Annonce
Esbjerg

Ny butik: Darum mangler at sælge anparter for 687.000 kroner

Lasse Boesen fra butiksudvalget i Darum orienterer på onsdagens borgermøde om butiksprojektet i Darum, hvor det mest akutte problem lige nu er, at man gerne skal have tilsagn om, at borgerne i Darum er klar til at købe de sidste 275 anparter for, at nå op på de 2,5 millioner kroner, der skal til som grundlaget for finansiering af byggeriet af butikken. Foto: Ole Maass.
170 Darum-borgere deltog onsdag aften i borgermøde om Darums kommende købmandsforretning. Der er et stykke vej til målet om at sælge anparter for 2,5 millioner kroner, som er forudsætningen for hele projektet. Butiksgruppen tror dog fuldt og fast på, at butikken i Darum bliver til virkelighed.
Annonce

DARUM: Der var sat 200 stole frem i Darum Kultur- og Fritidscenter, og af dem var der kun omkring 30, som ikke var besat. Så borgermødet onsdag aften om en kommende købmandsforretning i Darum havde ganske solid opbakning fra Darum-borgerne. Alligevel var der en ret afventende stemning, og der gik et stykke tid, inden Darum-borgerne kom på banen med spørgsmål og kommentarer til projektet.

Det skete efter, at Lasse Boesen, Thomas Lundgaard og Birgit Mølgaard fra butiksudvalget i Darum havde orienteret om alt fra salget af anparter, til driftsøkonomi for butikken, et anlægsbudget for 6,6 millioner kroner og en forventning om, at en kommende købmand skal omsætte for tyve millioner kroner årligt - inklusive et forventet salg fra et tankanlæg ved butikken på tre millioner kroner.

- Vi mangler at sælge 275 anparter, fortalte Birgit Mølgaard om det, der lige her og nu er det mest akutte problem for butiksudvalget.

De 275 anparter til 2500 kroner stykket er lig med 687.000 kroner, som altså er det beløb, der skal oveni de 1,8 millioner kroner, som borgerne i Darum har givet tilsagn om at købe anparter for.

Butiksudvalget i Darum har været rundt og snakke med folk i andre landsbyer, som har stablet lignende butiksprojekter på benene. Blandt andet i landsbyen Nim ved Horsens, som nu har åbnet deres butik.

- Her stod de i en tilsvarende situation som os. De manglede at sælge de sidste anparter. Men dem fik de solgt, da de stiftede det selskab, som skulle stå for driften. Så kunne folk i Nim se, at projektet blev til noget, fortalte Lasse Boesen og føjede til, at man i Darum vil bruge den samme model. Altså stifte selskabet, som skal stå for driften. Men han slog samtidig fast, at man ikke sætter spaden i jorden før man har alle de 2,5 millioner kroner i hus, som der skal sælges anparter for.

Lokalplan

Det er meningen, at den kommende købmandsforretning på i alt 650 kvadratmeter - med 450 kvadratmeter butiksareal - skal ligge på Gl. Darumvej på et stykke af præstegårdsgrunden. Her skal selskabet bag butikken leje sig ind. Lokalplanen for projektet forventes behandlet politisk i Esbjerg Kommune i midten af december, og så er der en otte ugers høringsperiode. Det er planen at stifte selskabet, som skal stå for driften af butikken i slutningen af januar/starten februar, hvor der så indkaldes til et nyt bindende borgermøde, hvor man skal betale de anparter man har givet tilsagn om. Og inden 1. februar skal man så gerne have tilsagn fra Darum-borgerne om køb af yderligere 275 anparter for at nå målet om 2,5 millioner kroner.
Annonce

Nu eller aldrig

Else Marie Lundgaard, menig Darum-borger, udtrykte opbakning til projektet.

- Det er et fantastisk projekt. Men det er også nu eller aldrig, hvis det skal blive til noget, sagde hun og føjede til, at der også var en del negative røster om projektet.

- Hvad med om I finder en gadeformand i hver gade i Darum, som kan være ambassadør for projektet, lød forslaget fra Peter Stage. Lasse Boesen fra butiksudvalget opfordrede alle deltagerne i borgermødet til at agere ambassadør for butiksprojektet.

- Vi har før vist vi kan stå sammen i Darum. Jeg tror på projektet, og jeg har talt med en ejendomsmægler i Bramming, som fortalte, at husene i Darum vil stige 50.000 kroner i værdi, hvis vi får en butik - og liggetiderne ved et hussalg vil falde betragteligt, lød det fra byrådsmedlem Karsten Degnbol.

Pensionist Flemming Boesen synes det var et godt borgermøde.

- Jeg støtter da projektet, og jeg har sagt at jeg køber to anparter. Det er godt for byen, hvis vi får den butik. Nu kører jeg til Bramming og handler, men i fremtiden vil jeg da købe ind i Darum. Bortset fra det er mit forbrug nu ikke ret stort, siger Flemming Boesen.

Solvej Ladefoged håber også, at projektet bliver en realitet.

- Vi har sagt ja til at købe flere anparter. Jeg håber virkelig det bliver til noget, og langt de fleste af dem jeg snakker med herude er da også positivt indstillet over for butiksprojektet, siger hun.

Brødtekst

Birgit Mølgaard, stående her sammen med resten af butiksudvalget i Darum, som har lagt grundstenene til, at landsbyen kan få sin egen købmandsforretning, som efter planen skal stå færdig og klar til åbning i december 2020. Foto: Ole Maass.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialdemokrat: Forskel på byer

Annonce