Annonce
Kolding

Ny kontrolindsats ved Sønderjyske Motorvej udløste over 1400 fartbøder

En ny indsats med fotovogne langs Sønderjyske Motorvej fangede 1460 billister i at køre for stærkt i 2019. Det var første år, hvor fotovogne holdt på den traffikeret vej. Arkivfoto: Michael Bager/Scanpix
Selvom fotovognene stod på vejene i Kolding i færre timer, end de gjorde i 2018, blev næsten 800 flere billister blitzet for at køre for stærkt sidste år. Det skyldes ikke mindst en ny indsats på Sønderjyske Motorvej, lyder det fra politiet.

Kolding: Flere bilister i Kolding fik tilsendt et brev med en fartbøde sidste år.

Det skete på trods af, at politiet havde fotovogne stående på vejene i færre timer. Til gengæld kørte flere biler forbi fotovognene, og det skyldes ikke mindst en ny indsats ved Sønderjyske Motorvej, oplyser politiet.

I alt blev 8.844 billister i Kolding Kommune blitzet for at køre stærkt sidste år. Det er 9,52 procent flere end de 8075, der blev blitzet i 2018.

Fotovognene stod på vejene i 1.448 timer i 2019 og 1736 timer i 2018.

Ifølge vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi, Jesper Engelund, skyldes det øgede antal fartbøder ikke, at billister trykkede hårdere på speederen i 2019. Ud fra politiets data er der ikke sket nogen markant ændring i kørselsmønstret i kommunen siden 2018. Derimod er det en ændring i politiets indsats, der er skyld i, at at flere fartbøller blev fanget.

- Vi holder raskt øje med, hvor det bedst kan betale sig at stille vores fotovogne, og vi ændrer løbende på deres placering og mønster i løbet af året, siger han.

Politiet baserer deres placering af fotovogne ud fra blandt andet henvendelser fra borgere og interne vurderinger.

Annonce

Fart på den sønderjyske motorvej

I forbindelse med en analyse af færdselsuheld på motorvejene, fik politiet et indblik i, at mange her kørte for stærkt. Derfor begyndte politiet i 2019 at placere fotovogne langs Sønderjyske Motorvej, som fangede hele 1460 ud af cirka 55.000 billister i at køre for stærkt på 38 timer.

- Bøderne, der blev uddelt på Sønderjyske Motorvej, er nærmest alene skyld i, at der blev blitzet flere i 2019 trods færre måletimer, siger Jesper Engelund og påpeger, at det typisk er de veje, hvor der ikke har stået fotovogne før, at folk er mest tilbøjelige til at køre for stærkt.

Ifølge tal fra Sydøstjyllands Politi var Sønderjyske Motorvej den vej i kommunen, hvor flest blev blitzet for at køre for stærkt i 2019. Den overtog førstepladsen fra Lærkevej, der lægger nummer to på listen i år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce