Annonce
Esbjerg

Ny plads ved Musikhuset opkaldes efter Esbjergs Mr. Offshore

Forhenværende borgmester Johnny Søtrup (V), er som bestyrelsesformand for Musikhuset Esbjerg, begejstret over, at byens store kulturhus i fremtiden får en ny forplads opkaldt efter en af byens største erhvervspersonligheder, Henning G. Kruse. Foto: Ken Mathiesen
Den verdensanerkendte tegnestue, Bjarke Ingels Group (BIG), tegner stregerne, når forpladsen foran Musikhuset Esbjerg skal opkaldes efter en af Esbjergs store erhvervspersonligheder, offshorepioneeren, Henning G. Kruse.

Esbjerg: Musikhuset Esbjerg får inden for det kommende år en helt ny og spektakulær forplads, der bliver et kunstværk i egen ret og som tegnes af den verdenskendte tegnestue, Bjarke Ingels Group (BIG).

Det afslører Esbjerg Kommunes tidligere borgmester og nuværende formand for Musikhuset, Johnny Søtrup.

Samtidig skifter forpladsen navn til Henning G. Kruses Plads, men omdannelsen af forpladsen og navngivningen er faktisk to forskellige historiske forløb, fortæller Johnny Søtrup.

Den første historie begynder for omkring seks år siden, da Mr. Offshore, manden bag Esbjerg Oilfield Service og medstifter af det navnkundige Esvagt, Henning G. Kruse, henvender sig til Johnny Søtrup og foreslår, at han donerer et pænt stort millionbeløb til et kunstværk til Musikhuset Esbjergs forplads. Dette udmøntede sig i første omgang ikke noget, fordi der efter nøjere undersøgelser ikke rigtig var noget, der faldt i musikhusets og giverens smag.

Den anden historie begynder i det daværende Esbjerg Byråds økonomiudvalg i 2014, hvor Johnny Søtrup foreslår at opkalde en plads efter Esbjergs store erhvervsmand Tage Sørensen, der i december 2015 vil fylde 100 år. Det vedtages, og ved samme lejlighed drøfter udvalget også, om andre markante Esbjergpersonligheder kan fortjene et lignende skulderklap i nær fremtid. Her bliver Henning G. Kruse nævnt. Udvalget enedes om, at det skal ske ved første passende lejlighed.

Annonce

Henning G. Kruse

Henning G. Kruse, 79 år, er fra Skovlund ved Varde. Han tog efter militærtjeneste i søværnet eksamen som styrmand fra Fanø Navigationsskole og virkede som sådan i en årrække hos A.P. Møller-Mærsk.

Men da A.P. Møller-Mærsk senere overtog operatørrollen for Dansk Undergrunds Consortium (DUC) via Dansk Boreselskab, var Henning G. Kruse tilbage hos Mærsk, der udnævnte ham til basechef i en periode med udbygningen af de første danske indvindingsprojekter.

I 1980 etablerede Henning G. Kruse Esbjerg Oilfield Services A/S, der medvirkede i opbygningen af en lang række DUC-installationer i Nordsøen, blandt andre felterne Gorm og Tyra, ligesom EOS-værftet blev leverandør af platforme, moduler, broer og konstruktioner sideløbende med skibsbyggeri. Værftet havde i perioder flere end 1000 ansatte og beskæftigede flere hundrede medarbejdere, inden Henning G. Kruse i 2006 valgte at sælge sin virksomhed til Semco Maritime.

Henning G. Kruse var også medstifter af rederiet Esvagt sammen med fiskeskipper Ole Andersen og Kent Kirk. De tre var i årrække mindretalsaktionærer inden de sammen med majoritetsejeren, A.P. Møller-Mærsk, solgte rederiet med op imod 50 skibe og cirka 900 ansatte.

Henning G. Kruse, der også er finsk konsul, stiftede for nogle år siden Henning G. Kruses Fond, og tidligere i år gennemførte han sammen med sine børn, Lars og Marianne, et generationsskifte, der sendte 80 millioner kroner til hvert af børnenes holdningselskaber.

Et spektakulært kunstværk

Som bekendt får Tage Sørensen sin plads ved Esbjerg Strand som en hæder fra byrådet på sin runde fødselsdag, og dernæst sker der ikke rigtig mere i forhold til Henning G. Kruse. Men så sker der noget:

- For et halvt års tid siden kontaktede Henning Kruse mig og spurgte, om vi ikke skulle prøve at genoplive tanken med en gave fra ham til musikhuset. Det gik jeg og funderede lidt over, og efter samråd med musikhusets direktør, Torben Seldrup, blev vi enige om, at vi kunne gøre forpladsen til et spektakulært kunstværk i sig selv. I den forbindelse kom tanken også om at slå to fluer med ét smæk og navngive pladsen efter Henning G. Kruse, og jeg kontaktede derfor borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), så han kunne sondere, om økonomiudvalget stadig var stemt for den beslutning, vi tog for fem år siden, fortæller Søtrup.

En stolt Kruse

Det er Musikhuset Esbjerg, der er bygherre på forplads-projektet, men det er Henning G. Kruses Fonds donation på et større millionbeløb, der finansierer forpladsen. Det er også Henning G. Kruse, der har udvalgt BIG til opgaven.

- Det viste sig, at udvalget stadig syntes godt om idéen, siger Søtrup og tilføjer, at projektet vil blive præsenteret i sin helhed, når Henning G. Kruse den 7. juni næste år fylder 80 år.

Henning Kruuse ønsker ikke at lade sig interviewe, men har kort kommentar:

- Jeg er naturligvis stolt af, at Esbjerg Byråd vil yde mig den ære at navngive en markant plads efter mig. Det sker ikke så ofte, at man får mulighed for at modtage en sådan hæder i levende live. Jeg kan forstå, at pladsen bliver en arkitektonisk oplevelse, og det kan efter min opfattelse medvirke til at give æresbevisningen en ekstra dimension.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce