Annonce
Esbjerg

Ny Aldi-butik møder massiv modstand: Helt villakvarter bag protest til byråd

Flere beboere i Højvangskvarteret stillede i efteråret op i protest mod planerne om en Aldi i deres villakvarter. Nu har de afleveret en officiel indsigelse mod projektet, og samtlige beboere fra i alt 40 husstande - bortset fra en familie, der har sat huset til salg samt fem hustande, som har købsaftaler med Aldi, bakker op om indsigelsen. Arkivfoto: Ken Mathiesen 
Stort set alle husstande - minus de fem villaejere med købsaftaler med Aldi - står bag en indsigelse mod en ny 1.200 kvadratmeter stor Aldi-butik i Højvangskvarteret. Indsigelsen er nu afleveret til politikerne i Esbjerg Byråd.

Esbjerg: omkring 70 beboere fra i alt 40 husstande på henholdsvis Højtoftevej, Højvangs Parkvej og Valmuevej står bag en indsigelse, som de netop har sendt til Esbjerg Rådhus i deres kamp mod planerne en Aldi-butik på hjørnet af Højtoftevej og Spangsbjerg Kirkevej.

Dermed er det tæt ved samtlige husstande i det lukkede villaområde i det populære og bynære Højtoftekvarteret, som nu officielt har meddelt politikere og embedsmænd i Esbjerg Kommune, at de ikke ønsker endnu en dagligvarebutik i deres kvarter. I forvejen ligger der en Netto-butik overfor den lokalitet, hvor Aldi har indgået betingende købsaftaler med fem parcelhusejere, hvis huse vil blive revet ned og erstattet af 1.200 kvadratmeter ny Aldi-forretning, hvis planerne realiseres.

Beboerne skriver blandt om deres "bevarelsesværdige" kvarter i indsigelsen:

Annonce

"Kvarteret er godt eksempel på et kulturmiljø, der bør bevares uændret. Arkitekt maa Helene Plet udtaler om kvarteret, at det er et af de fineste eksempler på et gennemplanlagt parcelhuskvarter i Danmarks arkitektoniske historie, at det er bygningsmæssigt homogent, at det er en stor del af kommunens kulturarv - et helstøbt kvarter med mange arkitekttegnede villaer med plæner foran husene og stor åbenhed som et gennemgående træk, inspireret af amerikanske åbne villakvarterer i skærende kontrast til Aldis planlagte byggeri, og at kommunen pga. de nævnte forhold bør lave en bevarende lokalplan for området."

Netto fik afslag

Derudover gør beboerne fra de 40 husstande blandt andet opmærksom på, at den planlagte Aldi vil give kvarterets beboere store støjgener i forbindelse med vareindlevering, affaldshåndtering og kundetrafik, ligesom de fremhæver, at butikken generelt vil betyde masser af ekstra trafik i et kvarter, hvor der færdes rigtig mange skolebørn, som skal over Spangsbjerg Kirkevej, og hvor der i forvejen er farlige trængselsproblemer ved den eksisterende Netto, især i myldretiden morgen og eftermiddag.


Jungletrommerne i byen siger, at Aldi vil lukke den nuværende butik i Gjesing, hvis man får lov til at bygge butikken i vores kvarter. Det kan umuligt være en kommunal opgave at medvirke til, at der kommer masser af tomme, grimme butikker i byen - tværtimod.

Fra beboernes indsigelse


Beboerne undrer sig også over, at Esbjerg Kommune i 2011 gav i Netto afslag på en til lille udvidelse af den eksisterende butik i kvarteret.

"Kommunen begrundede afslaget med, at en udvidelse ville give støjgener, lede trafik længere ind i boligområdet og ændre væsentligt på villakvarterets karakter. Butiksudvidelsen ville således være i strid med beboernes forventninger til kvarteret. Der er, mener vi, aktuelle og gode grunde til også at afvise Aldis butiksbyggeri", skriver beboerne, som også mener, at "Aldi-sagen" kan være ødelæggende for kommunens bosætningspolitik.

"Esbjerg Kommune lægger mange kræfter i at tiltrække nye indbyggere. At tillade et stort butiksbyggeri midt i et af Esbjergs stille og attraktive boligområder trækker i den stik modsatte retning."

Annonce

Mange tommer butikker

Og endeligt peger beboerne også på, at de slet ikke mener, at der er behov for flere discount-supermarkeder i Esbjerg.

"Vi frygter, at den planlagte nye Aldi, der er væsentlig større end den eksisterende Netto, som vi er vant til at bruge, simpelthen vil slå Netto-forretningen ihjel, så bygningen kommer til at stå tom....Der står i forvejen rigeligt med tomme butikker og ikke mindst tomme discount dagligvarebutikker i Esbjerg. Nævnes kan f.eks. de tidligere Fakta butikker på Marievej og Jagtvej - og Netto i Skolegade. Den tidligere Aldi-butik på Darumvej stod tom i flere år. Problemet var også aktuelt med Fakta/Brugsen butikken på Randersvej," anfører beboerne og fortsætter.

"Jungletrommerne i byen siger, at Aldi vil lukke den nuværende butik i Gjesing, hvis man får lov til at bygge butikken i vores kvarter. Det kan umuligt være en kommunal opgave at medvirke til, at der kommer masser af tomme, grimme butikker i byen - tværtimod."

Sagen ventes at lande hos Plan & Miljøudvalget i den kommende tid, hvor udvalget skal tage stilling til, om man vil gå videre med planerne.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Optræk til ballade i naturfredningsforening: Bestyrelse vil afsætte egen formand

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Asbjørn lå død i 104 minutter på et skib i Nordsøen: Nu modtager hans kolleger international hæder for deres heltemod

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Sønderborg

Se video og billeder: Otte ton tung møllehat og vinger løftet på plads

Kolding

Bilist stak af fra påkørsel på Vejlevej

Aabenraa For abonnenter

Efter tre års ventetid: Nu er der håb for de tissetrængende

Kultur

Podcast og vandring: I fodsporene på Eva Merz gennem Esbjerg

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

36-årig mand løsladt efter grundlovsforhør i voldtægtssag - Politiet hemmeligholder sigtelse

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

Sydjylland

Coronaen har sat sig på halen og står bomstille i knap halvdelen af de syd- og sønderjyske kommuner

Aabenraa For abonnenter

Formandens arv bliver synlig i hjembyen

Kolding

Efter ballade i partiet: 19-årig ny i spidsen for Liberal Alliance i Kolding

Annonce