Annonce
Sønderborg

Ny kunstforening vil flytte ind på kasernen med værksteder

Mul10Arts bestyrelse består blandt andre af (set fra venstre): Anne Grethe Nielsen, Thomas Lunau og Marianne Kjær Nissen. Foto:Timo Battefeld
Den nystiftede forening Mul10Art ønsker lokaler på den tidligere kaserne, hvor der skal indrettes værksteder til billedkunstnere.
Annonce

Sønderborg: For en måned siden blev Foreningen Mul10Art stiftet, og har foreningen ansøgt om at rykke ind på den tidligere kaserne.

- Vi mangler billedkunstværksteder i Sønderborg By. Folk spørger os ofte på kunstskolen, om de må arbejde i vores værksteder, men det har vi ikke plads til. Der er et reelt behov for værksteder i byen, siger Thomas Lunau, der sidder i bestyrelsen som repræsentant for Sønderjyllands Kunstskole.

Foreningen er blevet inspireret af et gammelt hospital i Berlin, der er indrettet til kulturarrangementer og kunstnerboliger. Formand Anne Grethe Nielsen ser Sønderborg Kommunes del af den tidligere kaserne som optimal for billedkunstværkstederne. Bygningen skal blandet andet bruges som kulturhus for foreninger.

- Vi forestiller os, at der skal være 6-7 kunstnere i hvert rum. Beliggenheden er optimal i forhold til kunstskolen, biblioteket og kollegiet. Vi vil gerne tiltrække yngre kunstnere, siger Anne Grethe Nielsen.

Annonce

Ingen konkurrent

Kunstnerne skal betale for at have et værksted, men fokus er på billedkunstnerne. Foreningen vil ikke være en konkurrent til kunstnerfællesskabet KunstVærket i Augustenborg.

- Vi vil ikke have værksteder til for eksempel keramik, som der er i Augustenborg og på Sønderborghus. Men med andres værksteder er behovet ikke opfyldt. Med de bynære billedkunstværksteder støtter vi kommunens masterplan for kunst, der har som mål at gøre Sønderborg kendt for en stærk kunstprofil. Vi vil have fokus på børn og unge og tiltrække udenlandske kunstnere, siger Anne Grethe Nielsen.

Foreningen har lige nu 25 kunstnere, der har tilkendegivet interesse for at få værksted på kasernen. Hver kunstner skal betale for at leje værkstederne.

Mul10Art vil også tilbyde gratis plads i værkstederne til kunstnere udenfor Sønderborg Kommune og fra udlandet.

- Kunstnerne udefra kan for eksempel betale med et kunstværk som tak for lån af værkstedet, siger Marianne Kjær Nissen, der sidder i bestyrelsen.

Foreningen har ansøgt kommunen om at få en del af en fløj til værkstederne. Forvaltningen arbejder lige nu på at fordele de mange kvadratmeter på kasernen til de interesserede foreninger.

- Vi kan bare flytte ind, det skal ikke renoveres for vores skyld. Vi vil gerne have det råt, siger Thomas Lunau.

Foreningen Mul10Art vil fylde en del af kasernen med arbejdende kunstnere. Foto:Timo Battefeld

Kulturhuset

På første etage samles lokalhistoriske arkiver, kommunens veterankoordinator, veteranforeninger og Kontaktudvalget for Militære traditioner. Arkiverne flytter ind i løbet af 2020.

Fjerde etage bruges af Sønderjysk Pigekor og Drengekor og Sønderjysk Sangcenter.

I en mindre bygning ved siden af den store bygning flytter Industri Historisk Samling Sønderborg og Sønderborg Hattelaug ind omkring årsskiftet.

Der arbejdes på de tre øvrige etager. Beboerne kan blive kulturforvaltning, aftenskolerne og foreninger.

Sådan et rum kan blive til et værksted for 6-7 billedkunstnere. Foto:Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce