Annonce
Esbjerg

Ny naturpark i Tjæreborg på tegnebrættet

Arealet bliver en del af en grøn kile, der forbinder boligområderne i Tjæreborg med Solbjerg Plantage nord for byen og giver borgerne meget nem adgang til naturområder. Foto: Esbjerg Kommune
Masterplanen for Tjæreborgs naturperle er klar til vedtagelse. Forude venter nu et omfattende lokalt arbejde med at rejse fondsmidler til realiseringen af lokalsamfundets mange ønsker og drømme.

Esbjerg: Første skridt på en lang vej mod realiseringen af det naturområde ved Tjæreborgs gamle grusgrave, som borgerne går og drømmer om, er nu taget.

På opfordring af Tjæreborg-Sneums Lokalråd har Esbjerg Kommune siden marts arbejdet på at skabe en masterplan for udviklingen af det 29 hektar store naturområde, så man lokalt kan gå i gang med at søge fondsmidler til at realisere de mange projekter.

Af masterplanen fremgår det, at man blandt andet drømmer om frugttræer, labyrinter, shelters, legeplads og svævebane. Området vil man inddele i to zoner. I den sydlige ende vil man skabe forskellige rolige oplevelsesmiljøer med naturen som omdrejningspunkt og med særligt fokus på mosen og de tre søer. I den nordlige ende skal der være mulighed for at få pulsen op. Her vil man indrette legeplads, klatrenet, svævebane og hundeskov med hvalpegård og agilitybane.

Annonce

Tjæreborgs Gamle Grusgrave

Esbjerg Kommune købte naturområdet ved den gamle grusgrav i 2014, og i dag er den 29,5 hektar store grund delt i to. Store dele af arealet er bortforpagtet til landbrugsdrift, mens resten fungerer som et rekreativt område med søer og stier. Fælles for hele arealet er dog, at det er omfattet af en lokalplan, der fastslår, at det på sigt skal blive til ét stort rekreativt område, hvor tjæreborgenserne kan boltre sig med motion, leg og lystfiskeri.

Målet med masterplanen er at omdanne det gamle grusgravsområde til en landskabspark, hvor kultur, sport og natur blandes. Man vil blandt andet etablere toiletfaciliteter, en legeplads, et udkigstårn, flere handicapvenlige stier, shelters og en hundeskov.

Usikkerhed om forurening

Skitsen, der har været seks måneder undervejs, har blandt andet været sendt i offentlig høring og er blevet diskuteret på et dialogmøde, hvorefter man har foretaget en række mindre justeringer. Man har for eksempel fjernet forslaget om at etablere en trappe mellem et privat boligområde på Ndr. Strandvej og Grusgraven, fordi beboerne ikke ønsker en adgang over privat grund.

- Der har været rigtig flot lokal opbakning til arbejdet med masterplanen, og vi har modtaget nogle fine høringssvar, siger formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (S).

Man har desuden været nødt til at tilføje en række forbehold for aktiviteterne omkring søerne, da man i forsommeren fandt ud af, at vandet er forurenet på grund udsivning fra den tidligere losseplads. Derfor er alt badning indtil videre forbudt.

Betaling og realisering

Med masterplanen justeret og parat er næste skridt er den officielle vedtagelse i byrådet. Derefter venter arbejdet med at søge finansiering. Selvom der i stor stil er lagt op til, at projekterne kan realiseres ved hjælp af fondsmidler, kommer Esbjerg Kommune også til at skulle spæde til med både arbejde og betaling. Det bliver blandt andet kommunens opgave at anlægge nye stier og etablere velkomstport eller skilte ved indgangene til det grønne område.

Derfor tager Teknik & Byggeudvalget en bevillingsansøgning på 4,5 millioner kroner med under armen, når de kommunale budgetforhandlinger går i gang inden længe. Udvalgsformanden er dog ikke klar til at give nogen garantier.

- Det er ikke sikkert, at vi finder pengene inden for næste års budget, men der er også tale om en langsigtet plan. At vi er gået i gang med masterplanen nu skyldes, at der lokalt har været ønske om at kunne gøre noget selv. Det kan de nu, for med planen på plads er banen kridtet op, siger Søren Heide Lambertsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Liveblog: Danmark rykker fra Holland i vigtig VM-kamp - følg kampen her

Annonce