor alle med noget på hjerte kan få en snak med projektmedarbejderne.

- Der er mange gode initiativer i Videbæk, men her kan borgerne os, om der er noget, vi har overset og ikke fået med i planen, siger Anne-Marie Bøgh, der opfordrer Videbæk-borgerne til at bruge fantasien. - Der må gerne være drømme med. Der kunne være potentielle drømme i Videbæk, der skal have luft under vingerne ved hjælp af helhedsplanen, siger hun.

Omkring maj/juni næste år skal helhedsplanen være klar til vedtagelse i byrådet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce