Annonce
Erhverv

Ny landsdækkende radio får hovedsæde i Aarhus: Radio24syvs afløser skal hedde Radio 4

- Vi har haft en ambition om at komme med et bud på en radio, der spejler hele Danmark. Og vi har ønsket at lave en radio, der laver nyheds- og aktualitetsindhold, der tager udgangspunkt i det perspektiv, som danskerne har, hvor de er, siger Anne-Marie Dohm.Arkivfoto: Martin Dam Kristensen/Scanpix
Radio- og tv-nævnet har torsdag godkendt ansøgningen om sendetilladelse fra konsortium med Jysk Fynske Medier i spidsen.

Radio: Det blev et konsortium med blandt andet Jysk Fynske Medier - udgiverselskabet bag denne avis og en række andre dag- og ugeblade - der vandt udbuddet om sendetilladelsen på FM4-kanalen, som Radio24syv i dag sender på. Det oplyser Kulturministeriet.

Nyheden glæder ikke overraskende den administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør på radiostationen, der får navnet Radio 4, Anne-Marie Dohm.

- Det er super dejligt, at vi har vundet udbuddet. Vi glæder os til, at vi skal til at lave public service-radio til danskere i hele landet. Og det er dejligt, at der er en afklaring nu, for vi har travlt med at blive klar til at sende.

Konsortiet, der allerede fra 1. november 2019 skal sende radio på samme FM-kanal som Radio24syv gør i dag, består af: Jysk Fynske Medier, Sjællandske Medier, Herning Folkeblad, Radio ABC, Skive Folkeblad, Flensborg Avis, Lolland-Falsters Folketidende, Nordjyske Medier og Bornholms Tidende.

Kulturminister Joy Mogensen (S) meldte tidligere torsdag ud, at FM4-udbuddet ikke bliver genåbnet.

Annonce

Danmarks nye radiostation, Radio 4

Når radiolytterne fra 1. november stiller ind på den fjerde landsdækkende radiokanal på FM-båndet, vil de ikke længere høre Radio24syv. Kulturministeriet har torsdag offentliggjort, at Radio4 har vundet udbuddet om at sende mere taleradio til danskerne.

Her er fakta om Radio4:

  • Radio 4 er ejet af ni regionale mediehuse, nemlig Bornholms Tidende, Flensborg Avis, Jysk-Fynske Medier, Lolland-Falsters Folketidende, Mediehuset Herning Folkeblad, Nordjyske Medier, Sjællandske Medier, Skive Folkeblad og Radio ABC.
  • Radioen har fået sendetilladelse de kommende otte år.
  • Den skal sende døgnet rundt med en stor andel af nyproduceret indhold.
  • Hovedredaktionen kommer til at ligge i Aarhus, men der vil også være en redaktion i København.
  • Station vil få en nyhedsredaktion, som er bemandet med 30 medarbejdere.
  • Derudover vil man samarbejde med uafhængige partnere som for eksempel Folkeuniversitetet, ligesom mediehusene i ejerkredsen også vil blive en del af nyhedsovervågningen.
  • Statens driftstilskud udgør 108 millioner kroner det første år og falder herefter løbende. Det ender på 93 millioner kroner for det sidste år.
Kilder: Radio 4 og Ritzau

Ny og anderledes radio

Radio 4 bliver en anderledes radio end den radio, som Radio24syv har lavet.

- Vi har haft en ambition om at komme med et bud på en radio, der spejler hele Danmark. Og vi har ønsket at lave en radio, der laver nyheds- og aktualitetsindhold, der tager udgangspunkt i det perspektiv, som danskerne har, hvor de er, siger Anne-Marie Dohm.

- Med den kultur og struktur, som denne ejerkreds har, er det naturligt, at vi vil have dét blik på det. Men vi vil også gerne lave sjovt, eksperimenterende og nogle gange provokerende indhold, siger Anne-Marie Dohm.

Hun understreger, radioen ikke skal lave lokalradio, der distribueres over hele landet.

- Vi skal ikke lave lokale nyheder, vi skal lave landsdækkende nyheder. Men det er vigtigt, når man laver landsdækkende radio, at man får en balance i, hvor man har sit perspektiv fra.

- Derfor har det været vigtigt for os at sige, at vi skal have et tæt samarbejde med de regionale mediehuse. For det er i vid udstrækning dem, der opfanger de dagsordener og debatter, som er rigtig væsentlige, siger hun.

Stor dag for mediekoncern

Jysk Fynske Mediers viceadministrerende direktør, Bjarne Munck, udtrykker stor respekt for Radio24syv, men Radio 4 bliver sin egen:

- Det bliver taleradio med et helt andet indhold, set fra hele landet. Vi vil være mere breddetænkende og brede de lokale nyheder mere ud. Vi vil i højere grad involvere lytterne og invitere dem indenfor til debat, siger han og kalder gårsdagens sendetilladelse en fantastisk nyhed for konsortiet.

- Det er et højt prioriteret projekt.

- Hvorfor går Jysk Fynske Medier ind i det her?

- Dels fordi muligheden foreligger, dels fordi lyd og lytning bliver endnu mere udbredt. Vi er glade for kommerciel radio, men for en publicistisk virksomhed som vores er det en fantastisk mulighed at kunne lave taleradio på de her vilkår.

- Vi vil kunne trække på det netværk af redaktionelle medarbejdere, som medierne bag konsortiet råder over i forvejen. På den måde vil vi kunne lave radio med udgangspunkt i hele landet. Radio, der er relevant for mange lyttere, siger Bjarne Munck.

Konsortiet bag Radio 4 vil kunne lave radio for 780 millioner kroner over udbudsperioden på godt otte år. Dertil kommer muligheden for reklameindtægter.

- Men det bliver i meget begrænset omfang. Vi vil ikke skræmme lytterne væk, fastslår Bjarne Munck.

Radio 4 får hovedsæde i Aarhus, og man går nu i gang med at ansatte omkring 30 redaktionelle medarbejdere, fortæller chefredaktøren, der endnu ikke vil løfte sløret for konkrete programmer, som Radio 4’s lyttere kan glæde sig til fra 1. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Marcus Knuth er en gemen mandattyv

Marcus Knuth blev onsdag De Konservatives nye udlændingeordfører samt integrations- og indfødsretsordfører. Det er der bestemt ingen grund til at ønske tillykke med. Den politiske belønning er nemlig aldeles ufortjent. Naturligvis er det fuldstændig legitimt, hvis Marcus Knuth ikke længere har følt sig hjemme i Venstre og derfor skifter til De Konservative. Til gengæld er det målt med moralske alen helt utilstedeligt, at politikeren blot fortsætter i Folketinget, som om intet var hændt. Den 5. juni i år sendte vælgerne 43 repræsentanter for Venstre ind i Folketinget. Så vidt vides har der ikke efterfølgende været et nyt valg. Derfor er de 43 mandater fortsat Venstres. Partihop er beklageligvis ikke helt så sjældne i dansk politik. Som regel er mønstret det samme – afhopperne tager deres mandater ind i det nye parti. Opfattelsen af, at politikerne så at sige ejer deres mandat er hinsides enhver sund fornuft. Mandatet tilhører de vælgere, der har udpeget den pågældende. Ved Folketingsvalget satte godt 9500 vælgere deres kryds ved Marcus Knuth. Det gjorde de givetvis i forventning om, at deres tillidsmand på tinge ville arbejde for Venstres dagsorden. Den tillid er nu gjort til skamme. Eneste anstændige beslutning er at forlade sin politiske tillidspost, hvis man af den ene eller anden grund kommer på kollisionskurs med sig parti. Så kan suppleanten nemlig rykke ind og fortsætte arbejdet for den liste, som vælgerne har peget på. Havde Marcus Knuth draget denne rette konsekvens, ville det aftvinge respekt. Det havde herefter stået ham frit for eventuelt at stille op som konservativ kandidat ved næste Folketingsvalg, hvor han måske endda havde haft rimelige muligheder for atter at blive sendt afsted til Christiansborg. I stedet har Marcus Knuth nu slet og ret gjort sig skyldig i gement mandattyveri, hvor han har sat sine egne interesser over vælgernes. Den slags bidrager til en politikerlede, som i dette tilfælde er absolut berettiget.

Annonce