Annonce
Billund

Ny ordning om skolemad sætter gang i gryderne hos idrætscenter

Helene Filsø serverer her i Billund Idrætscenter for børn, der har valgt varm mad - det er der bare ikke ret mange, der har. Arkivfoto: Keld Stampe

Den nye afdeling af Behandlingsskolerne i Billund har valgt at bestille varm mad til middag til børnene hos Billund Idrætscenter. Det er en ordning, der ellers kun lige har kunnet løbe rundt.

Annonce

Billund Kommune: Med cirka 600 elever fra 4. til 9. klasse på BillundSkolen er potentialet stort for et måltid varm mad midt på dagen, men faktisk har den nuværende ordning, der kører på tredje år i Billund Idrætscenter kun lige kørt rundt.

Selvom der er mange børn, er det tilsyneladende en ordning for de få. Nu kommer der dog lidt mere gang i køkkenet i Billund Idrætscenter. Byens nye skole, en afdeling af Behandlingsskolerne, vil nemlig dagligt bestille 20-25 kuverter per dag.

- Det gør vi, fordi vi har elever, der har det svært, og som har brug for et sundt og nærende måltid mad, siger adm. direktør, Christopher Moyell Juul.

Den varme mad bliver også suppleret med rugbrød.

- Det handler om to ting. For det første er det et pædagogisk måltid, hvor vi sætter os til bordet og samtidig lærer at spise pænt, holde ordentligt på gaffel og kniv og tale sammen. Dertil er mange småtspisende om morgenen. Nogle får medicin, der gør, at de ingen appetit har om morgenen, siger Christopher Moyell Juul, der henviser til, at der også er undersøgelser, der bekræfter, at et sundt og godt måltid mad midt på dagen giver ny energi og er godt for indlæringen.

I første omgang tæller skolens elever ti børn og unge, men meningen er, at skolens elevtal skal vokse hen ad vejen. De mange portioner skyldes, at der er en ansat per elev i øjeblikket.

Det, jeg hører, fra forældrene, hvis børn er med i ordningen, er, at de oplever, at deres barn får et løft, når de får varm mad midt på dagen - især om vinteren. De er begejstrede for ordningen og kan ikke helt forstå, hvorfor der ikke er flere, der vil være med.

John Ullerup, centerleder, Billund Idrætscenter

Skolemad

Billund Idrætscenter kører med 20 retter i en cyklus på fire uger. Kantinen tilbyder også salatbar og sælger i boden på skolen klokken 9 og klokken 11. Det er for eksempel pizzasnegle, pølsebrød og boller. I Vorbasse fritidscenter melder man sig til madordningen for en måned, mens man i Billund kan bestille fra dag til dag.

Billedet er fra 2010, hvor der blev serveret varm mad i Vorbasse Fritidscenter. Arkivfoto: Ludvig Ditlefsen.
Annonce

Mormor-retter

For Billund Idrætscenter betyder det, at skolemaden igen giver mening - også økonomisk.

- Vi har vel lavet mellem 10-25 portioner dagligt. Det har været for nedadgående. Det er mormor-retter, for ellers kommer der ikke nogen bestillinger, siger centerleder, John Ullerup.

Der har været forsøgt at eksperimentere med udbudet af maden, men grøn lasagne er ikke populært blandt børnene.

Det varme måltid koster 30 kroner.

- Det kan ikke gøres billigere. Vi har undersøgt det, og andre steder er prisen 45-50 kroner, fortæller John Ullerup. Hvis kommunen ville være med i en tilskudordning, ville det dog være en helt anden sag.

- Så ville vi også have mulighed for at eksperimentere meget mere, siger John Ullerup, der tog initiativet for et par år siden, da BillundSkolen efterspurgte tilbuddet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce