Annonce
Aabenraa

Nu spidser det til i sag om tyske huskøbere i Danmark: Styrelse kan sende minister i samråd

Eva Kjer Hansen (V) er parat til at kalde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd, hvis han ikke svarer tilfredsstillende i SIRI-sagen. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Hvad er op og ned i sagen om styrelsen SIRI, der har ændret praksis for udstedelse af EU-opholdsbevis og dermed stikker en kæp i hjulet for tyske huskøbere i Danmark? Det vil folketingspolitikere nu også have svar på.

Aabenraa: Måske kan folketingspolitikere, hvad JydskeVestkysten ikke har formået trods stor ihærdighed.

Det har endnu ikke været muligt at få udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i tale om sagen med den ændrede praksis for udstedelse af EU-ophold i Danmark, som lægger tyske huskøbere i Sønderjylland store - og ifølge eksperter, avisen har talt med, ulovlige - hindringer i vejen. Men nu sætter folketingsmedlemmer valgt i Syd- og Sønderjylland en indsats ind.

- Når jeg følger JydskeVestkystens dækning af den her sag, virker det for mig som om, det er en form for chikane, der er helt uacceptabel i grænselandet, hvor vi netop har brug for en fri bevægelighed henover grænsen, siger Eva Kjer Hansen (V), der er formand for Europaudvalget.

- Der er i høj grad tale om tyske familier, som fuldt ud respekterer de regler, der gør sig gældende i Danmark, og som har lov til at købe hus. De møder en masse bøvl og besvær, fordi de ikke kan få deres opholdsbevis, som det ellers hidtil har været praksis, tilføjer Eva Kjer Hansen.

Annonce

Sagen kort

  • JydskeVestkysten har i en række artikler skrevet om, og dokumenteret, en ny praksis for udstedelse af EU-opholdsbevis. Sådan ét skal man bruge, når man vil bo i Danmark efter at have købt fast ejendom. Tyske huskøbere kan godt købe et hus. Det gør de enten kontant med tysk finansiering eller løfte om finansiering i Danmark.
  • Tidligere kunne tyskerne med en underskrevet købsaftale i hånden få EU-opholdsbeviset sendt til ejendomsmægler eller advokat, hvorefter erhvervelse af dansk cpr-nummer, finansiering og andre formalia kunne komme på plads. Siden engang i løbet af 2019 har Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, ændret praksis, så man nu kun kan få et opholdsbevis, hvis man allerede bor i Danmark. Det kan man så dokumentere med en lejekontrakt på det hus, man egentlig har købt.

Vil have minister på banen

Og ligesom JydskeVestkysten vil Eva Kjer Hansen gerne vide, hvordan udlændinge- og integrationsministeren forholder sig til sagen.

- Jeg undrer mig over, at ministeren (Mattias Tesfaye, red.) ikke kommer på banen, og at det åbenbart er umuligt at få en kommentar fra ministeren, der har ansvaret for, hvordan styrelsen (SIRI, red.) agerer i de her sager, lyder det fra Eva Kjer Hansen.

Derfor vil hun også være klar med et spørgsmål til Tesfaye i næste onsdags spørgetid i Folketinget.

Hvis du nu ikke får et tilfredsstillende svar, kan det så ende med et samråd?

- Det kan det sagtens. Jeg savner, at myndigheden giver svar i den her sag. Jeg kan se, at styrelsen siger, at den engang i februar vil give en orientering, men det er jo ikke dét, der er sagens kerne. Det handler om styrelsens praksis og på hvilket grundlag, den har den, mener Eva Kjer Hansen.

Nyt spørgsmål til minister

Og Eva Kjer Hansen er ikke alene i sin søgen efter svar. SF’s Karina Lorentzen Dehnhardt, der er medlem af Folketingets landdistriktsudvalg, har tidligere spurgt, men ikke fået svar: "Vil ministeren tage initiativ til, at udfordringerne med at opnå EU-ophold i forbindelse med huskøb i grænselandet løses, så Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) råder over tysktalende personale og finder en smidigere procedure for tilflyttere syd fra grænse?".

- Når det har fungeret tidligere, må det kunne løses, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, som mandag har stillet Mattias Tesfaye yderligere et spørgsmål:

- Vil ministeren pege på, hvor i opholdsdirektivet der står, at den nuværende procedure hos SIRI tilsiger, at man skal bo i Danmark for at få sit opholdsbevis udleveret - og hvor i opholdsdirektivet der står, at den "gamle procedure", hvor man kunne få opholdsbeviset udleveret ved huskøb, ikke er lovlig eller farbar længere?

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, har nu bedt Udlændinge- og Integrationsministeriet om en redegørelse i SIRI-sagen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Afventer redegørelse fra ministerium

Regeringspartiet er også på sagen, lyder det fra den politiske ordfører.

- På baggrund af JydskeVestkystens artikler har jeg bedt om en redegørelse for sagen fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. Den har jeg ikke fået endnu, og jeg vil gerne se den, inden jeg siger mere om sagen, siger Jesper Petersen (S).

- Nogen siger, der er en ny praksis. Styrelsen (SIRI, red.) siger, den gør, som den hele tiden har gjort. Begge dele kan ikke være rigtige, mener Jesper Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kultur

Paul C om at beholde to stjerner: Vi fejrede det med en potte te

Annonce