Annonce
Haderslev

Nu vil DF også være grønne: Stiller forslag om valgkamp uden valgplakater

Jon Krongaard fra Dansk Folkeparti er klar til at droppe årets valgplakater, hvis de øvrige partier i Haderslev Byråd er med på den. Foto: André Thorup
Dansk Folkeparti foreslår, at partierne i Haderslev Kommune skal blive enige om, at den kommende valgkamp op til kommunalvalget i november skal være uden valgplakater.

HADERSLEV: Det er mindre end to år siden, at Dansk Folkepartis stifter, Pia Kjærsgaard (DF) harcelerede over Greta Thunberg og andre "klimatosser", som hun sagde, der gerne ville sikre en grøn dagsorden for at passe på miljøet.

Men nu er der en form for andre toner fra partiet - i hvert fald lokalt. Dansk Folkeparti i Haderslev Byråd foreslår nemlig, at den kommende valgkamp skal foregå uden valgplakater. Det fremgår af et medlemsinitiativ, som partiet stiller til næste byrådsmøde.

"Det vil ikke være muligt for byrådet at ændre på lovgivningen ved at beslutte, at der ikke må hænges valgplakater op i kommunen. Derfor mener vi et passende scenarie kunne være, at byrådets partier indgår en hensigtserklæring, hvori vi beslutter, at vi ikke hænger valgplakater op i forbindelse med kommunalvalget 2021", skriver partiet i indstillingen.

Annonce

Et udkast til en sådan hensigtserklæring skal formuleres af forvaltningen.

Usædvanligt skridt

Jon Krongaard, partiets spidskandidat i Haderslev Kommune medgiver, at det er usædvanligt, at netop hans parti fremsætter et klimapolitisk forslag som dette.

- Interessen for en grønnere dagsorden i kommunen, står højt på den politiske dagsorden, og det vil vi også gerne bidrage til. På denne måde kan vi vise, at vi i Haderslev kan stå sammen om at gøre en forskel for miljøet, og gøre tingene på en anden måde. Ja, det er der nok nogen, der vil kalde symbolpolitik, men vi håber, man vil se på udspillet, fordi det kan bidrage til at gøre en forskel, uden at man ska lægge sin hverdag helt om, siger Krongaard og tilføjer:


Ja, det er der nok nogen, der vil kalde symbolpolitik, men vi håber, man vil se på udspillet, fordi det kan bidrage til at gøre en forskel, uden at man ska lægge sin hverdag helt om


- Selv gør jeg, hvad jeg kan i min hverdag, køber økologisk, når det giver mening, men jeg har ikke lagt min dagligdag helt om.

Annonce

På lige fod

Jon Krongaard og hans partifæller har regnet sig frem til, at en valgkamp uden valgplakater vil spare atmosfæren for 12 tons CO2-udledning.

Der er dog et "aber dabai": Dansk Folkeparti mener, at det skal være alle partier, der skal være med i aftalen, ellers batter det ikke, siger Jon Krongaard.

- Det er alle eller ingen, siger Krongaard og uddyber:

- Det bliver jo nødt til at være således, at vi fører valgkamp på lige fod, og hvis de øvrige partier vil holde fast i valgplakaterne, så gør vi også. Men hvis vi i byrådet træffer beslutningen, så vil det blive lagt mærke til i hele landet.

Annonce

Måske en begrænsning

Enhedslistens Svend Brandt er ikke ubetinget tilhænger af Dansk Folkepartis forslag.

- Jeg kunne måske godt synes, det kunne være en god ide med en begrænsning, for eksempel 40 til hvert parti, men helt at afskaffe dem, vil jo også ødelægge stemningen omkring valget, siger Enhedslistens Svend Brandt, der er overrasket over, at argumentet for at fremsætte forslaget bunder i en CO2-reduktion.

- Lidt sjovt, at det skulle komme fra den kant (DF, red.).

Henrik Rønnow fra Socialdemokratiet er enig med Svens Brandt. Også han har svært ved at forestille sig en valgkamp uden valgplakater.

- De er med til at sætte stemningen omkring valget, og den er vigtig. De er også ofte anledning til at man møder vælgerne på en anden måde, siger Henrik Rønnow.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne fra en magisk EM-aften: Danmark tævede Rusland og bragede i ottendedelsfinalen

Annonce