Annonce
Haderslev

Ny samarbejdsaftale: Der er behov for krøllede hjerner i en krøllet virkelighed

Marie Dufresne er initiativtager til og daglig leder af Kunsthal 6100. Nu har Haderslev Byråd godkendt en ny samarbejdsaftale, som kommer til at betyde endnu mere kunst. Arkivfoto: Jacob Schultz
Haderslev Byråd har godkendt ny samarbejdsaftale til en værdi af 800.000 kroner årligt med Kunsthal 6100. Byrådets medlemmer har store forventninger til aftalen - og Marie Dufresne, der snart skal mødes med landdistriktsudvalget. Kunsten skal nemlig også ud på landet.

Kunsten skal ud til Haderslev Kommunes borgere, og den skal i hvert fald helt ud til borgerne i landdistrikterne. For der er brug for krøllede hjerner i både byen og på landet. Der gik derfor også nærmest både jubel og lidt land- og bykappestrid i det, da Haderslev Byråd godkendte en samarbejdsaftale med Kunsthal 6100 på Gravene i Haderslev – og initiativtager og daglig leder, Marie Dufresne. Forventningerne i byrådet er samtidig tårnhøje – og meget forskellige.

Kunsthallen sikres med aftalen 800.000 kommunale kroner årligt til driften, og hallen - i kraft af Marie Dufresne - skal på den anden side med sin faglige ekspertise og netværk være med til at undersøge, hvordan en relationel og åben tilgang til samarbejdet mellem kommune og kunsthal kan skabe værdi for borgere og besøgende i kommunen.

Formanden for byrådets udvalg og kultur, der har forhandlet aftalen på plads, var synlig stolt:

Annonce

- Det er jo faktisk en modig beslutning. Vi går jo ud og laver en aftale med en krøllet hjerne, sagde Kjeld Thrane (K).

Øjnene op for kunst

Krøllede hjerner blev et nøgleord i jublen. Medlem af byrådets udvalg for kultur og fritid, Inga Løkke (V), var stærkt tilfreds:

- Vi har behov for krøllede hjerner i en krøllet virkelighed. I Kunsthal 6100 handler de, der er ikke så meget snak. Jeg har personligt fået øjnene op for kunst på en ny måde. Jeg er stolt over, at Marie Dufresne valgte at flytte tilbage til Haderslev,. Hun har skabt interesse for kunst på tværs af alle aldre. Så meget, at der nationalt er skabt en ny interesse for Haderslev Kommune. Når Kunsthal 6100 og Marie Dufresne flere gange bliver nævnt på P1, så ved man, at kultureliten har vendt blikket mod Haderslev. Det er enestående, sagde Inga Løkke.

Aftale med fem ben

  • At understøtte driften af en kunsthal i Haderslev Kommune med et højt kunstnerisk niveau, med national og international relevans, og som har betydning og skaber værdi for borgerne og besøgende i kommunen.
  • At fremme borgere og besøgende i Haderslev Kommunes mulighed for at deltage i kunst- og kulturaktiviteter med et højt fagligt niveau.
  • At understøtte relationen mellem kommune og civilsamfund og undersøge tværfaglige og borgerinddragende muligheder og løsninger for kommunale udfordringer.
  • At kunsthallen indgår som kunstfaglig sparringspartner i relevante kommunale projekter, herunder kommunale anlægsprojekter og projekter med fokus på den borgerrettede service.
  • At skabe plads til at være nysgerrig på de pludseligt opståede, kreative og ikke kendte muligheder.

Hun var ikke alene. Børge Koch fra Det Radikale Venstre, der er formand for udvalget for sundhed og forebyggelse, så et sundhedsmæssigt aspekt i den nye aftale.

- Spændende og krøllede kulturtilbud er kun godt også for det sociale og sundhedsmæssige, så ros til kultur og fritid og kunsthallen, sagde han.

Annonce

Plads til det skæve

Kunsthal 6100 har med en ordblind kunstner, bænke og pølse-tema skabt både debat og samvær siden begyndelsen. Det var noget af det, som Marie Skødt (S) hæftede sig ved:


Det er vigtigt, at vi ikke kun pleaser det pæne, det noble eller stilige facader, men giver plads til det sjove, det skæve og alt det, man taler om, så Haderslev ikke opfattes selvhøjtidelig.

Marie Skødt (S)


- Det er vigtigt, at vi ikke kun pleaser det pæne, det noble eller stilige facader, men giver plads til det sjove, det skæve og alt det, man taler om, så Haderslev ikke opfattes selvhøjtidelig, særligt i forhold til bosætning og i at tiltrække unge. Det er mere vigtigt end nogensinde før. Når verden er færdig med coronaen, står vi med de brølende 20’ere. Derfor er det vigtigt, at vi har steder, hvor det er rart og godt at være, sagde hun.

Annonce

Landdistriktsudvalget på banen

Udvalget for kultur og fritid skal hvert år i november mødes med Marie Dufresne for at drøfte samarbejdet. Allerede i denne måned mødes landdistriktsudvalget dog med kunsthallen.

-Ja, vi er meget hurtigere end udvalget for kultur og fritid. Kunst er jo ikke kun noget, der skal være inden for bygrænsen. Vi skal have det bredt ud til hele kommunen, og derfor skal vi snakke med hende om, hvordan det kan lade sig gøre, sagde formanden for landdistriktsudvalget, Bent Kloster.

Landdistriktsformandens bemærkning fik Enhedslistens Svend Brandt til at melde sig i debatkøen:

- Jeg er altså bekymret for, at der går hastighedskamp i det. Det vigtigste med krøllede hjerner er, at de sættes fri, så de kan lade sig inspirere. Kunstnere skal man ikke binde ind i udvalgsarbejde eller en kamp mellem land eller by, sagde han.

Kjeld Thrane er glad for, at landdistriktsudvalget har afsat et møde med Marie Dufresne. Alligevel advarede han også:

- Vi skal passe på, at vi ikke kører kunsthallen over. Vi vil alle gerne inspireres. Men der skal være plads til nysgerrigheden, og derfor skal der være luft og ikke en fuldt booket Mayland-kalender, sagde Kjeld Thrane.

Annonce

Mere flyvehøjde

Slesvigsk Partis Carsten Leth Schmidt ser helt andre aspekter i Marie Dufresnes opgaver:

-Marie Dufresne skal ikke lave kunst. Hun er facilitator. Det er hendes opgave at bygge netværk, skaffe penge, være konceptudvikler og knaldhårdt kunne pege på projekter, hvor kunst kan bygges ind. Eksempelvis på Jomfrustien, hvor vi investerer 170 millioner kroner i kloakrør og græs. Hun kan mangedoble dette beløb ved at kradse penge ind til spændende kulturoplevelser. Det giver denne samarbejdsaftale noget mere flyvehøjde, synes jeg. Det er her, Marie er pengene værd, lød det fra ham.

Inden samarbejdsaftalen blev endeligt godkendt, gav Venstres Preben Holmberg udtryk for et håb:

- Jeg har ikke meget forstand på kunst. Kunst kan jo virke noget højt svævende. Men jeg er glad for, at denne aftale måske kan få mig indfanget i kunsten og kultiveret os, der ikke har forstand på den.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Haderslev For abonnenter

Anklageskrift fylder 11 sider: Rerup tiltalt for at have 'fredskrænket' fem personer

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Varde

Kreativ redningsaktion: Naturbussen reddede turister fra overnatning på oversvømmet halvø

Annonce