Annonce
Tønder

Ny naturskole giver muligheder med unik placering

Hans Laugesen Tonnesen glæder sig til at byde indenfor på Tøndermarskens nye naturskole. Foto: Michael Ehrhorn
Senere i august er Tøndermarskens Naturskole klar til at slå dørene op, og allerede nu skaber de kommende muligheder og faciliteter glæde.
Annonce

HØJER: Slusevej nummer 12. Alene adressen indikerer, at nu er vi ved at komme helt derud, hvor GPS'ens grønne landkort inden længe bliver erstattet af blåt hav. Herude findes et af Danmarks smukkeste naturområder, og om en lille uges tid findes også en naturskole, der har måske den bedste placering af sin slags i landet.

Tøndermarskens Naturskole er at finde for enden af Slusevej ved Vidåslusen vest for Højer. Arbejdet med den har stået på i et års tid, og nu er man for alvor ved at være klar.

Teleskoperne står linet op på en række klar til at undersøge områdets unikke liv, og inde i hovedlokalet står det lokale dyreliv udstoppet og betragter deres nye fine hjem.

På væggen hænger malerier med dyr designet af Tønder Designefterskole, der netop har forladt naturskolen efter fernisering af deres værker.

- Det er den fedeste udstilling, de har lavet. Dyrelivet på billederne refererer til livet i Vadehavsområdet, og det er gengivet så flot, fortæller naturskolens naturvejleder Hans Laugesen Tonnesen.

Annonce

Fed identitet

Den nye naturskole er placeret i lokaler, der tidligere har været brugt til udstilling.


De får et helt andet billede af, hvad det er for et område, de vokser op i.

Hans Laugesen Tonnesen, Naturvejleder


Udstillingen fortsætter i de tilstødende omgivelser, mens Tøndermarskens Naturskole har store forventninger til åbningen.

- Vi vil gerne gøre noget godt for borgerne i Tønder Kommune. Blandt andet skal der børnehaver og dagplejer forbi, mens vi virkelig kan ramme skoleklasserne også. Det unikke ved det er også, at der bliver tale om gratis formidling, fortæller Hans Laugesen Tonnesen.

Ifølge naturvejlederen giver det perfekt mening, at de nye rammer på Slusevej især kan blive til gavn for de lokale børn.

- Det er så fedt at kunne være med til at give dem en identitet. De får et helt andet billede af, hvad det er for et område, de vokser op i. Det er jo et fantastisk sted både med UNESCO verdensarv og nationalparken. Vi skal være stolte og passe godt på det.

Annonce

Rigtig glad

Når man kigger rundt i lokalet, bliver man mødt af indbydende hvide vægge, masser af udstoppede dyr lige fra fugle til sæler og ikke mindst masser af plads.

Tøndermarskens Naturskole byder blandt andet på udstoppede dyr, vægmalerier med lokale nuancer og i det hele taget masser af leg i lyse lokaler. Foto: Michael Ehrhorn

De nye forhold får øjnene til at lyse op hos naturvejleder Hans Laugesen Tonnesen, da han bliver bedt om at kommentere på forholdene.

- Jeg er pis..., når han lige at udbryde, inden fagchef for Natur og Miljø Christa Jørgensen grinende bryder ind.

- Det må du da ikke sige Hans!

- Nårh nej! Jeg er RIGTIG glad for den måde, vi har fået det til at virke på. Det er præcis, som jeg havde ønsket og håbet på, understreger vejlederen.

Annonce

Forskning og leg

Hans Laugesen Tonnesen tager plads ved et af de mange teleskoper, hvor han viser prøver på lidt af den natur, man kan opleve både udenfor og nu også indendørs.

Og lige præcis den kombination er for naturvejlederen afgørende.

- Jeg glæder mig helt vanvittigt meget. Vi kan forske en masse, mens vi samtidig kan bruge naturen. Vi er jo bogstaveligt talt midt i den natur, vi forsker i, fortæller han.

Og så betyder det også noget fortsat at have den tidligere udstilling tæt på. Den vil man nemlig også gøre brug af i arbejdet med børnene.

- Det giver en ekstra dimension, at man udover naturskolen også kan gå ind og se udstillingen. Eksempelvis er det en kæmpe fordel på regnvåde dage, hvor vi før stod udenfor og blev drivvåde. Nu kan vi bruge begge dele i al slags vejr, slutter Hans Laugesen Tonnesen.

Udover Hans Laugesen Tonnesen får Tøndermarskens Naturskole den 1. september tiltrædelse af naturvejleder Bo Tonnesen.

Især fuglelivet har været vigtigt at få indenfor på den nye naturskole, da de er en vital del af vadehavsområdet. Foto: Michael Ehrhorn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce