Annonce
Billund

Ny regering vil droppe forhadt besparelse: Jubel i Grindsted

Den nye regerings planer om at droppe omprioriteringsbidraget vækker glæde hos formanden for Campus Grindsted, Jesper Dahlmann. Arkivfoto: Joan Karlsen.
Den nye regering vil skrotte det omdiskuterede og forhadte omprioriteringsbidrag, der tvingerne skolerne til at spare to procent om året. Det er en idé, der vækker jubel i Grindsted.

Grindsted: Det meget omdiskuterede omprioriteringsbidrag skal afskaffes allerede ved førstkommende finanslov. Så direkte lyder det i regeringsgrundlag, som danner rammen for den nye regering.

Omprioriteringsbidraget har betydet, at ungdomsuddannelserne hvert år skulle finde besparelser på to procent, så der kunne være flere penge andre steder i den offentlige sektor. Denne regel vil den nye regering skrotte, og det glæder formanden for Campus Grindsted, Jesper Dahlmann.

- Det betyder, at det igen går den rigtige vej med økonomien, men der er godt nok også lang vej, før vi har fået det genoprettet, siger Jesper Dahlmann med henvisning til, at alle områdets uddannelsesinstitutioner i flere år har været tvunget til at finde besparelser.

- Nu er det fjerde eller femte år, vi skal spare to procent, og så kan man selv begynde at regne ud, hvor meget det til sidst er, vi har skullet spare. Det er et pænt stort hul, der skal fyldes, men det hilser vi naturligvis velkommen, siger Jesper Dahlmann.

Annonce

Omprioriteriungsbidraget

Omprioriteringsbidraget blev indført af den nu tidligere regering og betød blandt andet, at ungdomsuddannelserne hvert år skulle finde besparelser på to procent. Disse penge skulle i stedet bruges på andre områder, som regeringen gerne ville prioritere

.

Den nye regering har i sit regeringsgrundlag skrevet, at omprioriteringsbidraget skal afskaffes - helst med virkning allerede fra førstkommende finanslov.

Ser frem til afskaffelse

På Grindsted Gymnasium & HF, hvor omprioriteringsbidraget har betydet en årlig besparelse på omkring 800.000 kroner, er der glæde over nu at komme af med den forhadte besparelse.

- Vi ser frem til det. Det er jo det, vi hele tiden har sagt, lyder det fra rektor Gitte Vest Barkholt, som disse dage har travlt med at sætte huer på hovedet, trykke hænder og ønske tillykke.

Socialdemokratiet har længe argumenteret for at afskaffe omprioriteringsbidraget, og få dage inde i den netop overståede valgkamp mente Venstre pludselig også, at besparelserne skulle droppes. Derfor tror Campus-formanden, at besparelsen var blevet droppet, uanset hvem der kunne danne regering efter det netop overståede valg.

- Uanset om vi havde fået en rød eller blå regering, så tror jeg, det var endt med, at det var blevet afskaffet, for det var ved at krakelere. De var ved at presse citronen for meget, siger Jesper Dahlmann.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce