Annonce
Tønder

Ny rekord: Turister strømmer til egnen

Rømø med Lakolk Strand er det store tilløbsstykke og trækplaster, når det gælder turister og overnatningstal i Tønder Kommune. Af de cirka 1,7 millioner overnatninger, der blev registreret i 2018 i Tønder Kommune, var de 1,2 millioner på Rømø. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Nyeste tal fra Danmarks Statistik viser markant vækst i antallet af overnatninger i Tønder Kommune i årets første seks måneder. - Det viser, at vi gør det rigtige, siger formanden for Rømø Tønder Turistforening, Martin Iversen, der advarer mod at ændre på noget, der virker.

RØMØ/TØNDER: Det går godt for turistbranchen i Tønder Kommune.

Nyeste tal fra Danmarks Statistik viser en markant fremgang i antal af overnatninger i årets første seks måneder.

Fra januar til juni i 2018 var der 598.940 overnatninger fordelt på hoteller, campingpladser, sommerhuse, ferielejligheder m.m. I 2019 steg antallet af overnatninger i samme periode til 649.697. Det er en stigning på 50.757, svarende til rundt regnet otte procent, og det er et tal, der glæder formanden for Rømø Tønder Turistforening, Martin Iversen, Møgeltønder.

- Det er rigtig positivt, også set i lyset af, at de øvrige kommuner langs vestkysten, Esbjerg, Fanø og Varde, slet ikke kan levere en tilsvarende vækst. Tallene dokumenterer, at turisterne har fokus på Tønder, og at vi gør det rigtige, siger Martin Iversen.

Annonce
Det er den unikke oplevelse ved en lille aktør, for eksempel hos Erhard Ehmsen fra Vadehavsmedjen i Ballum, der gør, at gæsterne kommer igen.

Martin Iversen, formand, Rømø Tønder Turistforening, Møgeltønder

Rapport klar

De nyeste tal kommer samtidig med, at Tønder Kommune har modtaget en analyse vedr. erhvervs- og turismefremme, som Teknologisk Institut har gennemført. Analysen skal danne grundlag for en debat og beslutning om blandt andet en nyorganisering af det fremtidige turistsamarbejde.

Her er blandt andet et såkaldt destinationssamarbejde og dermed et formaliseret samarbejde mellem Tønder, Esbjerg og Fanø kommune i spil. Det vil betyde fælles ledelse og fælles økonom,i samt give adgang til udviklings og projektmidler. Den model er turistforeningens formand ikke er tilhænger af.

- Vi vil gerne samarbejde med Esbjerg og Fanø omkring Unescos Verdensarv og Nationalpark Vadehav. Men det skal ske med lokal forankring og lokal styring, med egne budgetter og egen markedsføring, siger Martin Iversen.

Når han er inkarneret modstander af et destinationssamarbejde, skyldes det også frygten for for megen politisk indblanding.

- Udviklingen skal drives frem og styres af erhvervslivet. Vi har ikke brug for en politisk styring, siger Martin Iversen.

Han har også en forklaring på den øgede turisttilstrømning.

- Det er den unikke oplevelse ved en lille aktør, for eksempel hos Erhard Ehmsen fra Vadehavsmedjen i Ballum, der gør, at gæsterne kommer igen. Så de små aktører er godt for de store, siger Martin Iversen.

Godt tilfreds

Når Tønder Kommune har bestilt analysen hos Teknologisk Instituts skyldes det ikke mindst, at der årligt bruges 11,5 millioner kroner til erhvervs- og turismefremme.

- Det er forholdsvis mange penge, konstaterer borgmester Henrik Frandsen.

Analysen munder ikke ud i konkrete anbefalinger.

Både Henrik Frandsen og Martin Iversen konstaterer ud fra analysen, at især de små virksomheder er godt tilfredse med den service, de oplever.

- Hvad angår resultatkontrakter viser analysen, at vi får det, vi bestiller siger Henrik Frandsen.

Overnatninger

Ifølge Danmarks Statistik er der registreret følgende overnatningstal i første halvår 2019 (i parantes tallene fra 2018 i samme periode):

Tønder Kommune: 649.697 (598.940) plus på 50.707

Fanø Kommune: 301.412 (296.130) plus på 5.282

Esbjerg Kommune: 250.868 (238.295) plus på 12.573

Varde Kommune: 1.313.331 (1.296.408) plus på 101.672

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce