Annonce
Varde

Nu skal du kunne tage naboens genbrug med hjem

Jan Pedersen (64) fra Outrup har kun godt at sige om den nye ordning med direkte genbrug i Nørre Nebel. - Hvis den havde været ægte, havde jeg skudt papegøjen, siger han om P.S. Krøyers ikoniske maleri "To kvinder på Skagen Strand" fra 1895. Foto: Henrik Reintoft
Din Forsyning kører lige nu et forsøg med direkte genbrug på genbrugspladsen i Nørre Nebel. Det undersøges, om det skal udbredes til alle kommunens genbrugspladser. Forsyningen vil først spørge genbrugsbutikkerne til råds.

Varde Kommune: Der er penge i skidtet. Vores genbrug. Og der er ressourcer at spare ved at genbruge. Og med verdens første klimalov i hånden skal der nu skrues mere op for genbruget, hvis det står til Din Forsyning.


Vi har flyttet tre tons fra affald til direkte genbrug. Det var endda en dårlig måned.

Driftsleder Kræn Thomsen, Genbrug Din Forsyning


Det seneste år har Din Forsyning kørt et forsøg med direkte genbrug på genbrugspladsen i Nørre Nebel. Direkte genbrug er, når man stiller noget, som andre må tage uden beregning. Erfaringerne har været meget positive, hvorfor udvalget for plan og teknik har haft et møde med Din Forsyning om direkte genbrug på alle kommunens fem genbrugspladser.

- Direkte genbrug er interessant, men vi vil godt have en dialog med hjælpeorganisationerne, om vi fjerner grundlaget for deres hjælpearbejde, siger Preben Friis-Hauge (V), der er formand for plan og teknik.

Boligcentralen på genbrugspladsen i Nørre Nebel har været en stor succes. Foto: Henrik Reintoft

En mulighed er, at hjælpeorganisationernes genbrugsbutikker må hente tingene på genbrugspladserne.

Annonce

Fælles opgave

Men jo flere forhindringer, jo mindre genbrug, hvilket fagkoordinator Jens Stræde Bondesen fra AffaldGenbrug i Din Forsyning er opmærksom på.

- Genbrug er en fælles opgave. Der kan også være et samarbejde, og der er også nogle ting, som genbrugsbutikkerne ikke handler med, siger Jens Stræde Bondesen.

Ulla Pedersen (61) fra Outrup synes nu, at spejlet er lidt sløret. Men hun faldt for selve rammen. Foto: Henrik Reintoft

Blandt andet byggematerialer som fliser og belægningssten. Gamle, men funktionsdygtige cykler er også et eksempel.

Annonce

Stor virkning

Kræn Thomsen er driftsleder for Genbrug i Din Forsyning og er tovholder på forsøget med direkte genbrug i Nørre Nebel. Han fortæller, at det har vejet, hvor meget direkte genbrug flytter.

Var det noget med julepynt, så er Boligcentralen på genbrugspladsen i Nørre Nebel leveringsdygtig - og det er helt gratis. Foto: Henrik Reintoft

-  Vi har flyttet tre tons fra affald til direkte genbrug. Det var endda en dårlig måned, siger Kræn Thomsen.

Så muligheden for at kunne stille de gode ting til direkte genbrug har vist sig at have en stor virkning. Og det er næppe i konkurrence med genbrugsbutikkerne.

For når man kører på genbrugspladsen, er det et bevidst valg. Ellers havde man formentlig kontaktet den lokale genbrugsbutik.

Der er også en afdeling med møbler og større ting, som man kan hente kvit og frit. De pågældende teakmøbler er i fin stand og ville nok koste et par tusinder i en genbrugsbutik. Mere hvis det var i København. Foto: Henrik Reintoft

Genbrugspladser

Din Forsyning har fem genbrugspladser i Varde Kommune.

Som den eneste har Nørre Nebel direkte genbrug.

De andre genbrugspladser ligger i Varde, Vrenderup, Ølgod og Oksbøl.

Er man i lykkelige omstændigheder, så står der en gratis barnevogn. Et par nye hjul ville gøre godt. Foto: Henrik Reintoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet For abonnenter

Sex i en hemmelig verden: Alle slags mænd mødes i skoven - også dem med vielsesring og autostol på bagsædet

Annonce