Annonce
Biler

Ny mikrobil er klassens konge

unktionel og praktisk. Med tofarvet tag er Hyundai i10 en præsentabel bil i moderne tilsnit. Priserne ventes at begynde ved 99.999 kr. Foto: Hyundai
En mikrobil kan sagtens være fuld af moderne sikkerhed og komfort. Hyundai genopfinder en klasse, som de fleste andre producenter har dømt ude.

Husker du, dengang VW Up og co. var tæt på at blive en landeplage i det afgiftstyngede Danmark i skarp konkurrence med biler som Toyota Aygo og dens to søstre fra Peugeot og Citroën?

Her i 2020 kappes producenterne om at elektrificere eller lukke og slukke for deres mindste modeller, men hos Hyundai går man mod strømmen, og til marts er den lille i10 klar i en komplet ny generation.

Lanceringen sker i en tid, hvor konkurrenter som Ford Ka, Opel Adam, Peugeot 108 og Citroën C1 droppes. Samtidig fortsætter Skoda Citigo og Seat Mii kun som elbiler, mens det er uklart, om VW går samme vej med Up på sigt. Toyota har meldt ud, at Aygo fortsætter, men altså ikke sammen med PSA, mens Suzuki Celerio bliver udfaset i løbet af året.

Når de fleste andre dropper de mindste modeller, hænger det sammen med, at det er svært at tjene penge på en mikrobil. Hos Hyundai ser man anderledes på tingene og betragter en såkaldt A-Klasse-bil som en god måde at få unge måske førstegangskøbere ind i butikken på, og herefter viser masser af undersøgelser, at kunderne forbliver mærketro, hvis de ellers har været tilfredse med bil og værksted.

Annonce

HYUNDAI I10

Pris: Fra 99.999 kroner.

Motor: Tre cylindre/67 hk.

Moment: 96 Nm v. 3750 o/min.

0-100 km/t.: 14,8 sekunder.

Topfart: 156 km/t.

Forbrug: Op til 20,0 km/l

CO2 pr. km: 114 g.

Påhængsvægt: 0 kg.

Gennemført produkt

Efter 300 kilometer i den lille nye i10 er der ingen som helst tvivl om, at Hyundai har klassens bedste bil på alle punkter. Den lidt tarvelige og tynde fornemmelse, som man finder i en VW Up eller Toyota Aygo, findes ikke i I10, der tværtimod lokker med moderne udstyr som stor ottetommerskærm og komplet sikkerhedsudstyr med automatisk nødbremse som standard. Og det er endda den avancerede udgave, der kan bremse både for fodgængere og biler.

Hyundais mindste har altid være rummelig, og det gælder også den nye, der har fået fire centimeter mere akselafstand og er blevet et nøk lavere. Bilen leveres enten som fire- eller fempersoners, men det er firepersoners-versionen, som kommer til Danmark.

Bagagerummet har plads til 252 liter, hvilket er i den absolut pæne ende og næsten lige så stort som i den nye Peugeot 208, der hører til i klassen over.

Vi hopper ind i bilen, og her åbenbarer sig et rat, der ikke kan justeres ud og ind, men det vænner man sig til, og man kan i stedet glæde sig over muligheden for en bil i en pænt oplevet kvalitet og mulighed for knivskarp ottetommerskærm med Apple Carplay og bakkamera. Den billigste udgave får angiveligt ikke Carplay som standard.

Der er endnu et stykke tid til dansk lancering, så det er begrænset, hvad vi ved om det danske udstyr, men fuld sikkerhedspakke og 14-tommer hjul er med i billigste version til 99.999 kroner.

Totalt kommer der tre niveauer for udstyr i Danmark. Senere i år er bilen også klar i en sportslig N-Line-variant, der får trecylindret motor med turbo og 100 hk samt røde detaljer.

Avanceret app

Noget usædvanligt for en mikrobil har i10 Hyundais app-system, hvor en del af bilens funktioner kan styres fra din telefon. Systemet er så nyt i Danmark, at ikke alle Hyundais andre modeller har fået det, og her viser Hyundai, at en mikro er fuldt ud lige så vigtig for mærket som en topudstyret SUV.

Under testen kørte vi udelukkende i10 med alt i udstyr, hvilket vil sige nøglefri betjening, varme i rattet, trådløs opladning af mobilen og en smart lille feature, som jeg ikke husker at have set i andre biler.

Hvis du holder for rødt og ikke lægger mærke til, at bilen foran sætter i gang, så kommer der et bip, og med teksten ''Leading vehicle is driving on'' bliver du bedt om at vågne op.

Den nye i10 kører sikkert og forholdsvis komfortabelt. Men med 67 hk bliver det aldrig nogen sjov bil. Foto: Hyundai

Begrænset motorkraft

I10 byder på ny trecylindret benzinmotor uden turbo og manuel femtrins gearkasse. Det er en no nonsens-motor, der leverer 67 hk og et beskedent moment, og der er i sagens natur begrænsede fartressourcer i bilen.

På motorvej rækker kræfterne kun lige akkurat, men både vindstøj og lyd fra undervognen er fornuftigt dæmpet. Vi kunne godt have tænkt os et rigtigt automatgear til bilen, men desværre kan Hyundai kun levere en halvautomatisk løsning, hvor en robot klarer at koble ud og ind for dig.

Den type transmission giver lidt uskønne ryk ved gearskift, og i praksis tilføjer de ikke meget i komfort i forhold til bilens udmærkede manuelle gearkasse. Vi har prøvet systemet i i10, men med en større 1,2-liters motor, og den tager importøren ikke til landet. Vil du have den halvautomatiske, må du nøjes med en lille motor på 67 hk.

Senere i forløbet kommer der en stærkere 1,0- turbomotor i en såkaldt i10 N-Line. En anden fordel ved den nye i10 er Hyundais klassiske garanti på fem år uden kilometerbegrænsning.

Avisen var inviteret til Cascais af Hyundai.

Interiøret er udbygget, så i10 ikke behøver at skamme sig over at være en mikrobil. Foto: Hyundai
Den har vi ikke set før: Et bip og en lille tekst fortæller, at bilen foran dig er kørt, mens du holder stille og er uopmærksom. Foto: Hyundai
Foto: Hyundai
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Støjplagede borgere raser over kampfly som aldrig før: Klager er næsten tredoblet på et år

Kommentar For abonnenter

Mens vi venter på motorvejen

Det er lidt med motorvejene, som det er med vindmøllerne. Vi vil sådan set rigtig gerne have dem, men de skal bare ikke ligge tæt på, hvor vi selv bor. De kritiske røster var klart i overtal, da der tilbage i sommeren 2017 blev sat gang i en offentlig høring af planerne omkring en ny midtjysk motorvej – populært kaldet for Hærvejsmotorvejen. Samme billede er der ved den igangværende høring i forbindelse med VVM-undersøgelsen Tilbage i 2017 var eksempelvis Bække Lokalråd og Bække Borgerforening særdeles klare i mælet i deres høringssvar, hvor én af sætningerne lød således: - Frygten er, at en motorvej - med eller uden afkørselsramper - vil sætte gang i en langsom, men sikker affolkning. Citat slut. Det er ikke noget at sige til, at frygten for en motorvej er til stede. Ikke mindst støjen fra tusindvis af biler, som vil passere forbi, giver anledning til betydelig utryghed hos mange. Dertil kommer også en motorvejs indiskutable indgriben på naturen og miljøet. Argumenterne fra utrygge borgere er ganske forståelige. Men som med meget andet, så er debatten omkring motorveje ikke udelukkende sort eller hvid. Motorvejene kan rent faktisk også bringe noget positivt med sig. Erhvervsudviklingen har ganske mange steder, hvor der er blevet etableret motorveje, vist sig at være positiv. Der er positive eksempler nok – selv inden for vores egen kommune. I Vejen, Brørup og Holsted taler udviklingen i erhvervslivet tæt ved motorvejen sit klart tydelige sprog. Danish Crowns slagteri i Holsted var med sikkerhed ikke blevet placeret i området, havde der ikke været en motorvej Også længere oppe i det midtjyske er der klare fortællinger om, at motorvejen klart kan bringe noget positivt med. I Ikast-Brande Kommune konstateres det, at motorvejene er med til at øge bosætningen og etablering af nye erhvervsvirksomheder. I Silkeborg er der også begejstring. I den midtjyske by er der knap et år efter åbningen af motorvejen for nogle få år siden sat rekord i salget af erhvervsjord. Om hærvejsmotorvejen overhovedet bliver til noget, vil blive afgjort inde på Christiansborg. Men i næste måned – mandag den 16. marts – har Vejdirektoratet inviteret til borgermøde i Vejen. Her vil der blive orienteret om VVM-undersøgelsen og de seks linjeføringer, som er bragt i forslag. To af linjeføringerne vil medføre ganske mange kilometer asfalt gennem Vejen Kommune – og vil også byde på to til- og frakørselsramper dels ved Bække og dels ved Gesten. Hvordan det modtages, må vi se tiden an. Men ud over den forståelige utryghed omkring støj og negativ indvirkning på natur og miljø så vil en ny motorvej også give nogle muligheder. GOD SØNDAG

Annonce