Annonce
Esbjerg

Nu skal forældre selv afgøre, om deres barn er klar til at starte skole: - Mange drengebørn har brug for et år mere i børnehave

Forældrene skal nu selv have ret til at vælge, om deres børn skal starte i skole et år før eller tidligere end planlagt. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Det skal være lettere for forældre at beslutte, hvornår deres børn skal starte i skole. Det vurderer Børn- og Familieudvalget i Esbjerg Kommune, der blandt andet påpeger, at rigtig mange drengebørn har meget godt af et år mere på legepladsen, før skolebænken kalder.

Esbjerg: En lidt firkantet lovgivning er nu løftet fra skolerne i Esbjerg kommune. Derfor kan forældre fremover helt selv vælge, om deres børn skal et år tidligere eller senere i skole.

Det har før været et lovkrav, at børn skal starte i skole i august måned det år, de fylder seks. Og kun særlige undtagelser har tilladt, at forældre må rykke på deres børns skolestart.

- Vi har fået noget frihed fra statens lovgivning. Og i den sammenhæng vil vi indri et af de ønsker, vi har hørt flere forældre stille, siger Diana Mose Olsen (SF), der er formand og Børn og Familieudvalget.

Annonce
Diana Mose Olsen håber, at forældrene vil have lettere ved at træffe en beslutning, der har børnenes behov i centrum. Arkivfoto: Jacob Schultz

Ifølge hende har mange forældre i årevis udtrykt bekymringer for om den faste skolestart er for deres børns eget bedste, og for hende at se, så kan forældre ligeså godt have ret til beslutningen omkring deres børns skolestart, da de sammen med pædagogerne i institutionerne kender deres børn bedst. Beslutningen skulle tidligere godkendes af byrådet.

- Der er eksempelvis rigtig mange drengebørn, der faktisk har virkelig godt af et år ekstra i institutionerne, fordi de simpelthen ikke er klar til at sidde stille i klasselokalerne, siger Diana Mose Olsen.

Forældrene træffer ultimativ beslutning

Det nye system betyder i bund og grund, at beslutningen om børnenes skolestart skal stå fuldstændig på forældrenes skuldre. Alligevel håber Diana Mose Olsen, at forældrene vil tage sig tid til at lytte til det fag-personale, der er ansat af Esbjerg kommune.

- Forældrene kender selvfølgelig deres egne børn bedst, men der er også et personale, der arbejder med børnene hver eneste dag nede i institutionerne. Og det personale har også en rigtig stærk indsigt i de individuelle børns behov, siger formanden for Børn og Familieudvalget.

Skolernes frihed

Den nye beslutning er en del af et tre år langt frihedsforsøg, hvor Esbjerg- og Holbæk kommune får et frirum fra de faste rammer, som statens lovgivning ellers har på skoleområdet.

Derfor er beslutningen om forældrenes frie beslutning til deres børn skolestart som udgangspunkt en midlertidig løsning. Forhåbningen er, at de løsere rammer vil gavne børnenes velfærd.

De nye regler er i princippet aktive nu, og forældre kan derfor fra næste sommer selv beslutte, om deres børn skal tidligere eller senere i skole.

Som udgangspunkt skal børnene stadig starte i skole i august måned, det år de fylder seks.

Hun fortæller, at forældrene vil blive tilbudt faglige møder omkring deres børn, når børnene nærmer sig skolealderen. Hun forventer, at en dialog mellem forældre, institution og folkeskole vil hjælpe forældrene med at træffe den bedste beslutning for deres eget barns skolestart.

- Selvom vi tilbyder de her møder, så vil det altså i sidste ende være forældrenes egen beslutning, men når der træffes en beslutning omkring tidligere eller udsat skolestart, så sigter vi altså efter, at det bliver med barnets behov i centrum, siger hun.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Esbjerg For abonnenter

Dronningebesøg forsinkede flytning af trolden. Nu er det slut med Anker Drømmefanger på lossepladsen på Fanø

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Nordtyskland

Fugleinfluenzaen raser igen: Besætning på 700 gæs blev slået ned

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Esbjerg

Fræk vandalisme: Lokalpolitikers valgplakater fjernet fra lygtepæle

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Kolding For abonnenter

Gerningsvåbnet blev aldrig fundet: 18-årig dømt for at knivstikke ung mand under sammenstød mellem to grupperinger

Tønder

Frandsen vs. Iversen: Meningsmåling giver borgmester Henrik Frandsen markant forspring i valgkampen

Annonce