Annonce
Tønder

Ny affaldsordning giver prisstigninger på op mod 60 procent

Snart får alle husstande i Tønder Kommune nye affaldsbeholdere, så man også kan sortere madaffald.Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Alle husstande i Tønder Kommune får nu nye affaldsbeholdere, hvor man kan sortere madaffald. Sammen med den nye affaldsbeholder får op mod 4500 husstande en ekstraregning på 60 procent.
Annonce

Tønder Kommune: Mandag startede udskiftningen af affaldsbeholdere over hele kommunen. Inden 5. juni vil alle husstande i kommunen således få en ny affaldsbeholder, der kan håndtere, at alle indbyggere i Tønder Kommune skal til at sortere affaldet endnu mere.

Med de nye affaldsbeholdere skal man således også sortere madaffald fra restaffald.

Udskiftningen af affaldsbeholderne har været undervejs længe, og udskiftningen berøres ikke af den nuværende corona-nedlukning.

- Vi har haft nogle drøftelser med entreprenøren, og vi er kommet frem til, at vi ikke ændrer på noget. Det er et lille team, der står for udskiftningen, og det kan klares uden direkte kundekontakt. Så vi fortsætter efter den oprindelige plan, forklarer administrerende direktør for Tønder Forsyning, Bo K. Ludvigsen.

Datoer for udskiftning

Der er følgende plan for, hvornår de nye affaldsbeholdere lander ved din dør:

Løgumkloster/Skærbæk: Uge 12-15

Højer/Bredebro: Uge 16-17

Gl. Nørre Rangstrup: Uge 18-19

Tønder/Bredebro: Uge 20-21

Rømø: Uge 22-23

Annonce

Store prisstigninger på vej

Indbyggerne i Tønder Kommune skal ikke alene indstille sig på, at de nu skal sortere affaldet yderligere. De skal også forberede sig på en ekstraregning for at få afhentet affaldet.

For de husstande, der lige nu har en lille 140 liters affaldsbeholder, stiger regningen med hele 60 procent fra 778 kroner sidste år til nu 1247 kroner.

Den store ekstraregning er der cirka 4500 husstande i kommunen, der skal forberede sig på.

- Lige præcis de små beholdere kan vi ikke dele, så de husstande, der i dag har den lille beholder, får nu en to-delt 240 liters beholder, forklarer Bo K. Ludvigsen.

Det er dog ikke kun husstande med små beholdere, der kan vente sig en ekstra regning. Også husstande med 240 liter og 360 liters affaldsbeholdere vil opleve stigninger i prisen. Disse stigninger er henholdsvis på cirka 10 procent og 26 procent.

Annonce

Flere grunde

Bo K. Ludvigsen peger på tre grunde til, at priserne stiger på affaldshåndteringen.

- Vi har haft renovationen i udbud, og den nye ordning er omkring fire millioner kroner dyrere om året. Dernæst er prisen for at forbrænde affaldet også steget, og endelig har vi måttet udskifte vores gamle affaldsbeholdere, der er 10 år gamle. Alt i alt betyder det, at vi har været nødsaget til at sætte priserne op, forklarer Bo K. Ludvigsen videre.

Han forstår godt, at prisstigningerne kan skabe lidt frustration.

- Selv en stigning på de 10 procent er da meget. Det drejer sig om cirka en 100 krone-seddel for den enkelte, og det er en stor stigning. Men der er altså omstændigheder, der gør, at det er nødvendigt.

Administrerende direktør hos Tønder Forsyning, Bo K. Ludvigsen, er med på, at prisstigningerne kan virke voldsomme.Arkivfoto.
Annonce

Madaffald er billigere

Der er dog en lille mulighed for, at prisen kan nedjusteres næste år. Det afhænger af, hvor dygtige borgerne er til at sortere affaldet.

- Det organiske affald er 300 kroner billigere per ton at komme af med. Lige nu har vi lavet et estimat over, hvor meget madaffald, vi kommer til at få, men jo mere madaffald vi får ind, jo billigere slipper vi. Så hvis vi ser væsentligt mere madaffald, end vi regner med, så kan vi måske sætte den samlede pris ned næste år, siger Bo K. Ludvigsen.

Snart får alle husstande i Tønder Kommune nye affaldsbeholdere, så man også kan sortere madaffald.Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Snart får alle husstande i Tønder Kommune nye affaldsbeholdere, så man også kan sortere madaffald.Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Lille Bent blev reddet mange gange - selv havde han kun ét ønske: - Bare, jeg dog snart må dø, så jeg kan være sammen med min mor!

Annonce