Annonce
Sydjylland

Nu strammes skruen i grænselandet: Alle indrejsende skal have coronatest

Fra onsdag skal man kunne fremvise en negativ coronatest, der er maksimalt tre døgn gammel, før man kan rejse ind i Danmark, selvom man har et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen. Foto: Frank Cilius/Scanpix 2021
For at dæmme op for den sydafrikanske coronamutation gælder der nye restriktioner for indrejse til Danmark fra onsdag. Alle - også danske statsborgere og pendlere - skal nu fremvise en negativ test, der ikke er ældre end tre døgn.
Annonce

Indrejse: Det bliver sværere at rejse ind i Danmark for personer, der bor i de grænseområder tæt på Danmark, der ellers har nydt lettere adgang. Det skriver Danmarks justitsministerium i en pressemeddelelse.

Der er tale om indrejse fra områder som Slesvig-Holstein, Blekinge, Skåne og Halland. Områderne har på grund af deres mange rejsende og historiske tilknytning til Danmark ellers haft færre restriktioner end andre dele af verden.

- Jeg har forståelse for, at det kan skabe udfordringer og irritation for dem, der bor i grænselandet og eksempelvis arbejder på den anden side af grænsen. Men vi kan ganske enkelt ikke risikere at sætte den danske indsats mod covid-19 over styr, og derfor er vi nødsaget til at stramme reglerne igen, skriver Danmarks justitsminister Nick Hækkerup (S) og fortsætter:

- Vi står i en afgørende tid, hvor det er bydende nødvendigt for os at begrænse introduktionen og spredningen af nye, mere smitsomme virusvarianter fra udlandet.

Det er specielt varianten af covid-19 B.1.351, kendt som den sydafrikanske variant, der giver bekymring.

Annonce

Fremvise test

De nye regler betyder, at rejsende fra grænselandet med et anerkendelsesværdigt formål fra onsdag skal kunne fremvise en negativ covid-19 test, der er maksimalt tre døgn gammel.

Tidligere lød grænsen på en uge. Reglen gælder også danske statsborgere, der hidtil ikke er blevet afkrævet test.

Reglerne bliver også strammere for personer, der har arbejde, skal levere en tjenesteydelse, besøge en nærtstående eller har bopæl i grænselandet. De skal ligeledes fremvise en negativ test, der ikke er mere end tre døgn gammel.

- Det er vigtigt, at folk, der bor og arbejder i grænselandet, kan krydse grænsen, og det har regeringen forståelse for. Men det er også vigtigt at beskytte Danmark mod virusvarianter, der kan skabe større usikkerhed i epidemien. Derfor er det nødvendigt at skærpe kravene om test for personer, der bevæger sig i grænselandet, skriver Danmarks sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i meddelelsen.

Annonce

Øget pres

Flensborg Kommune har ofte forholdt sig kritisk til, at meddelelser fra de danske myndigheder når byen for sent.

- Det er ikke tilfældet denne gang. Vi blev orienteret i weekenden, siger byens talsmand, Clemens Teschendorf.

Han er bekendt med, at presset kan øges meget på teststationen ved Exe i byen og ved Scandinavian Park i Hanved Kommune.

- Byens daglige ledelse har haft de ændrede regler på dagsordenen mandag formiddag. Vi retter henvendelse til Industri- og Handelskammeret for at afdække behovet for øget testkapacitet. Det ligger i privat regi, men vi er selvfølgelig interesserede i, at alting glider så godt som muligt, siger Clemens Teschendorf.


Vi står i en afgørende tid, hvor det er bydende nødvendigt for os at begrænse introduktionen og spredningen af nye, mere smitsomme virusvarianter fra udlandet.

Nick Hækkerup (S), Justitsminister


Tirsdag morgen i Radio4 talte de med Henrik Frandsen, borgmester i Tønder Kommune, der undrer sig over de nye strenge restriktioner i grænselandet. Lyt med her. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce