Annonce
Varde

Ny grusgrav til Alslev i starten af 2019

1. maj 2012 overtog Kjeld Møller Hansen fuldstændig Billum Vognmandsforretning efter sine forældre Peder og Tove Møller Hansen. Kjeld Møller Hansen er i dag tredje generation, som driver virksomheden. Foto: Chresten Bergh

Billum vognmandsforretning købte i 2011 en grund i Alslev og fik i oktober 2018 de endelige godkendelser til at gå i gang. Nu begynder gravningen i 2019.

Billum: Syv år har det taget at få tilladelserne i hus, så Billum Vognmandsforretning endelig i 2019 kan begynde at grave i sin nye grusgrav ved Alslev. Et forløb med flere bump undervejs, men for ejer og administrerende direktør, Kjeld Møller Hansen, er det perfekt timing, da grusgraven i Oksbøl nemlig er ved at være brugt op.

- Med sådan en ansøgning skal man altid være i god tid. Jeg har tidligere prøvet, at der var et overlap på halvandet år, hvor jeg var færdig et sted og bare ventede på tilladelse på at komme i gang et andet sted. Men kommuner og regioner! Behøver jeg at sige mere? Det tager bare lang tid med sådan en process, fortæller Kjeld Møller Hansen, som modtog tilladelsen til den nye grav den 25. oktober.

Ansøgningsprocessen nåede heldigvis at komme i hus inden Kjeld Møller Hansen og Billum Vognmandsforretning var færdige i grusgraven ved Oksbøl. For virksomheden er det nemlig alt afgørende, at de selv kan levere sand og sten til de kunder, de kører for.

- Min forretning er det jo en samlet enhed. Vi sælger sand og grus, og leverer det med vores egne biler. Selvom vi også kører med andet, er det en stor del af forretningen at køre med materiale fra grusgravene, forklarer Kjeld Møller Hansen, som samtidig fortæller, at grusgravene udgør cirka 30 procent af virksomheden.

Annonce

Blå bog

Startet af Hans Møller Hansen tilbage i 1948 med udelukkende lastbiler og transportkørsel.I starten af halvtredserne begyndte Billum Vognmandsforretning at leje og købe jord, som blev brug til grusgravning.

I august 1982 blev forretningen overtaget af sønnen Peder Møller Hansen, som sammen med sin kone Tove Møller Hansen drev virksomheden alene frem til 2006.

I 2006 købte Kjeld Møller Hansen 25 procent og blev medejer, og senere i 2012 skete det fulde generationsskifte, og Kjeld Møller Hansen sidder i dag som ejer og administrerende direktør.

I dag rummer virksomheden 13 biler og tre igangværende grusgrave, og har 21 medarbejdere på lønningslisten.

Hvad skal der ske i Oksbøl?

Siden staten af 1950'erne har Billum Vognmandsforretning lejet sig ind på jorden i Oksbøl. Nu hvor der ikke er mange år tilbage i den, er det også firmaets ansvar at reetablere grunden, som om nogle år bliver et grønt område med en stor sø på 25 meters dybde.

- Når man får tilladelser til at grave en grusgrav, stiller man samtidig en garanti for, at grunden bliver reetableret, når man er færdig. Det er vi sådan set allerede så småt i gang med herude i Oksbøl, forklarer Kjeld Møller Hansen, der er ved at lave skråninger og udjævne de områder, hvor de allerede er færdige.

Faktisk er Nysø ved Varde en tidligere grusgrav, som Billum Vognmandsforretning har drevet.

- Det er jo et godt eksempel på, hvordan vi efterlader det, når vi er færdige i området, fortæller Kjeld Møller Hansen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Varde

Det nye Blochsgaard er indviet

Annonce