Annonce
Sydjylland

Ny rapport: Danfoss-giftdepot skyld i "meget kraftig" forurening

I 1950'erne og 60'erne dumpede Danfoss, hvad der svarer til 60.000 liter flydende industriaffald om året ved Himmark Strand. Arkivfoto: Claus Thorsted

Det tyder på "meget kraftig forurening" med blandt andet giftstoffet dioxin ved Himmark Strand på Nordals, slår en undersøgelse fra april fast. Det skyldes, at Danfoss i 1950'erne og 60'erne har dumpet giftigt industriaffald i området. Region Syddanmark har tidligere vurderet, at det ikke er nødvendigt at rydde op.

Nordals: Kulbrinter, tjærekomponenter, klorerede opløsningsmidler og dioxin.

Det lyder ikke just som en lækker cocktail. Men ikke desto mindre er det den kombination af giftige stoffer, der tidligere i år blev konstateret i vandprøver ved Himmark Strand på Nordals.

- Det konstaterede indhold i vandprøverne tyder på meget kraftig forurening, lyder det i en rapport, der er lavet på baggrund af den undersøgelse, som Region Syddanmark, Danfoss, Sønderborg Kommune og rådgivningsvirksomheden Rambøll foretog den 11. april.

Forureningen stammer fra 50'erne og 60'erne, hvor Danfoss med myndighedernes tilladelse deponerede og afbrændte affaldsstoffer i området. Det fremgår af rapporten, at der blev fundet langt højere koncentrationer af giftstoffer i overfladevandet end i jorden, men at det kan skyldes, at det ikke er lykkes at lokalisere de huller, hvor selve afbrændingen er fundet sted. Derfor er jordundersøgelserne forbundet med en vis usikkerhed, lyder det i rapporten.

Går man en tur langs stranden, bliver man mødt med skilte, der advarer mod badning. De blev sat op i 2009, hvor en lignende undersøgelse blev lavet. Dermed er sagen om giftdepotet langt fra ny.

Annonce

Danfoss' giftdepot


 • I alt har Danfoss dumpet mellem 28.000 og 52.000 kubikmeter flydende affald som eksempelvis olie. Til sammenligning er der blevet dumpet 340.000 kubikmeter affald ved Kærgård Klitplantage ved Oksbøl.
 • Ifølge Region Syddanmark fortæller en kilde fra Danfoss, at der er blevet kørt 50 tønder flydende affald til depotet ved Himmark Strand hver 2. måned i en årrække. Det svarer til 60.000 liter per år.
 • Syd for depotet ligger et sommerhusområde.
 • Det er en politisk beslutning fra regionens side, om der skal ryddes op efter depotet.

Gift på lossepladser

At Sønderborg Kommune og Region Syddanmark som overordnet miljømyndighed nu igen har sat depotet på dagsordenen skyldes, at det klorholdige giftstof dioxin blev fundet i både jorden og grundvandet i de to tidligere lossepladser Skovvej og Ærvej Losseplads på Als. På et møde i Region Syddanmark den 13. marts i år blev det oplyst, at der også er deponeret og afbrændt kemikalieaffald på Himmark Strand.

På den baggrund blev det besluttet, at der skulle udføres gravninger på stranden for at afklare, om der også kunne konstateres dioxin her.

Dioxin er et stof, der er særdeles skadeligt for mennesker. Det fandtes blandt andet i giften Agent Orange, som amerikanerne brugte under Vietnamkrigen.

I den nye rapport anbefales det, at der udføres yderligere undersøgelser for at få afklaret risikoen i forhold til at anvende arealet.

Andre store giftdepoter i Region Syddanmark


 • Himmark Strand er på listen over store og risikable forureningssager, som Region Syddanmark vurderer, vil koste over 10 millioner kroner at rydde op.
 • Andre store forureningssager i regionen tæller blandt andet:
 • Kærgård Klitlantage ved Oksbøl, der er en af danmarkshistoriens værste forureningssager.
 • Grindsted by.
 • Skrydstrup-depotet.
 • Vejen Losseplads.
 • Flyvestation Vandel.

Kræver flere undersøgelser

Parterne bag undersøgelsen har sendt resultaterne til Styrelsen for Patientsikkerhed, og den 10. oktober sendte overlæge Anne Hempel-Jørgensen en udtalelse retur. Heri anbefaler hun dels, at der fortsat skiltes med, at badning ikke er tilladt grundet risiko for sundhedsfare, og dels anbefaler hun, at det sikres, at der "ikke er følsom arealanvendelse".

Det kaldes følsom arealanvendelse, når grunden eksempelvis bruges til hoteller, kolonihavehuse, sommerhuse, alment tilgængeligt område, institution, sportsfaciliteter etc.

I 2009 anbefalede en embedslæge, at ophold i giftdepotets sydlige del blev frarådet eller at området eventuelt blev indhegnet. Den anbefaling fastholder Hanne-Hempel Jørgensen, indtil man med sikkerhed ved, om overfladejorden er forurenet.

Ønsker man en sikker vurdering af sundhedsrisikoen, kræver det en nærmere undersøgelse af den overfladejord, som mulige besøgende vil komme i kontakt med, skriver hun i sin udtalelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev For abonnenter

'Emmas' far drak og kunne vende på en tallerken på et splitsekund: - Far er virkelig sød, når han er ædru

Erhverv

Barsk maj for Billund Lufthavn: Massefyringer og nedgang på 98,3 procent

Annonce