Kolding: Når gæsterne vender tilbage til Koldinghus, så bliver besøget en helt anderledes oplevelse, end man har været vant til. Det bliver slået fast allerede ved ankomsten, for det gamle billetsalg vil være helt som forvandlet.
Straks man træder indenfor, bliver man som gæst ført tilbage til dengang i år 1808, hvor en af de mest skelsættende begivenheder skete i slottets lange historie. Med moderne computerteknik genskaber man nemlig den skæbnesvangre aften, hvor spanske soldater fyrede heftigt i op i kaminen. Med en katastrofe til følge. Branden endte med at rasere slottet og efterlod sig en ruin. Den historie bliver fortalt med de gamle mure som lærred.
Her begyndte storbranden
Mens teknikken er topmoderne, så er det rent faktisk den originale kamin - selve arnestedet for storbranden - man stadig finder her i det gamle billetsalg, som lige nu er under ombygning. I årevis har kaminen blot været gemt nærmest bort bag disk, frontpersonale og en stor lysekrone.
Thomas C. Thulstrup, direktør for Kongernes SamlingSelvfølgelig vil der været et stort fokus på den brand, som har været så afgørende for Koldinghus. Det bliver en følelsesmæssig oplevelse, som kommer til at sætte hele scenen for gæsternes besøg på slottet
- Med computerteknik kan vi fortælle 750 års historie i løbet af få minutter, og det bliver det første, gæsterne kommer til at opleve, når de ankommer. Og selvfølgelig vil der været et stort fokus på den brand, som har været så afgørende for Koldinghus. Det bliver en følelsesmæssig oplevelse, som kommer til at sætte hele scenen for gæsternes besøg på slottet, siger Thomas C. Thulstrup, der er direktør for Kongernes Samling på Koldinghus, Rosenborg og Amalienborg.
Han fortæller, at med tiden er det meningen, at man rundt omkring på slottet vil benytte sig af digital formidling, der visualiserer fortiden og skaber en levende oplevelse for gæsterne. De digitale fortællinger skabes i et samarbejde med koldingensiske Milestone Event, der også står bag Kolding Light Festival og den meget populære lysoplevelse "Murene fortæller", hvor slottets lange historie blev blæst op i storformat på Koldinghus' ydermure under fejringen af slottets 750 års-jubilæum.
En fantastisk mulighed
Thomas C. Thulstrup var direktør på Koldinghus i en årrække, før han kom til Kongernes Samling på Rosenborg og Amalienborg. Nu er han så tilbage, efter at Kongernes Samling fra årsskiftet har overtaget driften af slottet i Kolding. Det har givet ham en mulighed for helt at gentænke den oplevelse, man får som gæst på Koldinghus.
- Det har længe været et ønske fra min side, at vi kunne skabe denne oplevelse for vores gæster, men dengang var der også så mange andre opgaver, vi gerne ville løse. Derfor er det for mig helt fantastisk at være tilbage og få muligheden for at føre den idé ud i livet, siger Thomas C. Thulstrup.
Lysinstallationen er ikke på plads endnu, men slottet holder også lukket, så længe Danmark er lukket ned. Planen er at kunne genåbne den 13. februar, hvis det kan lade sig gøre for corona-restriktionerne.
Planer i kælderen
Imens er håndværkerne ved at lave en ny afskærmning i billetsalget. Ovre i det ene hjørne er der nemlig en nedgang til kælderen, som bliver et af de næste store projekter for Kongernes Samling Koldinghus.
- Vi har et stort fokus på det, som vi kalder "det gode værtsskab". Og vi kunne rigtig godt tænke os, at vi kan benytte kælderen herunder som garderobe og toiletter, for det er noget, som mangler her på slottet. Sådan en ombygning er ikke billig, men det er noget af det, som står højt på vores ønskeliste, siger Thomas C. Thulstrup.
Det nye Koldinghus
- Fra årsskiftet har Kongernes Samling overtaget driften af Koldinghus, som nu er i museumsfamilie med Rosenborg og Amalienborg. Det er genstande fra den kongelige samling, der bliver grundstenen i de skiftende udstillinger på Koldinghus. Fokus vil nu være på den royale fortælling, som knytter sig til slottet.
- Den første udstilling bliver "Christian 5. Konge, kriger og salvet af Gud", og den næste er "Dronningens broderier".
- Mange af de genstande, man har kendt fra Koldinghus - inklusiv sølvsamlingen - flytter med det nyoprettede Museum Kolding til Staldgården, som ombygges indvendigt.
- Tilbage på slottet befinder sig enkelte genstande, udlånt af Museum Kolding, der er med til at fortælle slottets historie som kongeborg. Det gælder blandt andet de montre med små modeller, der beskriver slottets fysiske forvandling gennem årene.
- Planen er at genåbne Koldinghus den 13. februar, hvis restriktionerne tillader det.