Annonce
Tønder

Ny psykiatriplan fra Region Syddanmark er positivt lokalt nyt

Region Syddanmark har en ny psykiatriplan på plads, som gælder frem til 2024. Den skal blandt andet gøre livet lettere for borgere med dobbelte diagnoser. Arkivfoto: Louise Koustrup
Der skal tages bredere politiske hensyn til psykiatrien fremover - og Tønder Kommune er allerede i gang. Region Syddanmark er i øjeblikket ved at rulle en ny psykiatriplan for 2020-2024 ud, og det bliver med store, kommunale aftryk.

TØNDER KOMMUNE: Psykiatriplanen 2020-2024 er overskriften på den nye kurs, som Region Syddanmark netop har udstukket for den psykiatriske indsats i blandt andet Tønder Kommune. Planen blev besluttet i forbindelse med budgetforliget i 2019, og får således effekter både regionalt såvel som lokalt.

Psykiatriplanen vækker stor glæde i Tønder Kommune, hvor man først og fremmest føler, at planen for de kommende fire år har åbnet op for samarbejdet mellem kommunerne og regionen, forklarer socialudvalgsformand Peter Christensen (S):

- For mig er det politiske signal i høj grad, at der er åbnet for samarbejdet. Efter min opfattelse giver planen mulighed for, at vi kan klare nogle ting lokalt. Det giver god mening, for der er ting, som er helt uoverskuelige for de, som har det svært - og så skal de ikke jages helt til Odense. Det er rigtig fint at få mulighederne tæt på, og det matcher i øvrigt fint op på Tønder Kommunes sundhedsplan også, siger han.

Planen får i forhold til kommunerne blandt andet indflydelse, når det kommer til organisationen på misbrugsområdet og rådgivning, ligesom der med planen kommer et større fokus på koordination og aftaler i forbindelse med udskrivning, således at borgere ikke falder mellem to stole.

Annonce

Et godt aftryk

Planen åbner først og fremmest op for mere samarbejde kommunerne og regionen imellem, og det er noget, som fagchef for psykiatri og handicap i Tønder Kommune, Sven Rode, ser store perspektiver i.

- Det er en meget positiv plan. Fra psykiatriens side har man tænkt bredt i forhold til os samarbejdspartnere, altså kommunerne. Det måske allervigtigste i planen for kommunerne er, at psykiatri ikke er til at placere i én afdeling eller ét udvalg. Alle har i en eller anden udstrækning med sindslidende borgere at gøre. Det, vi har gjort her i Tønder Kommune, er at planen er blevet behandlet i stort set samtlige udvalg – det er nyt. Hidtil har det været på socialområdet – nu har den også været forbi fx sundhed og borgerservice med mere, forklarer han.

Sven Rode tilføjer, at han i særdeleshed ser frem til at se princippet om "Lighed i sundhed" komme ud i praksis. Kommunerne har nemlig borgere, som er såkaldt dobbeltdiagnosticerede borgere. Det kunne eksempelvis være en borger med en sindslidelse, som samtidigt også er stofmisbruger.

- Det, vi på socialområdet finder mest interessant i planen er "Lighed i sundhed". Der er et vigtigt samarbejde i den, som vi glæder os til at se. Der er formuleringer omkring, at man vil se anderledes på organisationen af misbrugsområdet for fremtiden. Det er kompliceret med dobbeltdiagnoser, for er det ene affødt af det andet, og hvad skal behandles først?, forklarer han.

Planen er i øjeblikket ude til godkendelse i kommunalbestyrelserne - til forår kommer der en endelig implementeringsplan, som i detaljer skal sætte psykiatriplanen i drift.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce