Annonce
Vejen

Ny købmandsbutik i Gesten kræver trafikale adgangsforhold

Sådan kommer en ny købmandsbutik i Gesten til at se ud. Den skal placeres ud til Gestenvej, lige ved indkørslen til Gesten by, og det kræver, at Vejen Kommune etablerer gode, trafiksikre adgangsforhold. (Tegningen er udlånt af købmand Allan Piihl Haagensen).

Bygges der en ny butik ud til Gestenvej, skal der laves til- og frakørselsmuligheder. Hvordan de skal se ud, er ikke afgjort endnu. Der er heller ikke sat gang i en planlagt udstykning af byggegrunde i det område, hvor butikken skal opføres.

GESTEN: Skal der bygges en ny købmandsbutik i Gesten, sådan som købmand Allan Piihl Haagensen ønsker det, kræves der opbakning fra Vejen Kommune.

Der er en cykelsti langs med Gestenvej i den side af vejen, hvor købmandsbutikken skal ligge, og spørgsmålet er, hvordan man bedst muligt sikrer trafiksikkerheden, når der skal skabes adgangsforhold, der gør det muligt for trafikanter at holde ind ved butikken og handle.

Byrådsmedlem Marion Mortensen (V), som bor i Gesten, håber, at Vejen Kommune bakker op og hurtigt finder en løsning.

Hun siger:

- Jeg kan ikke se, at der skulle være det store problem i at sikre gode adgangsforhold til en ny købmandsbutik på Gestenvej. Der er mange muligheder. Man kan lave et vigespor, men det. synes jeg nu ikke, er nødvendigt. Det har man jo valgt ikke at gøre ud for Jem & Fix i Vejen, hvor der også er en cykelsti.

Marion Mortensen er medlem af styregruppen bag købmandsprojektet, og hun mener, det er vigtigt, at Gesten beholder en lokal indkøbsmulighed.

Hun peger på, at det eventuelt kan være en løsning at sænke farten på Gestenvej helt fra Gesten Kirke og hen til Andstvej. I dag er der fartbegrænsninger omkring kirken og omkring Andstvej, men ikke på vejstykket midt imellem.

Annonce

Alt kan lade sig gøre. Spørgsmålet er, hvad man prioriterer at bruge penge på.

Vagn Sørensen (V), udvalgsformand

En årelang kamp

Marion Mortensen er tidligere formand for Gesten Lokalråd og har i syv-otte år kæmpet for at få Vejen Kommune til at gå i gang med at byggemodne det jord, der ligger bag ved Gesten Friridscenter og grænser op imod det jord, hvorpå der måske skal bygges en ny købmandsbutik.

- Jeg har rykket for det projekt hvert eneste år, men der er ikke rigtigt sket noget. Jeg har nu kontaktet kommunaldirektør Ole Slot og har sagt, at nu må de finde på noget. Det kan ikke være rigtigt, at Gesten-borgerne skal holdes hen med snak. Projektet med byggegrundene er jo allerede vedtaget i byrådet, påpeger hun.

Vagn Sørensen (V), formand for Vejen Kommunes teknik- og miljøudvalg, mener, det er en god idé at flytte købmandsbutikken i Gesten ud til Gestenvej, da det vil kunne give flere kunder og dermed økonomisk være med til at sikre, at der også mange år fremover er en købmand i Gesten.

Med hensyn til de trafikale adgangsforhold oplyser han:

- Alt kan lade sig gøre. Spørgsmålet er, hvad man prioriterer at bruge penge på. Vi skal sikre, at adgangsforhold til den nye butik ikke bliver trafikfarlige. I sidste ende kan vi vælge at fordele udgifterne til den løsning, vi vælger, men det er jeg ikke optaget af lige nu. Jeg er optaget af at finde ud af, hvilke muligheder der er for at sikre gode adgangsforhold til en ny butik.

Et spørgsmål om prioritering

Til Marion Mortensens kritik af, at Vejen Kommune bruger alt, alt for lang tid på at få sat gang i udstykning af nye byggegrunde i Gesten, siger Vagn Sørensen:

- Det må hun gerne skælde ud over, men hun skal huske, at alt er et prioriteringsspørgsmål. I sidste ende er det økonomi, der er afgørende for, hvad der bliver sat i gang og i hvilken rækkefølge, det sker.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce