Annonce
forside

Nutiden bliver også til historie engang

Lektor Helge Wiingaard passer på Haderslev Katedralskoles store samling af bøger. 20.000 bind tæller samlingen, der er unik. En del af dem er også med til at fortælle Haderslev Katedralskoles 450 år lange historie. Helge Wiingaard har nemlig gravet i historien og skrevet "Patriae et Literis - Haderslev Katedralskole 450 år". Fotograf: André Thorup

Helge Wiingaard har til næste år 40 års jubilæum på Haderslev Katedralskole. Skolens historie har fanget lektoren, der til daglig blandt andet passer på skolens unikke bibliotek.

Bøgerne står på rad og række i Helge Wiingaards hjem i det nordlige Haderslev. Fra Eleonore Christines "Jammersminde" over Jules Verne og hans fortællinger til Gyldendals Litteraturhistorie. Bøgerne er en vigtig del af den 67-årige lektors liv. Ikke blot har han sin egen bogsamling, han passer også som bibliotekar godt på Haderslev Katedralskoles 20.000 bind - en enestående samling, der nu er blevet suppleret med endnu et værk.

Helge Wiingaard er nemlig forfatter til "Patriae et Literis - Haderslev Katedralskole gennem 450 år". I 16 afsnit har JydskeVestkystens læsere haft fornøjelsen af at læse uddrag af den spændende historie i nogle artikler, der supplerer det digre værk på knap 400 sider. Det udkom for nogle måneder siden og er udgivet af katedralskolen og Historisk Arkiv for Haderslev Kommune i anledning af skolens 450 års jubilæum i år. Sidste afsnit i JydskeVestkysten kommer inden nytår.

Annonce

Der er sket ufattelig meget i de år, eksempelvis hele den teknologiske udvikling og fra husholdningsmaskiner til det internationale forhold. Jeg føler selv, at jeg har levet i en fantastisk periode. It med dens muligheder og udfordringer bliver noget af det, der kommer til at præge fremtiden. Det bliver interessant og noget at tage fat på for lærerne. Men jeg ved, at jeg ikke ville vælge anderledes. I mit næste liv vil jeg også være lærer.

Helge Wiingaard

En unik samling

Historie er afgørende spændende for Wiingaard, der til næste år kan fejre 40 års jubilæum i det sønderjyske og med katedralskolen.

- Fortiden gør os klogere på os selv, forklarer forfatteren, der i 1980 overtog pasningen af skolens unikke bibliotek, der har titler, som går tilbage til 1400-talllet.

For historie- og engelsklæreren var og er det en overmåde spændende opgave, der har givet ham muligheder for at tage på ekspeditioner i gamle værker og samlinger, som få andre biblioteker råder over.

- Det er jo en samling, der er opbygget gennem flere hundrede år og unik for skolen, Haderslev og Sønderjylland og samtidig afspejler den en unik linje i skolen, Haderslev og Sønderjyllands historie, siger Helge Wiingaard med henvisning til skolens identitet som først slesvigsk, så preussisk og tysk og endelig dansk.

At bogsamlingen fortsat befinder sig på Haderslev Katedralskole er en gave. I 2004 opstod nemlig en diskussion om, hvorvidt samlingen skulle flyttes til andre steder og gøre mere gavn. Det medførte en voldsom debat.

- Det vigtigste var, at de sagkyndige her i landsdelen samstemmende gav udtryk for, at det var en unik samling, der skulle bevares samlet. I stedet blev fagfolk betalt for at registrere samlingen, og den er nu en del af Sønderjyllands kulturarv. Samlingens eksistens burde dermed være sikret, siger Helge Wiingaard stolt og understreger, at det jo ikke er hans bibliotek.

- Men jeg er altså stolt over, at vi eksempelvis fra samlingen har tre bøger, der indgår i Museum Sønderjylland, Arkæologi Haderslevs store udstilling "Tro".

Historieskrivning

Helge Wiingaard gik i gang med at skrive katedralskolens fortælling omkring 2006 og 2007. Arbejdet fik ekstra fart, efter at han i 2011 mistede sin bedre halvdel. Samtidig fik han et handicap. Han mistede 75 procent af sin hørelse og kunne ikke have normal klasseundervisning. I stedet fik han andre opgaver og et fleksjob, hvor han kunne koncentrere sig om biblioteket, skemalægning og infokurser - og hjælpe de studerende med at søge oplysninger i forbindelse med deres opgaver.

- Det reddede mig, og jeg er taknemlig. Det var nok ikke sket i dag, erkender Helge Wiingaard, der farverigt og spændende har fundet både store og små historier om skolen, dens lærere og elever.

Faglitteratur har altid talt til Helge Wiingaard, men i de seneste år er han begyndt også at læse skønlitteratur mere og mere.

- Jeg har altid gang i en roman, i øjeblikket er det H. C. Andersen.

Indtaler lydbøger

At leve sig ind i fortællingerne og bøgerne kan man gøre på mange måder. I de sidste fem til ti år har Helge Wiingaards store hobby været at indlæse lydbøger - for sig selv. Siddende i sin seng eller i lænestolen - og bevæbnet med bog og mikrofon indlæser han bøgerne, der så efterfølgende bliver lagt over på mp3-filer og i spillelister.

- Og så har jeg jo en lydbog, forklarer Helge Wiingaard, der ærligt indrømmer, at han godt kan lide at høre sin egen stemme.

- Man oplever også litteraturen helt, helt anderledes og mere intenst på denne måde.

En gang lærer, altid lærer

Som lærer har Helge Wiingaard i rigt omfang benyttet sig af de muligheder, adgangen til bøgerne og historien har givet ham. Ofte har han med udgangspunkt i historiske forhold som eksempelvis undervisningsformer før og nu inddraget elevere. Det har ført til spændende og lærerige diskussioner, hvor han har nydt at være mentor for eleverne.

Historien er ikke kun den fjerne fortid, det er også den levende nutid, som engang bliver historie, der optager ham. Den tid, han selv har levet i, optager ham eksempelvis rigtig meget.

- Der er sket ufattelig meget i de år, eksempelvis hele den teknologiske udvikling og fra husholdningsmaskiner til det internationale forhold. Jeg føler selv, at jeg har levet i en fantastisk periode. It med dens muligheder og udfordringer bliver noget af det, der kommer til at præge fremtiden. Det bliver interessant og noget at tage fat på for lærerne. Men jeg ved, at jeg ikke ville vælge anderledes. I mit næste liv vil jeg også være lærer.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce