Annonce
Tønder

Ny bog: Tag med tilbage i tiden i Sdr. Sejerslev

Bogen ”Sdr. Sejerslev – livet mellem huse og gårde” bliver præsenteret onsdag den 5. maj foran Emmerlev Sogns Forsamlingshus. Foto: Inger Lauridsen
Den 5. maj udkommer bogen ”Sdr. Sejerslev – livet mellem huse og gårde”. Gennem tekst og billeder bliver læseren taget med tilbage i tiden, og oplever et liv, som det engang var i Sdr. Sejerslev.

Sdr. Sejerslev: Går du en tur gennem Sdr. Sejerslev, kan du ikke undgå at se landsbyens mange gamle huse og gårde. Hver og en af dem rummer en historie – nogle ældre end andre. Nu bliver de historier fortalt i bogen ”Sdr. Sejerslev – livet mellem huse og gårde”, som udkommer den 5. maj.

I bogen bliver man taget med på en virtuel vandring gennem landsbyen når Højer, hvor man standser ved de forskellige huse og gårde.

- I bogen går man for eksempel ned ad Højervej, og ser gården, der ligger der, når du har læst om den, går du videre til den næste gård eller det næste hus. Vi har forsøgt at finde billeder af de forskellige gårde, billeder af nogle af de mennesker, der har boet der, og så er der billeder af en social begivenhed enten fra deres arbejde eller en fest i forsamlingshuset, fortæller Inger Lauridsen.

Annonce


Det er meget forskellige, hvad vi ved om hvert hus, derfor er det ikke er fuldstændig konsekvent fortælling, men den giver en fornemmelse af byen som et sted, hvor der var liv. Der var både skole, kro og kirken med en præstegård havde forskellige aktiviteter, der var to købmænd og bagere og en smede.

Inger Lauridsen


Hun har sammen med Doris Christensen og Andreas Andresen brugt otte-ni måneder på at skrive bogen. De har alle været en del af foreningen Sejerslevgaards Venners.

Formålet med foreningen var at bidrage til, at den mere end 400 år gamle gård Sejerslevgaard kunne blev til en selvejende institution med det formål at forvandle stedet til et bevaringscenter for vestslesvigsk byggeskik. Men foreningen blev nedlagt sidste år, da gården blev solgt til en privat ejer, og derfor kunne foreningen ikke længere arbejde for sagen.

Derfor er der nu kommet en bog om Sdr. Sejerslev, for de penge, som foreningen havde i kassen.

- Det er meget forskelligt, hvad vi ved om hvert hus, derfor er det ikke en fuldstændig konsekvent fortælling, men den giver en fornemmelse af byen som et sted, hvor der var liv. Der var både skole, kro og kirken med en præstegård havde forskellige aktiviteter, der var to købmænd og bagere og en smed, fortæller Inger Lauridsen.

Den gamle sognekrønike

En af de vigtigste kilder til bogen har været Andreas Andresen selv. Han er født på Sejerslevgaard, og den i dag ældre herre har kendte mange i byen. Samtidig har han taget rundt i byen for at låne gamle fotoalbum for at blive klogere på, hvem der har boet i de forskellige gamle bygninger.

Det er også Andreas Andresen, der står bag flere af billederne, der er at finde i bogen. De stammer fra en udstilling, der var på Sejerslevgaard tilbage i 2017.

Og så er der blevet læst flittigt i den gamle sognekrønike fra Sdr. Sejerslev for at samle viden ind til den nye bog.

- En af grundene til, at vi valgte Sdr. Sejerslev var, fordi det er den eneste landsby i et sogn (Emmerlev Sogn, red.) i Tønder Kommune, som har haft en sognekrønike. Den blev begyndt af en lærer i sognet i 1850’erne. Derefter gik det videre som en tradition, at hvert år skrev man om 19 emner, så man fik dækket landsbylivet. Det kunne for eksempel være, om der havde været brand, eller der var kommet nye bygninger til, fortæller Inger Lauridsen.

Den tradition gled dog med årene ud, men nu håber forfatterne til ”Sdr. Sejerslev – livet mellem huse og gårde”, at den nye bog måske kan genskabe den tradition.

- Man kunne håbe på, at nogen i Sdr. Sejerslev via bogen får lyst til at fortsætte det arbejde, siger Inger Lauridsen.

Den 182-siders lange bog ”Sdr. Sejerslev – livet mellem huse og gårde” bliver præsenteret onsdag den 5. maj foran Emmerlev Sogns Forsamlingshus. Alle husstandene i Sdr. Sejerslev får et eksemplar i deres postkasse. Samtidig kan bogen købes hos de lokale boghandlere, på Museum Sønderjylland i Tønder, på Højer Mølle, på gården Klægager i Østerende Ballum og i Emmerlev Sogns Forsamlingshus i Sdr. Sejerslev.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce