Annonce
Danmark

Ny bog om Dansk Folkeparti går tæt på sammenbrud i blå blok

(ARKIV) Valgfest hos Dansk Folkeparti med Kristian Thulesen Dahl på Christiansborg under EU-parlamentsvalget 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
DF er en af de største succeser i dansk politik, men fatale strategiske fejl bidrog til sammenbrud i blå blok.

Samarbejdet i blå blok er efterladt i ruiner, og meningsmålinger spår, at det kan vare længe, før de kan indtage regeringskontorerne igen.

Det skyldes nedsmeltningen i blå blok i regeringsperioden 2015-2019, som en ny bog udgivet på Gads Forlag går tæt på.

Den hedder "Skaberen, taberen, frelseren?", er skrevet af Søs Marie Serup og Mikkel Faurholdt og handler om Dansk Folkepartis ildesete fødsel, store succes og dramatiske nedtur efter 25 år i politik.

Den beskriver blandt andet formand Kristian Thulesen Dahls store valgsejr i 2015, hvor partiet blev større end Venstre, men lod Lars Løkke Rasmussen blive statsminister.

Forfatterne beskriver flygtninge- og migrantstrømmen i 2015, hvor Dansk Folkeparti krævede grænserne lukket, men blev straffet af vælgerne, fordi de ikke satte sig nok igennem trods de mange mandater.

Der var dog også sejre, som da Dansk Folkeparti anbefalede et nej til at ændre retsforbeholdet i en folkeafstemning, hvilket vælgerne også foretrak. Ifølge bogen betød det, at tillidsforholdet mellem Løkke og Thulesen led uoprettelig skade.

I efteråret 2016 foreslog Liberal Alliance at træde ind i regeringen mod at droppe truslerne på dens liv. Det førte til, at LA og De Konservative fik ministerposter, mens DF var mere forbeholdne overfor idéen.

Da Kristian Thulesen Dahl fik præsenteret regeringsgrundlaget, var reaktionen afmålt ifølge en scene i bogen, hvor han går ud til sin bil, og Venstres daværende finansminister, Claus Hjort Frederiksen, følger efter.

- Selv om samtalen i al væsentlighed bliver mellem de to, bekræfter de begge, at ordet "idioter" meget vel kan have indgået i samtalen i kombination med Liberal Alliance, lyder det fra forfatterne.

Bogen beskriver, at særligt de to partier mistænkte den anden part for skadende lækager i medierne og afvisninger af hinandens forslag.

Det kulminerede i julen 2017, hvor en regeringskrise endte med, at LA bøjede af fra skattelettelser, og DF fik et "paradigmeskift" i udlændingepolitikken.

Siden fulgte valget, hvor Dansk Folkeparti og Liberal Alliance blev decimeret, mens Venstre gik frem, men blev martret af et baglandsopgør med ledelsen og et farvel til Løkke samt Inger Støjberg (V), der skal for rigsretten.

Bogen beskriver også et opgør mod Thulesen Dahl, hvor en gruppe af yngre partimedlemmer vil vriste magten fra ham. Internt går de under navnet "Skyggeholdet" og har tætte relationer til Anders Vistisen og Peter Kofod, der ufrivilligt blev sendt til Bruxelles.

- Skyggeholdet er stærkt kritisk over for kommunikationen, politikudviklingen, talentudviklingen og den fremadrettede strategi i Dansk Folkeparti, står der i bogen, der udkommer mandag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Esbjerg

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Wolfe var bedst uden at være god

EfB For abonnenter

EfB brændte straffe efter to minutter og tabte 2-0 i Hvidovre: Elendig afslutning på elendigt efterår

Kultur

Så er stor lysfestival åbnet: Se de spektakulære billeder

Annonce