Annonce
Esbjerg

Ny ammoniak-fabrik til 7,5 mia. kr. giver varme til 15.000 husstande i Esbjerg og Varde

Produktionen af ammoniak ved det planlagte Power-toX-anlæg vil producere så meget overskydende varme, at det kan give varme i radiatoren til op mod en tredjedel af DIN Forsynings fjernvarmekunder – svarende til 15.000 gennemsnitshusstande. Foto: PR
Varmen fra et kommende stort Power-to X-anlæg kan sikre bæredygtig genbrugsvarme til op mod en tredjedel af DIN Forsynings fjernvarmekunder. Dermed tager DIN Forsyning et syvmileskridt henimod at levere en endnu mere bæredygtig fjernvarme til kunderne i Esbjerg og Varde kommuner.

Esbjerg: En investering på en milliard euro. Opbakning fra nogle af dansk erhvervslivs største spillere. Og reduktion af op til 1,5 mio. ton CO2, svarende til at fjerne hvad der svarer til 730.000 biler fra vejene.

De opsigtsvækkende elementer står i kø i forhold til planerne om det planlagte byggeri af et 7,5 milliarder kroner dyrt såkaldt Power-to-X-anlæg til omdannelse af havvindmøllestrøm til CO2-fri ammoniak, som kan indgå i produktionen af CO2-fri gødning til landbruget og CO2-frit grønt brændstof til skibsfart.

Men bagved gemmer sig også en anden væsentlig historie.

Annonce

For Esbjerg og Vardes fælleskommunale forsyningsselskab, DIN Forsyning, forventer nemlig af kunne indgå en aftale med fonden bag projektet, Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), om at aftage store mængder varme, oplyser DIN Forsyning i en pressemeddelelse.

Produktionen af ammoniak vil producere så meget overskydende varme, at det kan give varme i radiatoren til op mod en tredjedel af DIN Forsynings fjernvarmekunder – svarende til 15.000 gennemsnitshusstande, fortæller DIN Forsynings direktør, Christian Udby:

Dispensation har spillet ind

- Vi er enormt glade for samarbejdet med CIP. Vi står med en banebrydende mulighed, som bl.a. skyldes, at vi lykkedes med at få dispensation fra kraftvarmekravet, efter at Ørsted annoncerede lukningen af Esbjergværket. Den overskydende varme fra produktionen af ammoniak kan skaffe bæredygtig varme til helt op mod en tredjedel af vores kunder. Dermed kan vi tage et kæmpe skridt henimod en fremtidig bæredygtig varmeforsyning, hvor varmen er baseret på restprodukter fra industrien. Det flugter utroligt godt med vores ambitioner om at mindske både spild af ressourcer og CO2-udledning.

Fremtidens bæredygtige varme

1. april 2023 lukker Ørsted for det kulfyrede Esbjergværket. DIN Forsyning er gået i gang med at bygge en række bæredygtige alternativer på Esbjerg Havn – bl.a. Danmarks største havvandsvarmepumpe.

DIN Forsyning har fået dispensation fra kraftvarmekravet, hvilket betyder, at der kan produceres varme uden, at der samtidig skal produceres el. Det har gjort det muligt at arbejde i nye løsninger.

Selvom varmen fra produktion af gødning kan levere varme til op mod en tredjedel af DIN Forsynings kunder, vil der fortsat være brug for de enheder, DIN Forsyning er i gang med at bygge, ligesom der også fremover vil være brug for varmen af affaldsforbrændingen Energnist.

Dermed siger direktøren hos DIN Forsyning også, at års kamp for at få fjernet det såkaldte kraftvarmekrav, der fordrer, at der skal produceres el og varme i samproduktion i de større byer, og som ville tvinge DIN Forsyning og dermed borgerne til at investere i et kombineret el- og varmeværk til biomasse, har spillet et betydelig rolle i forbindelse med lokaliseringen af det planlagte Power-to-X-anlæg.

I stedet går det nu stærkt på den vestjyske fjernvarmescene, hvor Ørsted for blot for få år siden annoncerede, at selskabet lukker det kulfyrede Esbjerg-værket i 2023, og lige nu arbejder DIN Forsyning således på højtryk på Esbjerg Havn for at etablere en kombination af en række bæredygtige varmekilder, bl.a. Danmarks største havvandsvarmepumpe.

Annonce

Et supplement

Det storstilede projekt, kaldet ”Fremtidens Fjernvarme” skal være i drift fra 2025, hvilket er et år før CIP's ammoniakanlæg efter planen vil kunne levere store mængder overskudsvarme. Men det er ikke noget problem, fastslår direktøren hos DIN Forsyning:

- Vi har faktisk hele tiden planlagt efter at skulle derhen. Vi bygger stadig både vores havvandspumpe og flisværket fuldstændig som planlagt, så vi kan levere varme. Men det er jo ikke ensbetydende med, at det ikke er bedre at gøre det på en anden måde lidt senere. Vi har hele tiden kommunikeret, at vi er i gang med en fase 1, og vi har hele tiden vidst, at der skulle kommer noget mere for at have et så stort energimiks som muligt. Vi vidste bare ikke, at det skulle blive fra et Power-to-X-anlæg, siger Christian Udby, der ser det som en fremtidige drøm at kunne basere fjernvarmen på 100 procent restprodukter fra andre virksomheder:

- Når det handler om varmeproduktion, er nul produktion en god produktion i vores øjne. Det er klart at foretrække, hvis vi kan levere varme til vores kunder baseret på ressourcer, som ellers var gået til spilde. Dog er det vigtigt for mig at understrege, at vi stadig har brug for de bæredygtige alternativer til kul, som vi er i gang med at bygge på Esbjerg Havn. De er helt centrale for, at vi kan garantere vores kunder varme, når Ørsted lukker for kullene. Men ønskescenariet er, at vi på sigt kan blive i stand til at levere varme, som 100 procent er baseret på restprodukter, udtaler Christian Udby.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Budgetforlig i Esbjerg: Samlet byråd lander velfærdsbudget uden besparelser

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Marcos forældre takker nej til tilbud om nyt bosted: Myndigheder kan beslutte at flytte døende søn alligevel

Sydjylland For abonnenter

Råddent arbejdsmiljø plager stadig ungdomspsykiatri: Ansatte bliver mobbet på jobbet og stoler ikke på ny ledelse

Varde

Varehus får bøde på 20.000 kroner for beskidt køler til frugt og grønt: Den var ellers lige skilt ad og desinficeret

Sydjylland

Kun to ud af ti kommuner vækker corona-bekymring - men tre mennesker er døde med sygdommen

Aabenraa

Hjørnets fremtid er på spil: Her er planen for lukket værtshus

Haderslev For abonnenter

Se her, hvorfor kommunen valgte at politianmelde Sundplejen og læs advokatens svar

Esbjerg

Skleroseindsamlere slog ny rekord: Lokalafdelingen indsamlede næsten en kvart million kroner

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sydjylland

Region Syddanmark politianmeldt igen: Risikerer stor bøde efter sløseri med tusindvis af personfølsomme oplysninger

Kultur For abonnenter

Tv-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Podcast

Lyt: Høner brækker knogler -  Det er barskt!

Haderslev For abonnenter

Mistillid og anspændt forhold endte med kontraktophævelse og politianmeldelse

Sønderborg

Kræft satte Bennos drøm på standby: Nu har han åbnet sin ølbutik

Annonce