Annonce
Sydjylland

Ny regering vækker glæde syd for grænsen

Slesvig-Holstens tidligere justits- og kulturminister, Anke Spoorendonk fra det dansk-frisiske SSW tror, den nye regeringskurs vil styrke Danmarks anseelse syd for grænsen. Arkivfoto.
SSW og De Grønne glæder sig over en ny ambitiøs klimapolitik i Danmark under en ny socialdemokratisk mindretalsregering og over, at symbolpolitikken sættes på skrump.

FLENSBORG: En ny, mere human politisk kultur i Danmark. Det er blandt andet det, to veteraner fra det dansk-frisiske SSW, nemlig henholdsvis formand Flemming Meyer og tidligere minister Anke Spoorendonk, hæfter sig ved efter at have læst samarbejdsaftalen for den ny regering i Danmark.

De to SSW’ere konstaterer med tilfredshed, at regeringen er ambitiøs på klimaområdet, og at Danmark skal opnå større social lighed og en mere human flygtningepolitik.

- Det lyder utroligt spændende, at de fire partiers aftale ikke beror på et regeringsgrundlag, som vi kender det her i Tyskland. Det åbner for nye muligheder og låser ikke for nye ideer, som en koalitionsaftale gør det, siger Flemming Meyer.

Annonce

Danmark kan udvikle sig til førende nation globalt med målet om at reducere drastisk i CO2-udslippet.

Rasmus Andresen, De Grønne.

Tillid skal tilbage

Oppositionen kritiserer skarpt, at de fire partier, der ud over Socialdemokratiet består af støttepartierne Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, ikke har udmøntet, hvordan de nye initiativer skal finansieres.

- Det er hovedopgaven i al politik at finde pengene, men først skal visionerne på plads. I tysk politik begår man ofte den fejl at gøre det omvendt: Hvor mange penge har vi til at lave politik for? Den fælde er jeg selv faldet i, siger Flemming Meyer.

Anke Spoorendonk hæfter sig ved tonen i den 18 sider lange aftale.

- Tilliden skal frem igen. Tydeligvis har partierne fundet hinanden på en konstruktiv måde. Det centrale er, at anstændigheden, medmenneskeligheden og det humanistiske tydeligt afspejles - ikke mindst i udlændingepolitikken, siger Anke Spoorendonk, der også glæder sig over opgøret med symbolpolitikken. Det vil tjene Danmarks ry - ikke mindst i Tyskland.

Begge hæfter sig ved, at grænsekontrollen vil fortsætte.

- Sidst i regeringsforløbet kan der opstå ny dynamik. Derfor kan det ikke afvises, at vi om få år kan slippe af med grænsekontrollen og vildsvinehegnet, siger Flemming Meyer.

De Grønne roser

Anke Spoorendonk mener, at Danmark nødvendigvis må kontrollere sine grænser, så længe Tyskland gør det.

Det nyvalgte medlem af Europa-Parlamentet for De Grønne, sydslesvigeren Rasmus Andresen fra Flensborg, glæder sig over at Danmark nu bliver social-økologisk regeret.

- Danmark kan udvikle sig til førende nation globalt med målet om at reducere drastisk i CO2-udslippet, skriver politikeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce