Annonce
Kolding

Ny borgmester om fordelingen af magten i Kolding Byråd: Det er en fremstrakt hånd til Venstre og DF

Knud Erik Langhoff har ledet flere dages konstitiueringsforhandlinger her på Kolding Rådhus. Nu er de på plads, og han håber, at alle er tilfredse, siger han. Foto: Søren Gylling
Konstitueringsaftalen er en fremstrakt hånd til Venstre og Dansk Folkeparti og en konstatering af, at der er borgerligt flertal i Kolding Byråd, mener Koldings næste borgmester, Knud Erik Langhoff (K). - Jeg håber, at alle er tilfredse, siger han.

Kolding: Efter at Venstre og Dansk Folkeparti med deres i alt 11 mandater fik den iskolde skulder af Konservative, SF, Socialdemokratiet og Radikale Venstre på valgnatten i sidste uge, så er de to borgerlige partiet nu lukket ind i varmen og med i en aftale, som fordeler de magtfulde formandsposter mellem samtlige partier i det nye byråd.

Forhandlingerne om den såkaldte konstituering startede dagen efter valget, hvor konservative Knud Erik Langhoff som bekendt lod sig udpege som ny borgmester af S, SF og Radikale Venstre i stedet for at slå sig sammen med sine naturlige venner i blå blok og sikre, at det var her, flertallet lå til at lede og fordele magten og arbejdet i byrådet i de kommende fire år.

Efter at Venstre med sine ni mandater ifølge JydskeVestkystens oplysninger til at begynde med fik et helt uspiseligt tilbud, så har parterne nu fundet sammen om en aftale, som giver Venstre  formandsposterne for tre betydningsfulde udvalg - nemlig kulturudvalget, sundheds- og fritidsudvalget og plan-, bolig- og teknikudvalget.

Annonce

Samtidig får Dansk Folkeparti med sine kun to mandater lov til at beholde formandsposten for seniorudvalget, som den mangeårige formand Søren Rasmussen dermed kan blive på.

SF får tre udvalg - nemlig natur-, miljø- og klimaudvalget, voksen-, unge- social- og arbejdsmarkedsudvalget samt børne-, uddannelses- og familieudvalget.

Det sidste af de såkaldt stående udvalg - økonomiudvalget - er borgmesteren født formand for.

By i byen

Udover de stående udvalg oprettes to helt nye visions- og strategiudvalg, som skal beskæftige sig med dels social bæredygtighed og dels bæredygtighed og vækst. Socialdemokratiet får formandsposten i det første, Radikale får det andet - og for begge udvalg gælder det, at de kan trække eksterne eksperter ind efter behov.

Desuden bliver Birgitte Munk Grunnet (S) viceborgmester.

Knud Erik Langhoff forklarer, at de to overordnede strategiudvalg, hvor bl.a. alle relevante udvalgsformænd får sæde, skal tænke i helheder og visioner for Koldings udvikling.

Vi har haft mange gode "punktudviklinger" i Kolding, men vi mangler sammenhæng.

Knud Erik Langhoff (K), borgmester i Kolding fra 1. januar

- Det er her, der skal laves masterplaner og helhedsplaner, som for eksempel skal beskæftige sig med, hvordan vi får forbundet de ting, vi har. Hvis man for eksempel kigger på Kolding Sky (højhuset i Kolding Åpark, red.), så er der jo kun en ørken rundt omkring det i dag. Så vi skal have en plan for, hvordan vi får forbundet det med havnen, byen og Marina City, så tingene hænger sammen. Marina City bliver en by i byen, hvis vi ikke får skabt naturlige forbindelser til den.

- En overordnet plan for skolestrukturen vil også ligge her, hvis vi engang skal have sådan en. Udvalgene skal sikre, at vi kommer til at arbejde på tværs, og at vi får nogle overordnede planer for udviklingen af Kolding Kommune. Vi har haft mange gode "punktudviklinger" i Kolding, men vi mangler sammenhæng, forklarer den kommende borgmester.

Annonce

Hyppigere møder

I aftalen ændrer politikerne ikke kun på fordelingen af de eksisterende udvalgs opgaver. Politikerne i hvert udvalg skal fremover også til at mødes hver 14. dag i stedet for som nu en gang om måneden.

- Det gør vi for at give borgerne en hurtigere service, siger Knud Erik Langhoff.

Han oplyser, at forhandlingerne er foregået i "god ro og orden".

- Aftalen er en fremstrakt hånd til Venstre og Dansk Folkeparti og en konstatering af, at der er borgerligt flertal i Kolding Byråd. Jeg håber, alle er tilfredse, siger han.

SF's Villy Søvndal konstaterer, at  "vi har fået formandsposten for de tre udvalg, vi helst ville have."

- Hele klima- og miljøområdet var et af hovedpunkterne i vores valgkamp, og blandt flere af partierne er der jo enighed om, at folkeskolerne skal løftes, ligesom det også bliver en periode, hvor vi skal til indføre minimumsnormeringer i daginstitutioner, siger han.

Annonce
Kolding For abonnenter

Hunden Vaks vækkede ejer, da værksted med traktorer og udstyr gik op i flammer: - Han får nok et ekstra kødben til jul

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

De ældste elever på lokal skole er sendt hjem: En forælder er ramt af den nye omikron-variant

Sydjylland For abonnenter

Madelaine frygtede at dø, før hun nåede operationsbordet: Nu frygter hun at lang ventetid rammer andre

Sydjylland

Flere kommuner oplever massive smittestigninger henover weekenden: En stikker af med 150 nye smittede siden fredag

Haderslev

Den danske Navalny: Mogens Rerup anker sin dom til landsretten

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Esbjerg For abonnenter

Ejer i tårer: Procedurefejl kan lukke populær sushi-restaurant

KIF Kolding For abonnenter

Andreas Toudahl blev paradoksalt nok offer for både dårlige resultater og sin egen succes som KIF Kolding-træner

Tønder

Politijagt med 160 kilometer i timen: Blev stoppet med søm-måtte

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Esbjerg

Nu skal palleløfteren være selvkørende: Robotfirma og producent af internt transportudstyr i samarbejde

Sønderborg For abonnenter

Snavset og spor efter gamle madrester: Spisested indkasserer anden bøde på et år

Aabenraa

Hver weekend står folk i kø: Folkene bag skinnecyklerne er overraskede over succes

Annonce