Annonce
Esbjerg

Ny cykelparkering forsinket af konkurs

Fem cykelparkeringsbokse er nu landet i Nørregade. Esbjerg Kommune låner boksene gratis ud til cyklister, som vil forkæle den tohjulede med en sikret p-plads centralt. Foto: Dorthe Lodberg

En samarbejdspartners konkurs har forsinket Esbjergs nye cykelparkeringsbokse ved Museumspladsen. Efter mere end en måneds ventetid kan Esbjergs cyklister og pendlere dog snart tage dem i brug.

Esbjerg: En konkurs lige før målstregen har givet Esbjergs nye cykelbokse ved Museumspladsen en turbulent start på tilværelsen. Boksene har stået klar på fortovet ud mod Nørregade i lidt over en måned, men låsene har manglet. Den virksomhed, kommunen samarbejdede med omkring udviklingen af et digitalt låsesystem, gik nemlig konkurs i samme øjeblik, de hærværkssikrede bokse blev plantet på fortovet ud mod Nørregade.

- Det var meningen, at cykelboksene skulle kunne låses via en app på telefonen, men lige før vi skulle tage boksene i brug, gik virksomheden, som vi havde lavet en udviklingsaftale med, konkurs. Det er derfor, de ikke har været taget i brug endnu. Vi var nødt til at finde på en anden løsning først, forklarer Vej & Parkchef ved Esbjerg Kommune, Mads Astrup Sørensen, og tilføjer, at kommunen ikke havde betalt for produktet endnu, og derfor ikke har penge i klemme.

Annonce

Cykelbokse

Esbjerg Kommune er gået sammen med leverandøren Hitsa A/S om at designe de hærværkssikrede cykelparkeringsbokse, så de passer ind i gadebilledet i Esbjerg.Ud over det funktionelle har man i designprocessen også lagt vægt på den visuelle æstetik. Boksene er koksgrå og udsmykket med lindeblade fra Esbjerg Kommunes logo og cykler. Det er det første sted i landet, at denne udgave af cykelparkeringsbokse prøves af.

At boksene er placeret tæt på både banegård og busterminal, er ingen tilfældighed. Boksene er nemlig særligt tiltænkt pendlere, som gerne vil bruge cyklen for derefter at skifte til den kollektive trafik.

Det er endnu uklart, præcist hvornår cykelboksene bliver tilgængelige for udlån, men forventningen er, at de kan tages i brug indenfor den nærmeste fremtid.

Nabohjælp

Frem for en smartphone skal boksene i første omgang derfor låses med en helt klassisk nøgle, som man kan låne i op til en måned ad gangen via Hovedbiblioteket.

- Så kan man, mod et mindre depositum, låne en nøgle, ligesom man låner en bog, forklarer Mads Astrup Sørensen og tilføjer, at man håber, en modernisering af låsesystemet kan tilføjes senere.

I alt fem bokse er blevet stillet op. En boks kan rumme én cykel og er desuden forsynet med en kurv og to knager til eksempelvis cykelhjelm og jakke.

- Målgruppen er pendlere, som gerne vil bruge cyklen for derefter at skifte til den kollektive trafik. Derfor er beliggenheden tæt på Esbjerg Banegård, forklarer Anders Kronborg (S), formand for Teknik & Byggeudvalget.

På sigt skal der skal desuden monteres strømstik i boksene, så det bliver muligt at oplade det stigende antal elcykler, der suser rundt i bybilledet.

- De er typisk lidt dyrere og derfor vil ejerne også gerne kunne placere dem et sted, hvor de er lidt bedre sikret mod tyveri og hærværk, forklarer Vej & Parkchef Mads Astrup Sørensen.

Hvem klarer regningen?

De fem hærværkssikrede cykelparkeringsbokse er en del af den større pulje på 270 cykel p-pladser, som i 2016 og 2017 etableres løbende ved eksempelvis Blue Water Arena, Byparken, Torvet og Banegården.

Midlerne til de nye parkeringspladser stammer blandt andet fra Trafikstyrelsens pulje til supercykelstier og cykelparkering. Herfra er der landet 740.000 kroner i puljen, mens Esbjerg Kommune selv lægger cirka 1,1 mio. kroner oven i.

- Flere skal cykle, og flere skal cykle mere i vores kommune, men cyklister har forskellige behov, og det vil vi gerne imødekomme. Ejer man en cykel, som koster det halve af en mindre bil, så er det klart, at man gerne vil gøre noget ekstra for at sikre cyklen, når den skal parkeres i byen, siger udvalgsformand Anders Kronborg.

Både han og Vej & Parkchef Mads Astrup Sørensen glæder sig nu til, at man kan høste de første erfaringer med den nye type cykelparkeringspladser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Kolding

Se video: Hør Danfoss-par fortælle om lukningen og planer for fremtiden

Esbjerg

Klar til kamp om ballon-forbud: Esbjerg-politikere bokser endnu en runde

Kolding

V og DF vender på en tallerken igen: Bekymring fra borgere får dem til at fravælge konsulenter på resultatløn

Annonce