Annonce
Kultur

Ny bog fra Chris MacDonald: Vi er midt i et farligt eksperiment for menneskeheden

Chris MacDonald er en særdeles populær foredragsholder - ikke mindst i det jyske og det fynske. Hans nye bog, "Ikke til forhandling - livets ligning", er netop udkommet, og en del af indholdet tager han med sig i foredragsrækken "Op ad bakke". Arkivfoto: André Thorup
- Verden omkring os er blevet så skør og naturstridig, at den kan skade os, fordi det er svært at få opfyldt de behov, der ikke er til forhandling, hvis vi skal trives. Håbet er ikke ude, men der er alvorligt brug for handling over for hverdagens mismatch, lyder det i ny bog.
Annonce

"Vi befinder os som homo sapiens i det største biologiske, psykologiske og sociale eksperiment i artens historie. Og desværre foregår det hele uden kontrolgrupper til at sikre, at forsøget ikke kører af sporet".

Chris MacDonald, 47-årig dansk-amerikaner og uddannet human fysiolog med en lang række tv-programmer og foredrag bag sig, er netop udkommet med "Ikke til forhandling - livets ligning". Citatet fra det indledende kapitel rammer meget godt ind, hvad der ifølge forfatteren er på spil.

Bogen er et opråb om, at den udvikling, vi har oplevet med vores søvn, kost, bevægelse og menneskelige kontakt over de seneste 100 år, langt overgår alle andre forandringer i menneskehedens historie. Der er rykket på så mange parametre på så kort tid, at vores krop ikke kan følge med. Særligt i de seneste fem årtier har vi skabt så meget komfort, så paradisisk en forbrugsverden, at vi er ved at sejre os ihjel. I bogstavelig forstand.

For midt i alle landvindingerne, som langt hen ad vejen er til det positive, har vi distanceret os fra det, som Chris MacDonald kalder grundfjeldet:

- Vi har nogle fundamentale behov, en historie som mennesker. Får vi ikke visse ting, har vi dårligere odds for at fungere. Det er grundfjeldet, siger han.

Hårdt skåret er vi skabt til bevægelse, naturlig kost, sociale relationer - og tilstrækkelig kvalitetssøvn. Og behovet har ikke flyttet sig, selv om smartphonen, en arbejdsdag foran pc'en og den fede vestlige hurtigmad trækker os i den modsatte retning.

Vi er endt i "evolutionært mismatch", som er ord, Chris MacDonald ofte bruger både i skrift og tale. Et mismatch mellem det, vores krop og hjerne udsættes for, og det miljø, vi er tilpasset til at leve i. Vi er syge, stressede og angste, selv om vi aldrig har haft bedre muligheder for at stortrives. Og vi får type 2-diabetes og andre mismatchsygdomme som aldrig før.

Jeg kan ikke finde ét argument for, at teenagere skal sidde i skolen klokken 8 om morgenen. Og det er ikke en holdning - det er fakta. De gør det kun, fordi det er mest praktisk.

Chris MacDonald

Annonce

Krigen mod inaktivitet

Avisen Danmark møder ham en søndag på Enø, tæt på hans hjem i Karrebæksminde. Det er en af de triste januardage, hvor man skal være mere end almindeligt standhaftig for at nå den daglige dosis kontakt med naturen.

På den ene side ruller Chris MacDonald en dyster tilstand for verdens mentale og fysiske sundhed op, men der er håb, hvis vi sammen gør noget ved det, slår han fast. Mere om det senere.

Bogprojektet har simret i mange år hos Chris MacDonald.

En mere end 20 år gammel artikel af Missouri-forskeren Frank Booth om krigen mod fysisk inaktivitet satte tanker i gang hos en ung universitetsstuderende, der boede på værelse hos en amerikansk kvinde på Christianshavn. Jo, MacDonald var i forvejen udmærket klar over vigtigheden af motion, men professor Booth "sprængte rammerne" med sine data. Han ville bringe forskere og offentligheden i det hele taget frem til den erkendelse, at det ikke at røre sig er en sygdom. Og en farlig en af slagsen.

Siden har Chris MacDonald blandt andet besøgt Hadza-stammen i Tanzania, hvor nogle få hundrede kan siges at leve som jæger-samlere - langt væk fra de fristelser, vi har svært ved at ignorere i hverdagen. Besøget har bestyrket MacDonald i, at det, vi går og tumler med, er livsstilsbestemt. Folk, der lever mere i pagt med det, vi er skabt til, har stort set ikke diabetes, huller i tænderne eller klinisk stress.

- Og nej, vi skal sgu ikke tilbage til dengang, som det bliver beskrevet i bøger om palæo-kost. Jeg hverken kan eller vil klare mig uden min seng, serier, iPhone og en stor kop kaffe som det første om morgenen. Og jeg vil da slet ikke leve uden hurtig adgang til lægehjælp eller livsvigtig medicin. Men en del af det kan bruges, siger Chris MacDonald.

Annonce

Vent ikke med at sove

Denne signatur blev især fanget af kapitlet om søvn. Og ikke mindst hvad det gør ved særligt unge mennesker at miste dele af den. Studier viser, at dårlig søvnrytme for en skoleelev kan koste i forhold til den kognitive udvikling. Og det kan blive meget svært at reparere senere i livet.

Chris MacDonald betoner, at han står på ryggen af store kapaciteter og bruger undersøgelser fra verdens førende eksperter, når han for eksempel skriver om søvn-cyklusser og det farlige i at miste bare en times søvn pr. nat.

Især de sidste timer, inden vi skal op, betegnes som ekstremt vigtige for velbefindende, indlæringsevne og ikke mindst relationerne til andre mennesker.

- Nogle piger fra en skole interviewede mig i forbindelse med en opgave. De havde set en video, jeg havde lavet, om søvn. Det var gået op for dem, at manglende søvn er den største krise, deres generation står over for. Uden rigtig søvn vil de for eksempel ikke være skarpe nok til at løse vor tids største udfordring: klimaforandringerne. Vi kan ikke samarbejde og være innovative, hvis vi ikke sover rigtigt.

Så nej, vi kan ikke "vente med at sove, til vi bliver gamle":

- Giv mig den mest holistiske person, der har styr på relationer, ja, alt, og lad mig tage søvnen fra vedkommende i 10 dage. Så skal du bare se, siger Chris MacDonald.

Chris MacDonald

47 år og fra Minnesota i USA. Kom til Danmark i 1999 og har i dag base i Karrebæksminde med kæreste og to børn.

Cand.scient. i human fysiologi fra Københavns Universitet.

Igennem mange år en populær foredragsholder. I øjeblikket turnerer han med "Op ad bakke", som rammer Aalborg (4/2), Randers (6/2) og Vejle (4/3).

Står bag mange workshops og bruges flittigt som inspirator i private virksomheder.

Mange kender ham fra tv-programmer i den bedste sendetid som "By på skrump", "Chris og chokoladefabrikken" og "U-turn - en sidste chance".

Udkom i 2011 med bogen "Du er ikke alene" baseret på samtaler med hans far, Cal, der døde i 2010 efter et kræftforløb.

28. januar udkom "Ikke til forhandling", som er første bog i en totrins-raket, der med udgangspunkt i videnskabelige data tager fat på den moderne livsstil og dens farer. Del to næste bøger forventes udgivet senere i 2020.

Annonce

Alle skal forstå mismatch

- Hvad vil du opnå med bogen?

- At alle forstår, hvad evolutionært mismatch er. Når du kan spotte problemerne, er det muligt at gøre noget ved dem.

- Jeg håber, at virksomhedsledere, skoleinspektører, lærere og forældre vil læse den. Jeg har gjort mig umage for, at det ikke er min personlige holdning, der driver bogen. Der er evidens, og det er vigtigt for mig. Tal skal kunne bestå tidens test, og jeg har arbejdet hårdt med at være exceptionelt videnskabeligt funderet.

Chris MacDonald slår grundlæggende fast, at det ikke er særligt komplekst at flytte på søvn, motion og kost. Det er bare forbandet svært, fordi vi grundlæggende jagter mest mulig komfort. Mærker vi ubehag, får vi noget, der lindrer, og er der noget, vi er blevet verdensmestre i, er det symptombehandling.

Her er kroppen både en med- og en modspiller. For ifølge Chris MacDonald er den ekstremt dygtig til at vænne sig. Når vi udsætter den for dårligdomme som fed og sukkerholdig kost eller inaktivitet, går den kun en måned, inden vi er fysisk og mentalt er indstillet på "den nye normal".

Forfatteren beskriver et tv-koncept "U-turn", hvor han tog en række danskere med svære livsstilssygdomme på vandretur i Pyrenæerne - en meget hård prøvelse. Selv om han vaklede gevaldigt i troen undervejs, lykkedes det at få alle bortset fra én med hele vejen, og de fysiske tests efter tre måneder var nærmest chokerende - også for de forskere, MacDonald har konsulteret.

Deltagerne var helt nye mennesker og kunne for en stor dels vedkommende enten undvære eller stærkt reducere daglig medicin.

Just Human

Alt overskud fra Chris MacDonalds bog "Ikke til forhandling" og fra foredragsrækken "Op ad bakke" går til Just Human, som kæmper for børn og unges trivsel - og i øvrigt inspirerer voksne til at tage vare på egen og andres trivsel.

Et af projekterne er "Jagten på den tabte time", som er målrettet søvn - eller mangel på samme. Børn og unge sover simpelthen for lidt, og det er en tikkende bombe under folkesundheden, som det beskrives på Just Humans hjemmeside.

"Manglende søvn har voldsomme konsekvenser for vores velvære. Er du i søvnunderskud, påvirkes din mentale sundhed, din sociale og fysiske trivsel samt evnen til at optage viden", lyder det videre.

Derfor lyder opfordringen i kampagnen, som er bakket op af Sundhedsstyrelsen: En ekstra times søvn gør en markant forskel.

Chris MacDonald er stifter af og bestyrelsesmedlem i Just Human, men slår fast, at "der ikke er økonomiske fordele for mig i at donere overskud til organisationen".

Annonce

En bog uden quickfix-løsninger

Chris MacDonald er blevet kaldt Danmarks "sundhedsekspert nummer et" og "Danmarks sundhedsguru", og det er han meget beæret over. Men der er også en dobbelthed over berømmelsen.

I bogen slår han fast, at der er ikke en hurtig-løsning på livsstilssygdomme. Det rækker ikke med "10 veje til et bedre liv" eller en totalomlægning af kosten til rødbedesalat og ingefærshots.

- Er du ikke selv netop i båsen med ingefærshots?

- Absolut! Jeg gik fra at være én, som havde sin primære identitet på Københavns Universitet og delte fotokopier af oversatte videnskabelige tekster ud i et fitnesscenter til at være landskendt med DR-platform og en million seere.

- Når du siger ja til fjernsyn, siger du også ja til at slippe formidlingsteknikken. Mange hundrede timers optagelser barberes ned til noget, der kan lokke folk til torsdag kl. 20. Du kan ikke kontrollere, hvordan folk opfatter dig, for ville jeg det, stod jeg stadig og lavede fotokopier. Mennesker har måske et billede af mig som en, der siger: "Spis broccoli og løb en tur, så bli'r alt godt". Men der er mange nuancer, og det giver bogen et indblik i.

- Vil du gerne flytte dig fra fordommene?

- Det er i hvert fald vigtigt at slå fast, at jeg har fået masser af tilbud som "Juice med Chris", "Tab dig med Chris", "Bikiniklar med Chris". De bøger kunne jeg sagtens have lavet, men det har jeg sagt nej til. Det her er ikke en livsstilsbog, men en livsbog.

- Der tegnes i bogen et billede af, at vi risikerer at blive den første generation i moderne tid, der giver dårligere vilkår videre til næste generation. Er der overhovedet håb?

- Ja! Men vi er nødt til at se sandheden direkte i øjnene. Det her er pissefarligt. I har fantastiske udtryk på dansk, blandt andet "det skal nok gå". Men i moderne kontekst er det blevet en komfort-sætning. At alt skal forblive, som det er. Vi er livsnydere i Danmark - gudskelov - men vi vil det gerne hver dag. Det ekstreme er blevet det normale, og det billede giver vi videre til børn og unge.

- Næste generation lærer, at otte timer ved en skærm hver dag er normalt - og at 90-95 procent af tiden tilbringes indendørs. Børn bevæger sig og leger væsentligt mindre end for 50 år siden. Hvis kontakt til naturen og fysisk leg var "nice to have" (rare at ha', red.), var det OK, men de er "need to have": De er ikke til forhandling, siger Chris MacDonald og afslører dermed også årsagen til bogens titel.

- Det er ikke lige til højrebenet, men vi har stadig bolden - og vi er på den rigtige side af midterlinjen. Men vi skal tage en megadygtig modstander seriøst. De store industrier har nul interesse i vores børns sundhed og trivsel.

Tre pluk fra interviewet

1. Tag fat på arbejdspladsen:

- På arbejdspladsen er vi ikke nået dertil, at vi dedikerer én time om dagen af otte til meditation, motion, en gåtur - man må bruge tiden til det, man vil. Det eneste, du ikke må i en hel eller en halv time, er at sidde ved din plads og arbejde. "Åh, hvis vi dyrker motion, skal vi i bad bagefter", lyder det. Nej, du stinker ikke. Det er stråmandsargumenter. Der er en kæmpe forskel på, hvad vi finder praktisk, og hvad der er nødvendigt. Vi har slet ikke det rigtige sikkerhedsudstyr på, når det gælder mental sundhed.

2. Pause er ikke dovenskab:

- Vi er nødt til at acceptere, at den gennemsnitlige person ikke bare kan stå af virkeligheden. Der skal mad på bordet, hentes børn og så videre. Objektivt set kan man ikke flette fire former for motion og den rigtige søvn ind, men vi er nødt til at få bare lidt vegetativ tilstand ind i hverdagen - tid, hvor vi ikke er forpligtet. Det er ikke dovenskab. Det er en nødvendighed for at fungere rigtigt. Vi lever et ret vildt liv i dag - træk i håndbremsen.

3. Komfort kan være farlig:

- Vores indre trang til komfort er umættelig. Vi har en tendens til at sætte lighedstegn mellem komfort og velvære. De er kusiner, men de er ikke tvillinger. For meget komfort kan være problematisk. Når vi kommer væk fra de ting, vi har behov for, mærker vi symptomer. Gør vi ikke noget ved dem, vil kroppen tilpasse sig, så vi ikke mærker dem.

Annonce

Krigserklæring stadig relevant

Mange år efter, at Chris MacDonald læste Frank Booths krigserklæring mod inaktivitet, skulle de to på scenen lige efter hinanden på en konference på Rigshospitalet. Det var med ærefrygt, at MacDonald mødte mentoren, men han blev overrasket, da overskriften på Booths indlæg var den samme som 18 år tidligere. Alligevel gav det mening:

- Hans krigserklæring er endnu mere relevant i dag. Booth sagde så også, inden han skulle på scenen: "Vi taber krigen".

Chris MacDonald har dog ikke opgivet slaget, og hans bogindspark i debatten har allerede inden udgivelsen fået pæne ord med på vejen af blandt andre Bente Klarlund, professor og overlæge på Rigshospitalet:

- Dette er måske den vigtigste bog, du nogensinde kommer til at læse om vores fysiske og mentale sundhed, siger hun.

Chris MacDonald

"Ikke til forhandling - livets ligning"

348 sider, Politikens Forlag

Er udkommet

Alt overskud fra Chris MacDonalds nye bog og hans igangværende foredragsrække går til organisationen Just Human, der har som mål at skabe bedre trivsel for børn og unge. Foto: Franne Voigt
- Giv mig den mest hollistiske person, der har styr på relationer, ja, alt, og lad mig tage søvnen fra vedkommende i 10 dage. Så skal du bare se, siger Chris MacDonald. Vigtigheden af søvn er central i bogen "Ikke til forhandling - livets ligning". Foto: Franne Voigt
- Vi er på mange måder i paradis, men vi er blevet ofre for vores egen succes, når det gælder helt fundamentale behov. Næste generation lærer den destruktive adfærd og vil betragte den som helt normal, lyder advarslen fra Chris MacDonald. Arkivfoto: André Thorup
Chris MacDonalds bog udkom 28. januar på Politikens Forlag. Pr-foto
Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Smitten stiger i syv ud af ti kommuner i landsdelen: Nu er Tønder også over bekymrende grænse

Annonce