Annonce
Sønderborg

Ny bog går bagom filmen 'I Krig & Kærlighed'

Forfatter Karsten Skov, til højre, og kulturredaktør Hans Christian Davidsen udgiver en bog, som går bag om filmen 'I Krig & Kærlighed'. Foto: Claus Thorsted

Forfatter Karsten Skov og kulturredaktør Hans Christian Davidsen udgiver bogen 'I Krig & Kærlighed - En bog om filmen og 1. Verdenskrig'. Bogen er fyldt med fakta og billeder om verdenskrigen og filmen.

I februar og marts indtog filmselskabet Fridthjof Film Als og Tønder for at optage selskabets største filmproduktion til dato. Den 11. november på 100-årsdagen for første verdenskrigs afslutning fik filmen 'I Krig & Kærlighed' gallapremiere i Sønderborg. Nu sætter en ny bog, 'I Krig & Kærlighed - En bog om filmen og 1. Verdenskrig', fokus på både første verdenskrig og filmen, som havde et budget på 42,5 millioner kroner.

Filmen er inspireret af romanen 'Knacker', som er skrevet af den sønderjyske forfatter Karsten Skov. Det er ham, der udsender bogen, sammen med kulturredaktør Hans Christian Davidsen fra Flensborg Avis.

- Bogen er fyldt med flotte billeder og tager udgangspunkt i de personer, der er med i filmen, filmprocessen og det historiske i første verdenskrig samt de steder, filmen er optaget, siger Karsten Skov.

Filmen havde hovedlocation ved Havnbjerg Mølle på Nordals, men den er også optaget i Nørreskoven på Als, ved Augustenborg Slot, ved Ballebro Færgekro nær Sønderborg, på Sønderborg Havn, i Flensborg samt i Tønder.

Bogen indeholder historiske kapitler om tiden 1914-1918, da omkring 30.000 sønderjyder måtte trække i tysk uniform og drage til fronten. Godt 6000 kom aldrig hjem. Bogen er rig på historiske fotos og fotos fra filmen.

Annonce

Bogen

Bogen udkommer på Gyldendal og præsenteres ved en reception i Arnold Busck i Borgen i Sønderborg lørdag den 15. december klokken 14. Her signerer de to forfattere bogen. Man kan også møde forfatterne i boghandlen i Nordborg samme dag klokken 11 samt i boghandleren i Tønder den 22. december klokken 11. Bogen udkommer den 14. december og koster 250 kroner.

Karsten Skov og Hans Christian Davidsen fortæller både om verdenskrigen og filmen i bogen. Foto: Claus Thorsted

Anekdoter fra filmen

Det er Fridthjof Film, der har taget initiativ til bogen, som især henvender sig til gymnasier og de ældste årgange i folkeskolen. Det er især i medie- og historiefaget, hvor bogen kan bruges.

- Men sønderjyder vil helt sikkert også mene, det er en spændende bog for dem. Vi bruger filmen og Sønderjylland til at fortælle om første verdenskrig, siger Hans Christian Davidsen.

Med historiske billeder og tekster giver bogen et indblik i krigens forløb og konsekvenserne for befolkningen i Sønderjylland.

- Men der er også det pædagogiske aspekt, hvor man lærer om, hvordan film bliver til. Hvad er visuel effects, hvad er runner eller en location manager, siger Hans Christian Davidsen.

I bogen er der også interviews med hovedrolleindehaverne som Sebastian Jessen og Rosalinde Mynster, som spiller ægteparret, der bliver splittet under første verdenskrig, samt instruktør Kasper Torsting og filmproducent Ronnie Fridthjof, der har skrevet manuskriptet til filmen.

- Bogen fortæller om udviklingen fra idé til færdig film, hvor utallige tråde skulle knyttes for at få filmen klar. Der er også anekdoter fra optagelserne. Hvordan får man for eksempel 80 mand, udstyr og mad ud til optagelserne ved Taksensand Fyr i Nørreskoven, siger Karsten Skov.

Forfatter Karsten Skov, til højre, og kulturredaktør Hans Christian Davidsen udgiver en bog, som går bag om filmen 'I Krig & Kærlighed'. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce