Annonce
Erhverv

Ny Fanø-færge har kurs mod Hvide Sande: Investeringen løber op i 100 millioner kroner

Billedet her blev taget forleden, da Fanølinjens kommende el-færge forlod et værft i Polen - for at begive sig ud på en lang rejse for enden af et slæbetorv med kurs mod Hvide Sande Shipyard. Foto: Molslinjen
Fanølinjens første el-færge har netop forladt et værft i Polen, og kursen er nu sat mod Hvide Sande Shipyard, der har til opgave at færdiggøre byggeriet.
Annonce

Hvide Sande: Det tager sin tid at trække en færge med slæbetov fra Polen til Vestjylland. Som udgangspunkt er der afsat fire dage til at fragte skroget af Fanølinjens første el-færge fra et værft i Szczecin til Hvide Sande Shipyard, hvor fartøjet skal færdigbygges.

- Det er en spændende tur, og det er en spændende rejse, som begynder for Fanølinjen og Molslinjen. Grotte er vores første el-færge nogensinde, og da elektrificering af vores kortere ruter er en væsentlig del af vores klima-strategi, glæder vi os til at tage hul på det kapitel, siger Molslinjens administrerende direktør, Carsten Jensen, i en pressemeddelelse.

Opgaven med at slæbe færgen - uden indmad i skroget - til den jyske vestkyst ligger hos NH Towage fra Svendborg.

Når færgen i starten af næste uge forventeligt ankommer til Hvide Sande, begynder arbejdet med at montere alt det indvendige på broen, i passagerområdet og ikke mindst i det maskinrum, som bliver en helt anden sag end maskinrummene hos de to søsterfærger på ruten mellem Esbjerg og Fanø, Menja og Fenja.

Annonce

Godt vejr i Polen

Selv om Grotte skal sejle på strøm, vil den stadig have muligheden for at sejle på almindeligt brændstof. Det er nødvendigt for at sikre sejlads til og fra den lille ferieø under alle forhold og i tilfælde af nødsituationer.


Det er i udvikling og det, man putter i sådan en færge, der er de store penge

Carl Erik Kristensen, administrerende direktør, Hvide Sande Shipyard


Ifølge det danske rederi betyder vejret meget for sejltiden, når en færge skal slæbes over så lang en distance, som tilfældet er med turen fra Szczecin til Hvide Sande.

Molslinjen oplyser, at Grotte forlod Polen i godt vejr, og nu nærstuderes vejrudsigterne for de kommende dage.

Fra Østersøen går turen op gennem Storebælt og Kattegat, inden der drejes skarpt til venstre for at krydse tværs over Jylland via Limfjorden.

Annonce

Projekt til 100 millioner

For Molslinjen løber den samlede investering op i omkring 100 millioner kroner, hvoraf cirka 80 procent er til selve byggeriet af færgen, mens resten går til nødvendige investeringer på land - eksempelvis ladestationer.

Da Hvide Sande Shipyard for et års tid siden hev ordren i land, sagde værftets administrerende direktør, Carl Erik Kristensen, til Dagbladet:

- Vi betragter skroget som en stor komponent, der udgør en beskeden del af kontraktsummen. Det er i udvikling og det, man putter i sådan en færge, der er de store penge.

Grotte skal efter planen sættes i drift hos Fanølinjen til efteråret. På ruten mellem Esbjerg og Nordby bliver der årligt solgt omkring 1,8 millioner billetter.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Sønderjyske Fodbold

Første vintertransfer er på plads: SønderjyskE henter svensk forsvarsspiller

Erhverv

Flertal bakker op om isolationskrav ved indrejse: Organisation spår konsekvenser for virksomheder

Annonce