Annonce
Esbjerg

Ny oliechef kalder det dumt ikke at støvsuge Nordsøen for olie

Mads Weng Gade, ny direktør i olieselskabet Ineos' danske forretning, siger i et interview med netmediet EnergiWatch, at det vil været dumt ikke at hente den sidste olie op ad Nordsøen. Arkivfoto
Mads Weng Gade er ny mand med ansvaret for den daglige ledelse i olieselskabet Ineos' danske forretning. I et interview med netmediet EnergiWatch fremhæver han, at det vil været dumt ikke at hente den sidste olie op ad Nordsøen.
Annonce

Esbjerg: Det vil være en alvorlig fejltagelse ikke at tømme den danske Nordsø for olie og gas, mens det fortsat er attraktivt at foretage de nødvendige investeringer.

Det fastslår Mads Weng Gade, der er ny chef for Inoes i Danmark, tidligere Dong E&P, i et interview i netmediet energiWatch.

Han er tiltrådt netop som det franske olieselskab Total har trukket sig fra den 8. udbudsrunde, og hvor spørgsmålet om hele Danmarks oliefremtid er kommet til diskussion.

Ineos var ikke blandt de fire oprindelige ansøgere i 8. udbudsrunde, men nu skal parterne bag Nordsøaftalen fra 2017 lægge sig fast på, om det fremover skal være muligt at få nye olielicenser til efterforskning på den danske sokkel.

Annonce

Vigtige investeringer

Og her er Mads Weng Gade ikke i tvivl om, hvordan forhandlingerne bør ende. Han mener, at det vil være en åbenlys fejl, hvis udbudsdøren bliver lukket for altid:

- Det vil være enormt ærgerligt. I olie- og gasindustrien er det vigtigt, at man kan få udnyttet den infrastruktur, der er til stede. Jeg synes, at man skal bruge de muligheder, der er til stede nu – også via udbudsrunder, siger han til EnergiWatch og tilføjer:

- Investeringer er rigtig vigtige for den danske sokkel lige nu, både for at optimere den eksisterende infrastruktur, men også grundet de associerede effekter vi får via aktiviteter i form af beskæftigelse og så videre. Der er behov for olie og gas i mange år endnu, så det er afgørende, at vi bibeholder muligheden for at opretholde produktionen i Danmark.

Annonce

Man vælger andre steder

Adskillige iagttagere til olieindustrien, herunder oliehistoriker Morten Hahn-Pedersen, der er tidligere direktør for Fiskeri- og søfartsmuseet, har før betonet vigtigheden af, at olie- og gasindvinding kræver meget langsigtede investeringsstrategier og ikke mindst faste og sikre politisk fastlagte rammevilkår.

Også Mads Weng Gade siger til EnergiWatch, at han forstår, hvis regeringens tøven over de fremtidige rammer har skabt usikkerhed i industrien. Og mindsket investeringsviljen.

- Det er en udfordring, at der ikke er stabile og faste rammevilkår for industrien. Det vigtigste for investorerne er nogle faste og klare rammer – ellers vælger man at investere andre steder end i Danmark. De centrale spillere i vores industri skal prioritere kapital på globalt plan og vil naturligvis kigge efter et stabilt og attraktivt miljø med nogle gode muligheder, udtaler han.

Da Total trak sig som ansøger fra 8. udbudsrunde skete det netop med henvisning til, at rammevilkårene i industrien er for usikre lige nu. Totals afvisning førte omgående til, at regeringen indkaldte parterne bag Nordsøaftalen til politiske drøftelser om de fremtidige rammer i Nordsøen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

3. døgn uden nye smittede: Vadehavsskole er ved at have styr på smitteudbrud

Annonce