Annonce
Vejen

Ny indsamlingsordning for asbest

Fra årsskiftet planlægger Vejen Kommune at indføre en indsamlingsordning for tagplader med asbest. Eternit produceres i dag uden asbest og er et meget anvendt materiale i forbindelse med byggeri på grund af den beskedne pris og vægt samt materialets brandhæmmende karakter. Foto: Colourbox
Med nye affaldsregulativer for husholdnings- og erhvervsaffald vil Vejen Kommune fra årsskiftet skærpe kravene for aflevering af eternitplader med asbest på genbrugspladserne.
Annonce

Vejen Kommune: Tagplader af eternit med asbest er sundhedsskadelige. Men den slags tagplader findes der stadig mange af, og de kan være til fare for de mennesker, som skal håndtere dem. Det skal de ansatte på Vejen Kommunes genbrugspladser, hvor lovgivningen for arbejdsmiljøet i årenes løb er blevet strammet.


Hvis ordningen skal have en effekt, skal den også omfatte erhvervsvirksomheder, så håndværkere også kan gøre brug af ordningen.

Vagn Sørensen, udvalgsformand


Af de nugældende regulativer for henholdsvis husholdningsaffald og erhvervsaffald i Vejen Kommune fremgår det, at man må aflevere 30 eternitplader per dag på genbrugspladserne. Men det bliver der snart strammet op på, når Vejen Kommune indfører en ny ordning med indsamling af asbest. Samtidig skærpes kravene for aflevering af asbest på genbrugspladserne, så der fremover kun kan afleveres 10 eternitplader per dag. Udvalget for teknik og miljø har godkendt den ny indsamlingsordning på sit seneste møde.

- Men hvis den skal have en effekt, skal den også omfatte erhvervsvirksomheder, så håndværkere også kan gøre brug af ordningen, siger udvalgets formand Vagn Sørensen.

Med den ny indsamlingsordning skal eternittagplader lægges i store bigbags, som private og firmaer skal kunne bestille via kommunens hjemmeside eller affaldsappen til afhentning på en af genbrugspladserne. Betalingen sker samtidig med bestillingen enten med kreditkort eller mobilepay. Prisen for en bigbag inklusiv afhentning bliver 1050 kroner.

Annonce

Køreplanen

Når de fyldte bigbags senere skal afhentes, bestiller man afhentningen på samme måde ud fra en liste med mulige afhentningstidspunkter. En vognmand med kran på lastbilen, vil så efterfølgende hente de fyldte bigbags og køre dem til Deponi Syd.

Inden den ny indsamlingsordning træder i kraft, vil kommunen senest 1. november indgå en aftale med en vognmand om transporten. De nye affaldsregulativer skal også ændres, så de kan godkendes af byrådet i december. Forinden vil håndværkere blive informeret om ordningen på et dialogmøde i oktober eller november, og så skal der udarbejdes informationsmateriale inden 1. januar.

I første omgang bliver det en forsøgsordning, der kommer til at gælde fra årsskiftet og frem til slutningen af 2021. Både Kolding og Vejle Kommuner arbejder også på at indføre tilsvarende indsamlingsordninger.

Indsamling af asbest

Fra 1. januar indfører Vejen Kommune en indsamlingsordning af eternitplader med asbest.

Både private husstande og virksomheder kan benytte sig af ordningen.

Eternitpladerne skal placeres i bigbags, som hver kan indeholde cirka 50 eternitplader med en samlet vægt på cirka et ton.

Bigbags kan bestilles og købes via internettet til afhentning på en af genbrugspladserne. Pris per bigbag inklusiv afhentning: 1050 kroner.

På genbrugspladserne i Vejen Kommune håndteres årligt 600 tons asbestaffald. Herudover afleverer virksomheder cirka 400 tons asbestaffald direkte til Deponi Syd, hvor prisen for at aflevere et ton asbest er 1025 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde For abonnenter

Barn skulle onanere med børste, og ung kvinde blev voldtaget: Læs uddrag af anklageskrift mod 22-årig fra Varde

Annonce