Annonce
Esbjerg

Ny madsortering i modvind: Utætte poser skaber køkkenkaos

Da Hans Puggaard ville tømme sin nye madspand for første gang, opdagede han for sent, at den medfølgende pose var utæt i bunden. Han endte derfor med at have madrester i hele køkkenet. Privatfoto
En uge efter de første madspande blev rullet ud i indkørslerne, er der opstået problemer. Poserne til madaffaldet er for små til den medfølgende spand, og de går for let i stykker, lyder kritikken. Esbjerg Kommune har nu sendt flere medarbejdere hjem med poser til test.
Annonce

Esbjerg Kommune: Det var lige efter aftensmaden hos familien Puggaard i Ribe, og oprydningen var i gang. De havde netop taget deres nye madspand i brug, og de sorterede resterne efter aftenens måltid efter anvisning fra Esbjerg Kommune.

Familien Puggaard bor på Nørremarksvej i Ribe og er blandt de første i kommunen, der er gået i gang med at sortere madaffald, men de er ikke kommet godt fra start. Tværtimod. Da Hans Puggaard efter oprydningen, ville tømme spanden, opdagede han for sent, at den medfølgende pose var utæt i bunden. Affaldet fossede ud.

- Det væltede ud med mad og væske. Vi var nødt til at gøre både spand, bord og gulv rent bagefter, fortæller en ærgerlig Hans Puggaard.

Annonce

Posterne er utætte - og for små

Og han er ikke alene om at have problemer med de nye poser. De kritiseres for at være både utætte og for små. Det fremgår af et Facebookopslag i gruppen ”Ribe områdets fremtid”, som Hans Puggaard skrev til for at advare andre om problemet.

Udover en koksgrå skraldespand med brunt låg til indkørslen får hver husstand en køkkenspand og en række plastposer til madaffaldet. Illustration: Esbjerg Kommune

- Vi er mange, der mener, at poserne sidder alt for stramt ned over den lille spand, som vi har fået til køkkenskabet. Poserne er så stramme, at jeg ikke er sikker på, at min 11-årige datter er i stand til at skifte dem. Og vi får kun udleveret poser til at tømme spanden inde i køkkenet hver anden dag. Med skolestart, makrelmadder og hedebølge går vi en spændende tid i møde. Det er en ommer, Esbjerg kommune, siger Hans Puggaard.

Annonce

Rådhuset tester

Hos Esbjerg Kommune erkender formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (V), at der er fejl i størrelsen på nogle af poserne.

- Vi har opdaget en fejl i de første poser, vi har udleveret. De er cirka 10 centimeter for korte og en smule for smalle, og det beklager vi. Vi får nye poser leveret i næste uge. Indtil da leverer vi kun tre ruller i stedet for seks ruller – samt information om, at der kommer nye poser hurtigst muligt, så borgerne skal bare gå i gang med at bruge de poser, som de har fået, siger han.

Og som konsekvens af de seneste tilbagemeldinger om utætte poser, har man på rådhuset i Esbjerg igangsat en større test. Meldingen herfra lyder, at der ingen utætheder er fundet. Flere medarbejdere i forvaltningen får dog poser med hjem for også her at teste posernes holdbarhed.

- Vi vil gerne være så sikre som muligt på, at vi ikke udleverer utætte poser, og derfor tester både forvaltningen og jeg poserne hjemme i privaten. Viser det sig, at der er tale om et generelt problem, så skal vi have en snak med leverandøren, og så bliver de skiftet ud hurtigst muligt, siger Søren Heide Lambertsen.

Annonce

Flere poser – også gratis

Han oplyser desuden, at Esbjerg Kommune arbejder på en løsning, så dem, der ønsker at tømme køkkenspanden hyppigere end hver anden dag og derfor har brug for flere poser, gratis kan hente på dem på kommunens fire genbrugspladser. Ordningen er klar om 2-4 uger.

Derudover vil det fortsat være muligt at købe poser via webshop.esbjerg.dk, hvor man skal betale 30 kroner for leveringen.

- Borgere, der ikke afhenter poser på genbrugspladsen, kan således få ekstra poser mod, at de selv betaler for pose og levering, forklarer Søren Heide Lambertsen.

De nye spande

  1. Fra efteråret 2020 skal alle husstande i Esbjerg Kommune til at sortere kaffegrums, kartoffelskræller og andre madrester fra i en særskilt beholder. Derfor får den koksgrå beholder til dagrenovation følgeskab af en koksgrå spand med brunt låg. Foruden den nye beholder skal alle husstande have udleveret plastposer til madaffaldet sammen med en køkkenspand.
  2. Omdelingen af spande er netop gået i gang og sker i to etaper. Esbjerg Midtby, Ribe Midtby og Mandø får først beholdere i efteråret 2021.
  3. Den nye beholder er til madaffald uden emballage. Det kan for eksempel være en blanding af madrester, kødvarer, fisk, mejeriprodukter, frugt, grøntsager, brød-, kage- og dejrester, suppe, sovs og grød, æggeskaller og kaffegrums.
  4. Den nye beholder er koksgrå og har et brunt låg, og den tofarvede model er kommet for at blive. På sigt skal alle de nuværende blå og grønne beholdere skiftes ud til fordel for koksgrå spande med farvede låg.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce