Annonce
Vejen

Ny børnebog skal bruges til at opdage børn med dårlige hemmeligheder

Lørdag var der temadag i Vejen Idrætscenter for alle medarbejderne i område to. Her blev holdt oplæg - af blandt andre Lisbeth Zornig selv - mens medarbejderne også delte idéer til, hvordan bogen kan bruges i dagligdagen. Foto: Jacob Schultz

Pædagogerne skal blive bedre til at få øje på de børn, der mistrives. Det skal ny børnebog om gode og dårlige hemmeligheder hjælpe med. Den skal nu bruges som pædagogisk redskab i flere af kommunens daginstitutioner.

Annonce

Vejen: Der findes hemmeligheder, der kildrer i maven, og så findes der hemmeligheder, der får maven til at gøre ondt.

De gode må man gerne beholde, men de dårlige skal fortælles til en voksen.

Det sættes der fokus på med en ny børnebog med titlen "Hemmeligheder". Den er skrevet af Lisbeth Zornig fra Huset Zornig, der arbejder for at få forbedret indsatsen for samfundets socialt udsatte. Vejen Kommune er medudgiver og har bidraget med viden til bogens indhold.

Den er nemlig mere end blot let underholdning for de små poder. For personalet i område to, som tæller daginstitutionerne Askov-Malt, Egebo, Sønder Hygum, Øster Lindet, Jels og Rødding, skal bogen nu fungere som et pædagogisk redskab til at få øje på de børn, der mistrives.

- Når jeg kigger på statistikkerne over, hvor mange børn der er i mistrivsel, og hvor mange børn der har været udsat for overgreb, og sammenligner med det antal, vi spotter som ansvarlig for 400 familier i området, så får vi ikke spottet dem alle sammen. Derfor vil vi gerne være bedre til at se faresignalerne, siger områdeleder Mette Guldager.

Baggrunden for bogen er en række anbefalinger fra 35 voksne, der blev krænket som børn. I en rapport lavet af Huset Zornig peger de blandt andet på, at de som børn manglede børnebøger og film, der kunne hjælpe dem til at forstå og få fortalt nogle voksne om, hvordan de havde det, og hvad de oplevede.

- Vi vil gerne skabe et fortroligt rum mellem børnene og de voksne, så børnene føler, de kan komme til dem med alt det, de har. Her er bogen et rigtig godt dialogredskab. Det er vores opgave at skabe gode relationer til børnene, så de opnår tillid og tryghed og har lyst til at komme til os, siger Mette Guldager.

Hemmeligheder

Bogen "Hemmeligheder" er skrevet af Lisbeth Zornig Andersen og hendes datter Freja Palsgaard Andersen. Den er lavet i et samarbejde med Vejen Kommune og illustrator Bolette Thygesen, Red Barnet samt Dansk Psykologisk Forlag. Områdeleder Mette Guldager har skrevet forordet.

Annonce

Skal implementeres

Og så er det afgørende, at det ikke bare bliver ved de gode intentioner.

- Det er vigtigt, at vi går fra at have værdier og tanker til at få det bragt i spil og implementeret i pædagogisk praksis. Vi kommer ikke til at gøre en forskel ved bare at snakke om tingene eller skrive en børnebog. Det sker først i interaktionen mellem den voksne og børnene. Så vores opgave er nu at finde frem til, hvordan vi bruger teorien og den gode bog og får noget systematik på, så vi kan blive de voksne, der gør en forskel, siger Mette Guldager.

I første omgang er det kun institutionerne i område to, der arbejder med værktøjet. Men på sigt kan det sagtens komme i spil i kommunens øvrige institutioner, lyder det fra afdelingschef i Dagtilbud og Skole, Regin Holm Nielsen.

- Det er en dialog, vi allerede vil tage op i næste uge, hvor vi vil kigge på, hvordan vi ruller det ud på en god måde. Her vil vi også forholde os til aldersgruppe, og om det er noget, vi vil tænke ind i indskolingen. Faktisk tænker jeg, at der er så meget potentiale i det her, at der muligvis kan blive tale om et samarbejde på tværs af kommunerne. Men lad det nu starte i det små med en masse energi. Så føler man ikke, at man får noget proppet ned i halsen ovenfra, og hvis det kan blomstre på den måde, så er det kun godt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Regionalt

Næsthøjeste antal nye smittede: Varde er eneste kommune i landsdelen med hverken bekymrende ellers kritiske coronatal

Danmark

Live fra pressemøde: 'Smittetal er gået fuldstændig bananas' - hele verdenskortet kan snart blive orange

Annonce