Annonce
Kultur

Ny formand for Tønder Festival Fond: Jeg lever af mit job, men for musik

Reklamemand og formand i en yngre udgave: Henrik Juul er ny i front i Tønder Festivals bestyrelse. Hans motto er - som han selv siger - hørt før: Tradition og fornyelse! Privatfoto
Vagtskifte i formandsstolen for Tønder Festival Fond. Reklamemanden og musikelskeren Henrik Juul overtager posten med et velkendt slagord: Tradition og fornyelse

TØNDER/KØBENHAVN: Man kan næsten ikke komme længere væk østpå fra Festivalpladsen i Tønder, og så til Henrik Juuls hjemadresse.

Den nybagte formand for Tønder Festival Fond bor nemlig i det han selv kalder en ghetto - Charlottenlund, nord for København. Det skal man ikke lade sig narre af. Henrik Juul er nemlig næsten-sønderjyde og har et gammelt kærlighedsforhold til den landsdel han kommer fra og den festival, han nu skal være rorgænger for fonden bag.

- Jeg er jo oprindeligt fra Esbjerg og havde en far der kørte dagligt til Husum i Tyskland, så jeg har sgu været over Sæd grænse flere gange, end jeg kan tælle. Og har altid, selvom jeg har boet i København det meste af mit liv, haft en veneration for den landsdel. De magre jorder vestpå - jeg kan huske, at man sagde: Man kan tage drengen ud af Esbjerg, man kan ikke tage Esbjerg ud af drengen, fortæller 59-årige Henrik Juul, der nu afløser den jævnaldrende Stig Bang-Mortensen på formandsposten.

Og det er da heller ikke tilfældigt, at det er en musik-festival, den sydjyske reklamemand fra Charlottenlund, har valgt som sit fokuspunkt.

- Jamen, musik er mit interessefelt. Reklamer og kommunikation er det, jeg lever af - musik er det, jeg lever for. Det har jeg sådan set gjort siden jeg var helt ung og dårligt nok havde råd til pladerne dengang, fortæller han - naturligvis på en telefon.

Annonce

Tradition og fornyelse

Henrik Juul kommer fra det, han selv kalder et stærkt musikfælleskab i Esbjerg. De fleste af folkene blev tilbage i byen og blev musikere, mens han måtte indse, at en tilværelse som udøvende ikke lå lige til hans evner.

Han blev i stedet grafiker og tegner og siden medindehaver af reklamebureauet Wibroe, Duckert & Partners, kendt fra en lang række reklamekampagner som for eksempel de store fremstød for Tuborg og Kims. Men det stærke bånd til musikken har han bevaret, og selvom man måske fordomsfuldt kunne tro, at der var langt fra Tønderfestivalens lidt gråskæggede image til reklamelivet i København, kan man godt tro om igen.

- Jeg har en underlig pladesamling med plader, der ikke er trykt i særlig mange eksemplarer, som er enormt tæt på den musik, jeg godt kan lide, som er story teller-musik - alt det, der kommer ud af den amerikanske sorte blues, fortæller formand Juul, som ikke havde tænkt sig at rende den daglige festival-ledelse på dørene - og ikke kun af geografiske grunde.

- De (Tønder Festival, red.) kan vel bruge mig til nogle ting om at kommunikere og positionere sig. Tønder er jo en niche-festival og det er vel Tønders balancegang, hvordan man laver en fordeling mellem det, der er stort nok og det, der er interessant nok. Meget af det har jeg relativt stærke meninger om, men jeg skal jo ikke blande mig i festival-programmet - det kunne jeg ikke drømme om, siger Henrik Juul, som alligevel godt tør komme med noget, der ligner en programerklæring:

- Jeg glæder mig til at have en diskussion om det og diskussionen om, hvordan man udvikler en festival som Tønder. Fordi det er en diskussion om tradition og fornyelse.

Tønder Festival afholdes efter planen som sædvanligt sidste weekend i august.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce