Annonce
Trekantområdet

Ny og lille forening hjælper udsatte og sundhedsvæsenet til at finde hinanden

Malene Paloposki, der her ses mellem Denice Langelund (til venstre) og Pia Gaasvig, oplever at det frivillige arbejde som brobygger udvikler hende både som menneske og fagperson. Hun håber, at flere vil melde sig som frivillig. Der er infomøde den 19. november. Foto: Peter Friis Autzen
For et års tid siden etablerede foreningen Social Sundhed sig i Fredericia. Der er brug for flere frivillige, og foreningen lokker med den gode følelse at gøre en forskel for et andet menneske.

Fredericia: Nogle borgere har brug for hjælp og støtte i deres møde med sundhedsvæsenet. Og nogle gange har sundhedsvæsenet brug for hjælp og støtte i mødet med borgerne.

Den hjælp leverer foreningen Social Sundhed Fredericia, der etablerede sig for et års tid siden.

Foreningens frivillige, der kaldes brobyggere, hjælper udsatte med at tilrettelægge og arrangere for eksempel lægebesøg eller klinikundersøgelser. Og de frivillige kan også gå med ind til en konsultation og hjælpe med, at parterne forstår hinanden helt rigtigt.

Endnu er foreningen lille i Fredericia, hvor der foreløbig kun er tre frivillige. Håbet er at nå op på 20, så flere kan få hjælp.

- Det tager tid at løbe sådan noget her i gang, siger koordinator Malene Paloposki, der er ergoterapeut og også selv er brobygger.

For at være frivillig ved Social Sundhed Fredericia skal man have en sundhedsfaglig baggrund, og foreningen uddanner de frivillige til arbejdet, inden de sættes i aktion.

Interesserede kan henvende sig på telefon 25 67 59 74 eller mail fre@socialsundhed.org.

Annonce

Lykken at være noget for andre

I bestyrelsen for Social Sundhed Fredericia sidder også gadesygeplejeske Pia Gaasvig. Hun håber, at korpset af frivillige brobyggere vil vokse.

- Vi har dels brug for et vist antal. Men vi har også brug for en "fødekæde" - altså, at foreningens arbejde får nye til at melde sig, når andre stopper, fordi de for eksempel finder job og bolig i en anden by, siger hun.

Arbejdet som frivillig kan til en vis grad tilrettelægges efter vedkommendes interesser. Og også efter vedkommendes øvrige kalender.

- Det kræver jo lidt fleksibilitet at gå med en borger i nogle timer. Men det er også meget, meget givende, siger Malene Paloposki, der prøver at sætte ord på den glæde det er at hjælpe andre.

- Det giver mig en lykkefølelse. Helt ud i fingerspidserne. Og den følelse kan holde i flere dage. Samtidig gør arbejdet mig mere rummelig som menneske, fordi jeg møder nogle mennesker, jeg ellers aldrig ville have mødt på den måde. Det er også sundhedsfagligt udviklende, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];