Annonce
Aabenraa

Ny el-motorvej til grænsen er klar til brug

De nye master mellem Kassø og Frøslev fungerer, som de skal. Snart forsvinder de gamle tobenede master. Foto: Energinet.
I den forgangne uge fik Energinet testet den nye 400 kilovolt el-ledning mellem Kassø og Frøslev. Den gamle ledning pilles ned i efteråret.

KASSØ/FRØSLEV:  Gennem det seneste års tid er 89 nye etbenede højspændingsmaster skudt op på strækningen mellem Kassø og Frøslev.

Det statslige energiselskab Energinet, der står for distribution af gas og el i Danmark, er klar til at tage det nye 400 kilovolt ledningssystem i brug.

- Vi satte spænding på i sidste uge, og kontrollerede, at alt fungerer. Nu skal tyskerne lige bruge lidt tid til at få det sidste på plads, og så er vi klar til at flytte over på det nye ledningsnet, forklarer Christian Jensen, der er projektleder hos Energinet.

Annonce

Den nye el-ledning til Tyskland er noget af en motorvej sammenlignet med de hidtidige højspændingsmaster.

Det er et 400 kilovoltsystem, mens de gamle luftledninger har en kapacitet på 220 kilovolt.

Side om side

I øjeblikket står de nye og de gamle master side om side på store dele af strækningen mellem Kassø og Frøslev. Det ses blandt andet ved Kliplev.

Men til august går Energinet i gang med at pille de gamle master mellem Kassø og Frøslev ned.

Det er også planen, at den ti kilometer lange luftledning fra det nu hedengangne Enstedværk til Kliplev skal fjernes, men det sker først på lidt længere sigt og senest i 2025, oplyser Energinet på sin hjemmeside.

De nye master er magen til dem, som Energinet for seks år siden tog i brug på strækningen mellem Kassø og Tjele ved Viborg.

Fem meter højere

De nye master er 40 meter høje og "armene" har en brede på 30 meter. De gamle master, der nu pilles ned, er 35 meter høje og 25 meter brede.

Samtidig med, at de nye master blev sat op, har Energinet udvidet transformatorstationen i Kassø, så den kan håndtere de stigende mængder af strøm, der kommer til at passere her.

Det var Kassøs centrale placering i forhold til forsyningen af strøm, der for nogle år siden fik både Apple og Google til at investere i store jordarealer i området.

Apple har dog opgivet sine planer om et datacenter ved Kassø, og Googles byggeplaner er heller ikke særligt konkrete.

Annonce

Grøn strøm

Danmark og Tyskland udveksler løbende strøm afhængig af, hvor produktionen er højest, og den nye ledning er et led i et system, der skal flytte grøn vindmøllestrøm fra tyndt befolkede områder til storbyer som for eksempel Hamborg.

Den nye forbindelse med en højere kapacitet har fået støtte fra EU, fordi den bidrager til sammenkoblingen af det europæiske elnet.


Vi satte spænding på i sidste uge, og kontrollerede, at alt fungerer.

Christian Jensen, projektleder, Energinet.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Præsten og politikeren fylder 50

Annonce