Annonce
Esbjerg

Ny gangbro mellem by og havn tænder håb om boliger på Dokken

Gangbroen over Toldbodvej kom i denne uge på plads, men hvad er der egentlig at komme efter i Dokhavnen, spørger flere. Foto: Bjarne Andersen.

Gangbroen over Toldbodvej kom omsider på plads i denne uge. Dermed er det storstilede projekt, Landgangen, tæt på afsluttet. Men hvad er der komme efter på Dokken - på den anden side af gangbroen? Manden bag Dokken håber, at broen kan bringe ham tættere på drømmen om boliger i dokhavnen.

Annonce

Esbjerg: Byen har ventet i mere end ti år, men nu er den her - broen over Toldbodvej, som i denne uge blev løftet på plads, fuldender Landgangen og er det synlige bevis på en tættere forbindelse mellem Dokken og midtbyen - både fysisk og psykologisk.

Men hvad skal almindelige borgere og turister egentligt komme efter på Dokken, når de spadserer turen fra Havnegade og midtbyen, spørger mange esbjergensere sig selv. Som det er i dag ledes fodgængere via broen til et område med kontorhuse og to spisesteder i Restaurant Gammelhavn, men uden for almindelig arbejdstid er der ikke meget at komme efter i dokhavnen.

Hos direktør Bjarne Pedersen, Pedersen Gruppen, som står bag udviklingen af Dokken-området, er svaret ikke overraskende, at hvis der skal mere liv i området, skal der kunne etableres boliger i området i form af lejligheder i det tårnhøje skitserede Dokken Towers. Bjarne Pedersen er flere gange blevet afvist politisk og af Esbjerg Havn med henvisning til risikoen for at der vil opstå miljøkonflikter mellem boligerne og havnens virksomheder. Men ligesom han efter omkring 20 års bestræbelser lykkedes med at lokke IKEA til Esbjerg, nægter han at opgive drømmen om boliger på Dokken.

- Mening med det her nede er, at der skal være liv. Noget at komme efter. Og det siger også to ud af tre borgere i Esbjerg til Megafon i en undersøgelse - at der er plads til liv på Dokken. Blandt andet i form af boliger, så mennesker i alle aldre får deres naturlige hverdag i det her historiske og spændende miljø. Det er jo mere end 10 år siden, man besluttede at tage Dokken ud af lokalplanen for havnen og gøre den til en del af byen, så vi skal bare have taget det næste naturlige skridt, siger Bjarne Pedersen, der mener, at diskussionen om havnedrift har været irrelevant, siden man tog området ud af havnens drift for mere end 10 år siden.

Sagen kort

Tankerne om en fysisk forbindelse mellem midtbyen og Dokken blev allerede nævnt, da byrådet i sin tid omkring 2003 godkendte Dokken-projektet.De indledende drøftelser med Realdania om Landgangen blev indledt tilbage omkring 2010.

Landgangen koster omkring 23 mio.kr. og de finansielle parter er Realdania, Esbjerg Kommune, Esbjerg Havn og Pedersen Gruppen.

Hovedparten af Landgangen blev indviet sidste sommer, mens broen over Toldboldvej har afventet en godkendelse fra Banedanmark.

Broen over Toldbodvej har en frihøjde på seks meter, men broen kan åbnes og betjenes fra havnevagten, når f.eks. en vindmølletransport med naceller skal passere.

Annonce

Broen til Fanø-færgen

Bjarne Pedersen bidrager selv med 7,5 mio kr. til det 23 mio. kr. dyre Landgangs-projektet, og han håber desuden, at broen over Toldbodvej kan være med til at bane vejen for en anden bro, nemlig planerne om en såkaldt "dokhavnsbro", som skal forbinde Dokkenområdet og Fanø-overfarten, så fodgængere via Dokken kan komme hurtigere fra færgeriet til midtbyen og vice versa.

Ifølge Bjarne Pedersen arbejdes der fra kommunens side på at skaffe medfinansiering fra fonde til det anslåede 20-25 mio. kr. dyre projekt.

Med færdiggørelsen af Landgangen hvor vil Dokken efter din vurdering så være henne om fem år?

- Jeg er sikker på, Esbjergs borgere og politikere vil vise sig lige så visionære som landets øvrige havnebyer. Da vi bad Megafon tage temperaturen på borgernes mening om sagen i efteråret, stod det helt klart, at esbjergenserne gerne vil bo på havnen. Og det er jeg sikker på, de kommer til inden for en overskuelig fremtid, siger Bjarne Pedersen, der også håber, at han inden for en overskuelig fremtid vil kunne præsentere flere butikker, cafeer og fritidsliv på Dokken.

Der er endnu ikke fastlagt en præcis dato for indvielse og ibrugtagning af broen over Toldbodvej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

100 år siden Genforeningen: En stor dag for Sønderjylland, Danmark og Verden

Annonce