Annonce
Håndbold

Ny magtbalance blev understreget: SønderjyskE væltede KIF omkuld

Frederik Børm og SønderjyskE væltede Jens Svane og KIF. Foto: Claus Thorsted
I modsætning til sejren over Skjern, var de to SønderjyskE-point mod KIF ingen overraskelse. KIF har endnu til gode at vise, at holdet ikke igen skal være bundhold.

SØNDERJYSKE-KIF: Magtskiftet, der har været undervejs de seneste par sæsoner, blev understreget mandag aften.

Med en stor fed streg.

SønderjyskE har et bedre håndboldhold end KIF.

Nu skal man ikke bedømme to ligahold på et enkelt opgør en mandag aften, men med sejren på 36-23 har SønderjyskE nu vundet de seneste fire kampe mod KIF. Mandagens sejr var ikke det mindste overraskende. Selv om KIF har fået tilført en håndfuld nye spillere, har SønderjyskE stadig en bredere trup. Og ikke mindst har sønderjyderne bedre spillere bedømt mand for mand. Den slags vil give udslag før eller siden. Og mandag gav det altså udslag med pil mod Sønderborg for fjerde indbyrdes kamp i træk.

Kampen var tæt i begyndelsen, men hjemmeholdet skulle ikke knokle så meget for scoringerne som udeholdet. Tingene lykkedes for SønderjyskE. Som da Oskar Sunnefeldt skød i paraderne, men afslutningen blev rettet af, så den snød Anders Petersen i KIF-målet og gik i nettet via den ene opstander. 7-5 til hjemmeholdet. Begejstring i en propfyldt Skansen.

Annonce

kampen i tal

SønderjyskE-KIF 36-23 (20-15)

Stillinger undervejs:1-0, 6-4, 8-7, 14-9, 17-14, 26-18, 30-21, 35-23

Målscorere

SønderjyskE: Aaron Mensing 6, Mikkel Møller 6 (3), Oskar Sunnefeldt 4, Sveinn Johannsson 4, Christian Jensen 3, Oliver Eggert 3, Frederik Børm 3, Mikkel Hansen 2, Arnar Birkir Halfdansson 2, Josip Cavar 1, Jon Andersen 1, Lasse Hamnn-Boeriths 1

KIF: Fredrik Gustavsson 6 (1), Jens Svane 4, Andreas Flodman 4, Alexander Morsten 4, Mattias Thynell 3, Chris Jørgensen 1, Arni Bragi Eyjolfsson 1

Udvisninger: SønderjyskE 1, KIF 3

Tilskuere: 2.124

KIF-forsvar uden modstand

Tingene lykkedes også for Mattias Thynell i begyndelsen. Efter en indledende misforståelse med en anden tidligere SønderjyskE-spiller i skikkelse af Chris Jørgensen scorede KIF-anføreren tre mål de første 10 minutter.

Det var dog en anden svensker, der var medvirkende til, at SønderjyskE slog hul til KIF. Den unge playmaker Oskar Sunnefeldt stjal billedet hos hjemmeholdet i starten. Et hurtigt fodskifte satte Jens Svane skakmat, og med 10-7 fik SønderjyskE sin første tremålsføring.

Svane, der har fået titel af viceanfører, er en af de få KIF'ere, der rækker en hånd i vejret og tager ansvar. Men han kan ikke løftet holdet alene.

Defensivt skal KIF løfte sig gevaldigt, hvis det ikke skal blive en ny sæson i den helt tunge ende af tabellen. SønderjyskE spillede hurtigt og iderigt og fortjener ros for sin offensiv. Omvendt ringer alarmklokkerne hos KIF, når SønderjyskE formår at score 20 gange på en halvleg. Det mindede om mange af børnesygdommene fra Århus-kampen. Der manglede opbakning og hårdhed. Den skadede islænding, Olafur Gustafsson, er savnet i alvorlig grad.

Ydmygelse efter pausen

Da Mattias Thynell næsten blev grebet ud af Josip Cavar, som samtidig kunne kaste bolden op i et tomt KIF-mål til 23-16, var afgørelsen ved at være en kendsgerning. Kort efter reddede den svenske målmand et straffekast fra landsmanden Fredrik Gustavsson og igen fra en tredje svensker, Alexander Morsten.

KIF havde måttet vente 20 på den første redning. Da havde Anders Petersen forladt målet og overladt pladsen til Rickard Frisk. Han var ofte prisgivet bag forsvaret.

Kolding-holdet er også prisgivet, hvis ikke den dårlige sæsonstart snarest bliver forbedret. På fredag kommer Lemvig-Thyborøn til Kolding. Det er sådan en kamp, der skal vindes, men vestjyderne har netop besejret Bjerringbro-Silkeborg.

KIF har ikke blot tabt sine kampe. Holdet har også til gode at spille en kamp, hvor der er spænding om udfaldet.

SønderjyskE har fået en fin sæsonstart. Nederlaget i pokalturneringen mod TMS Ringsted var en stor skuffelse, og nederlaget ude mod Bjerringbro-Silkeborg var for stort. Men hjemmesejren mod Skjern var imponerende, og ydmygelsen af KIF var en magtdemonstration.

Det ord har historisk været benyttet i forbindelse med opgørene mellem de to klubber. I 2019 er det SønderjyskE, der har niveau til at markere magtforskellen. Og den er stor for tiden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

112

Lastbiluheld med skinker: Vindmølletransport får 22 timers ufrivilligt ophold i Ribe

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

112

Se billederne: Væltet lastbil med skinker forventes fjernet mellem klokken 13 og 14

Annonce