Annonce
Kultur

Ny bestyrelse får teaterfremtid på bordet: Forestillinger skal ikke per automatik til København

Tidligere forsvarsminister og direktør i rådgivningsfirmaet Advice, Gitte Lilllund Bech afløste i foråret Anders Østergaard som ny formand for Fredericia Teater. Hun afventer, hvordan teatrets kommende bestyrelse skal sammensættes i kølvandet på, at teatret er kommet på finansloven. Den nye bestyrelse træder sammen i et år, hvor der skal træffes afgørende beslutninger for fremtiden, og hvor en af hovedopgaverne bliver at få konsolideret teatrets økonomi. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Fredericia Teater er kommet på finansloven, og det udløser, at der 1. januar tiltræder en ny bestyrelse for Fredericia Teater. Den skal arbejde med at sikre teatrets økonomiske fundament og udviklingsplanen for et nyt teater.

Fredericia: Den siddende bestyrelse har kigget på forretningsplaner for Fredericia Teater for de kommende år, men det bliver en ny seks mands stor bestyrelse, som skal arbejde med de konkrete ambitiøse udviklingsplaner for et helt nyt teater. Den nye bestyrelse skal nedsættes som konsekvens af, at teatret 1. januar kommer på finansloven og dermed skiftet status fra det nuværende egnsteater.

- Vi ved endnu ikke, hvem der kommer til at sidde i bestyrelsen fra 1. januar, men jeg har indstillet til, at bestyrelsen samles i januar, så vi kan få lagt en strategi, siger Gitte Lillelund Bech, formand for Fredericia Teater.

Den ny bestyrelse bliver sammensat af seks personer. Fredericia Kommune udpeger to medlemmer, kulturministeren udpeger to, Statens Kunstfond udpeger et medlem, og medarbejderne udpeger et.

- Jeg håber at fortsætte, og jeg har på forhånd besluttet, at vi ikke i den gamle bestyrelse har taget stilling til spørgsmålet om det ny teater. Det bliver den ny bestyrelse, der skal tage den bold op, siger Gitte Lillelund Bech.

Hun ser frem til samarbejdet med kommunen om at få truffet det endelige beslutningsgrundlag.

- Vi melder os meget klart på banen med hensyn til arbejdet med både folkeaktier og at fundraise. Vi har allerede i dag stærke partnerskaber med erhvervslivet, og det ser jeg optimistisk på kan fortsætte og udvikles i forhold til et nyt teater, siger hun.

Annonce

Vi melder os meget klart på banen med hensyn til arbejdet med både folkeaktier og at fundraise. Vi har allerede i dag stærke partnerskaber med erhvervslivet, og det, ser jeg optimistisk på, kan fortsætte og udvikles i forhold til et nyt teater.

Formand for Fredericia Teater Gitte Lillelund Bech

Ærgerlig øretæve

At økonomien har været udfordret i 2019, lægger hun ikke skjul på.

- Det var piv-ærgerligt, at "Prinsen af Egypten" ikke solgte de billetter, vi havde håbet på, men det må vi tage til efterretning. Vi skal i næste uge godkende næste års budget, og det bliver meget konservativt. Det, synes jeg i forvejen, vi har været, men vi skal ind at sikre en drift, hvor vi får opbygget en egenkapital, så vi kan tåle, at en forestilling ikke går som ventet, siger Gitte Lillelund Bech.

I den sammenhæng har bestyrelsen også slået fast, at det ikke skal være en automatik, at forestillinger spiller i København efter at være spillet i Fredericia.

- Men ligger der ikke kontraktlige hensyn i, at der laves opsætninger i København?

- Hvis Disney kræver, at der også spilles i København, så lever vi med det, men det skal være en vurdering fra gang til gang. Men vi ønsker at vænne folk til, at det er i Fredericia de skal se musicals, understreger formanden.

Om 14 dage har Disneys "Tarzan the Musical" premiere på Falkonerscenen i København, og der er stadig godt med billetter.

- Jeg er nu fortrøstningsfuld. Københavnerpublikummet er anderledes end i Fredericia. De køber ikke billetter i god tid, så jeg tror på, at når vi først er i gang, så vil det gå godt. De får en forestilling, som de aldrig har set på en københavnsk scene, siger Gitte Lillelund Bech.

Nordeuropas bedste

Når den nye bestyrelse er trukket i arbejdstøjet, så bliver fremtidsvisionen for et nyt teater i fokus. Teatret skal placeres i Kanalbyen, og tager Gitte Lillelund Bech sine mest optimistiske briller på, så står der Nordeuropas mest moderne musicalteater om tre-fire år.

- Vi har kvaliteten på plads i forestillingerne til at spille de bedste musicals i Fredericia, og får vi rammerne, så kan vi også tiltrække både hele Danmark og publikum fra Nordtyskland, vurderer Gitte Lillelund Bech.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Sønderjyske siger farvel til spillertrio

Kommentar For abonnenter

Når de yngste skoleelever må vente urimeligt længe på bussen

Det skulle være så godt alt sammen, da den tidligere regering tilbage i begyndelsen af året foretog en justering på folkeskoleområdet sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Justeringen handlede blandt andet om at gøre skoledagen kortere for eleverne i indskolingen – altså på klassetrinene 0. – 3.-klasse. Med aftalen blev partierne på Borgen enige om at skære to timer og et kvarter af skoleugen for eleverne, der er i alderen fra seks til ni år. Med den kortere skoleuge blev der skabt mere frihed og også større faglighed. Lød det fra politikerne. For nogle elever rundt på en del af Vejen Kommunes folkeskoler er det dog så som så med de gode intentioner. I hvert fald halter det noget, når det gælder friheden, som vi beskriver på forsiden af denne sektion. Virkeligheden på mange skoler er blevet en helt anden. For det kan godt være, at flere af skoledagene er blevet kortere. Men det er i hvert fald ikke ensbetydende med, at eleverne så også kan nyde friheden – slet ikke hjemme. Et sted mellem 40 og 70 skoleelever rundt i kommunen kan nemlig slet ikke komme hjem, når det ringer ud ved 13.15-tiden. De må i stedet vente helt op til en time på, at bussen ruller op foran deres skole. Og med en vis transporttid er nogle af eleverne klar til at stille skoletasken hjemme i privaten lidt før klokken 15 – altså en time og tre kvarter senere. - Det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt. Jeg mener, at busafgangene bør tilpasses skolens ringetider, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem, Elin Winther, på byrådsmødet tidligere på ugen. Og S-politikeren har en pointe. Rigtig mange politikere fik via de nyinstallerede mikrofoner i den nye byrådssal tildelt ordet. Og selv om der var forståelse for problematikken med ventetiden, så besluttede et stort flertal, at der ikke bliver ændret på forholdene. Dels fordi det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at ændre på bustiderne, og dels fordi det vil koste Vejen Kommune omkring 900.000 kroner årligt at tilpasse busserne de ringetider, som der er på de pågældende skoler. Flertallet har talt. Og sådan er demokratiets spilleregler. Men det rokker ikke ved, at Udvalget for skoler og børn med rimelighed godt kan kigge på problematikken engang til. Altså en ommer. Er der da virkelig ingen mulighed for at foretage et eller andet indgreb, der kan løse op for den urimelighed, som disse skoleelever oplever? Indrømmet; Nu er det ikke sådan, at de oplagte svar bare blæser i vinden. Men ventetiden synes altså at være for lang for disse seks til niårige. Intentionerne i justeringerne på folkeskoleområdet var i hvert fald en ganske anden. GOD 3. SØNDAG i advent

Annonce