Annonce
Erhverv

Nu suger også havets giganter landstrøm i Esbjerg Havn

De første installationsfartøjer fra offshore vind-industrien er nu også blevet tilkoblet de nye landstrømsanlæg på Esbjerg Havn. Foto: Esbjerg Havn
De første installationsfartøjer fra offshore vind-industrien er nu også blevet tilkoblet de nye landstrømsanlæg på Esbjerg Havn. Det er med til at reducere udledningen af CO2 og mindske støjen, skriver havnen i en pressemeddelelse.
Annonce

Esbjerg: Forleden kunne Esbjerg Havn med stolthed berette, at man havde taget en afgørende grønt skridt, da det 86 meter lange og 19 meter brede offshore stimulation-fartøj Island Patriot blev tilsluttet havnens nyetablerede landstrømsanlæg.

Nu slukker også de første installationsfartøjer fra offshore vind-industrien deres dieselgenerator og kobler på Esbjerg Havns landstrømsanlæg. Der er tale om installationsskibene Sea Installer og Sea Challenger, som siden januar har kunnet slutte sig til et nyanlagt, mobilt landstrømsanlæg på Geminikaj i Østhavnen.

Mange af havnens mindre skibsstørrelser har i mange år haft muligheden for at koble sig på landstrøm, men det er nyt, at Esbjerg Havn kan levere strøm til de helt store skibe, som bruger store energimængder.

- Den miljømæssige gevinst ved tilslutningen til landstrøm er åbenlys. Derfor er vi meget begejstrede for at kunne tilslutte de helt store skibe og samtidig opleve en stigende interesse fra kunderne. Det bekræfter os i, at vi skal fortsætte det store arbejde og de store investeringer, vi lægger i den grønne omstilling på Esbjerg Havn, siger Jesper Bank, salgsdirektør hos Esbjerg Havn i en pressemeddelelse.

Annonce

Reducerer støjen

I samme pressemeddelelse nævner Esbjerg Havn som en fordel ved landstrømsanlægget udover den markante reduktion i CO2, at brugen af landstrøm også føre til en reduktion af støj fra skibene, fordi generatorerne kan slukkes, når skibene ligger ved kaj.

Netop støjen fra skibenes diesel-generatorer, der traditionelt driver skibenes pumper, overvågningssystemer, ventilation og mandskabsfaciliteter, har jævnligt været til gene for beboere tæt på havnen, ikke mindst beboere i den østlige bydel samt beboere i nærheden af Trafikhavnen.

De to landstrømsanlæg har hver en kapacitet på 500 Amp og kan levere op til 10.000 kWh i døgnet på hver af de to kabeludtag.

Esbjerg Havn har en aftale med energiselskabet Ørsted om certificeret grøn strøm, så landstrømsanlæggene på havnen bidrager til udvikling af havvindmøllestrøm i Danmark. På grund af den øgede efterspørgsel blandt kunderne, er der flere landstrømsanlæg på vej til Esbjerg Havn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce