Annonce
Kolding

Ny afgørelse kan blive bombe under stormflodsdige ved Kolding

Flere sommerhuse i Binderup blev oversvømmet ved stormfloden i starten af 2017 - og det kommer helt sikkert til at ske igen, hvis der ikke dæmmes op for vandet.Arkivfoto: Ulrik Pedersen
Miljø- og Fødevareklagenævnet har netop fejet VVM-tilladelsen til stormflodsdige i Jyllinge Nordmark af bordet og dermed stoppet byggeriet. Nævnets afgørelse kan få konsekvenser for digeplanerne ved Grønninghoved og Binderup.

Kolding: En dugfrisk afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet kan blive en bombe under de fremskredne planer om at opføre et stormsflodsdige ved Grønninghoved og Binderup strande i Kolding Kommune.

Nævnet har netop fejet Roskilde Kommunes VVM-tilladelse til et digebyggeri i Jyllinge Nordmark af bordet, efter at arbejdet var gået i gang. Så nu står alle maskiner stille. VVM-tilladelser beskriver større anlægsprojekters virkning på miljøet.

Nævnets begrundelse for at underkende Roskilde Kommunes VVM-tilladelse er, at opførelsen af diget ved Roskilde Fjord vil ødelægge en lille bitte del af et særligt beskyttet naturområde - nærmere bestemt en halv procent af det samlede såkaldte Natura 2000-område.

I sin afgørelse henviser nævnet til, at "der i henhold til EU-domstolens praksis må antages at være en meget snæver margin for, hvad der skal betragtes som skade på et Natura 2000-områdes integritet".

Det betyder, at digebyggerne på Sjælland kun har små chancer for at komme videre med projektet, for EU-domstolen er den eneste instans, der kan redde Jyllinge Nordmark-diget med en dispensation. Miljø- og Fødevarenævnets afgørelse kan ikke ankes eller bringes videre til andre danske myndigheder.

Annonce

Forslag til løsninger

  • Der arbejdes med to forslag:
  • Et jorddige kommer til at ligge ca. 80-90 cm. over terræn og skal fodres med sand fra vandsiden. I den sydlige del af strækningen skal diget være højere. Anslået pris: Ca. 15 mio. kr.
  • Et klitdige skal sandfodres fra vandkanten, og her skabes et større område til sandstrand. Anslået pris: Cirka 18 mio. kr.
  • Stormfloden i starten af januar 2017 medførte oversvømmelser flere steder langs kysten i Binderup-Grønninghoved. Omkring 15 sommerhuse blev oversvømmet, og nogle af de berørte har opfordret Kolding Kommune til at lave planlægningen for et stormsflodsdige.

Interessant

Til spørgsmålet om, hvorvidt nævnsafgørelsen vedrørende Jyllinge Nordmark får konsekvenser for de aktuelle digeplaner i Kolding Kommune, svarer by- og udviklingsdirektør Merete Dissing:

- Godt spørgsmål. Det skal vi have undersøgt. Vi er opmærksomme på, at vi er inde og røre ved et Natura 2000-område i Grønninghoved og Binderup, og vi er i dialog med Miljøstyrelsen om det. Og så kommer den her afgørelse. Den er helt klart interessant for os. Men ingen kan lige nu sige, om det får nogen betydning for projektet her i Kolding, siger hun.

Merete Dissing understreger, at der endnu ikke er taget endeligt stilling til, om der skal bygges et stormflodsdige ved Binderup og Grønninghoved. Den afgørelse skal Kolding Byråd først træffe, når de mange hundrede sommerhusejere, som skal betale gildet, er blevet hørt.

Bør afklares

En af dem er Jens Haue, bestyrelsesmedlem i Kystvejs Vejlaug, som med sine 165 medlemmer ønsker at forholde sig neutralt til digeprojektet.

Han fortæller, at de cirka 550 grundejere i området netop har modtaget en skrivelse fra Kolding Kommune om en forhøring af digeprojektet - og hverken i denne skrivelse eller på et stort informationsmøde forrige lørdag med deltagelse af op mod 400 sommerhusejere har kommunen oplyst om Natura 2000-problematikken.

Det er under al kritik, eftersom kommunen har kendskab til den, mener Jens Haue.

- Vi ikke har fået at vide, at det hele risikerer at blive underkendt, fordi det strider mod lovgivningen, eller at vi kan være tæt på at begå ulovligheder. Så kan man være for eller imod. Men vi bør som minimum få det her afklaret, før processen kører videre, siger Jens Haue, der understreger, at han udtaler sig som privat grundejer og ikke på vejlaugets vegne.

Han påpeger, at det store digeprojekt ved Jyllinge Nordmark er blevet stoppet, fordi seks grundejere klagede over det til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

I Grønninghoved og Binderup har indtil videre 295 fritidshusejere skrevet under på en protest til Kolding Kommune mod kystsikringen - herunder Peter Nicolaisen.

- Og jeg kan da med sikkerhed sige, at jeg kender de første 200, som vil klage over en VVM-tilladelse fra Kolding Kommune, hvis vi nogensinde kommer så langt, siger han.

Op mod 400 deltog i kommunens informationsmøde om digeplanerne forrige lørdag. Mange af dem er imod at etablere sikringen. De mener, at effekten er for lille i forhold til regningen, som de skal betale. Nogle af digemodstanderne havde taget blå kasket på til mødet. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce