Annonce
Sønderjylland

Ny sengebygning taget i brug: Finn blev den første

Assisteret af oversygeplejerske Annette Holm Lauritsen fik Finn Brandt Søndergaard lov til at klippe det grønne bånd over, og så var det nye sengeafsnit indviet. Foto: Henrik Houman, Sygehus Sønderjylland
Fredag flyttede de første patienter ind i den nye sengebygning på Sygehus Sønderjylland Aabenraa. Det markerede samtidig, at Sønderjyllands nye akutsygehus er ved at være helt færdigt.

Aabenraa: Torsdag aften modtog Sygehus Sønderjylland godkendelse til at tage den nye sengebygning i Aabenraa i brug. Og så gik det hurtigt.

Lidt efter ni fredag morgen skubbede portør Martin C. Sørensen af sted med Finn Brandt Søndergaards seng. Den 66-årige herre fra Vojens var den første patient, der blev flyttet fra det gamle sygehus og over i de nye omgivelser.

- Det er en stor ære, og jeg er spændt på at se, hvordan det ser ud, sagde Finn Brandt Søndergaard ifølge en pressemeddelelse fra Sygehus Sønderjylland, inden han blev trillet af sted på den få minutter korte tur.

Ved ankomsten til den nye afdeling stod hele personalet linet op, og et grønt silkebånd spærrede vejen helt ind til sengestuerne. Det fik Finn Brandt Søndergaard lov til - assisteret af oversygeplejerske Annette Holm Lauritsen - at klippe over, inden turen gik resten af vejen hen mod sengestue 238.

- Det er rigtig flotte lokaler, og jeg kan godt lide, at de hvide vægge bliver brudt af naturtræ, var den umiddelbare reaktion fra Finn Brandt Søndergaard.

Annonce

Nu er der 270 sengepladser

  • Den nye bygning indeholder seks etager med laboratorier, blod­prøvetagning, intensivafdeling, ambulatorier og sengeafdelinger.
  • Fire etager i den nye hvide bygning er rene sengeafsnit, hvor der er 30 sengepladser på hver etage. Derudover er der 13 intensivstuer og 8 urologiske stuer. Hertil kommer 24 ambulatorierum, som også kan omdannes til sengestuer.
  • Sygehuset i Aabenraa har fremover i alt 270 sengepladser.
  • Sygehuset er udvidet fra oprindelige 25.600 kvadratmeter til 80.000 kvadratmeter.
  • Foruden de mange nye kvadratmeter vil store dele af det eksisterende sygehus blive renoveret i 2020.
  • Efter udbygningen har sygehuset plads til 210.000 ambulante besøg, 36.000 indlæggelser og andre former for patientkontakt i løbet af året.
  • Kilde: Sygehus Sønderjylland

Nye arbejdsgange er trænet

Det var afdelingen Kirurgi, der først indtog den nye sengebygning, og sygeplejerske Iben Mailandt var glad for endelig at komme i gang i det nye.

- Vi har talt om flytningen i mange år, de seneste måneder har vi trænet nye arbejdsgange, og nu er vi her de nye flotte rammer. Det er helt fantastisk, sagde hun og fortsatte:

- Det er stort at komme herover. Som noget nyt er der enestuer til alle patienter, og det giver et fortroligt rum mellem patienten og behandlerne, hvilket er svært at have på en flersengsstue. Så jo, det er rigtig godt, og vi glæder os til rigtigt at tage den nye bygning i brug.

Administrerende sygehusdirektør Peter Fosgrau havde også et par ord til den store dag.

- Det er kulminationen på mange års byggerier, så jeg er da både glad og stolt over, at vi nu er klar til at give patienterne en god service i nye omgivelser, sagde Peter Fosgrau, der samtidig kunne glæde sig over, at tidsplanerne i forhold til indflytning nu er overholdt.

Officiel indvielse til februar

I løbet af de næste uger flytter Intensiv efterfulgt af Ortopædkirurgi ind. Indflytningerne er samtidig startskuddet til et år med masser af andre flytninger. Mange afdelinger flytter rundt, og der bliver også flyttet afdelinger mellem Aabenraa og Sønderborg, forklarer sygehuset i pressemeddelelsen.

Torsdag den 20. februar indvies det nye akutsygehus så officielt, hvor alle får mulighed for at komme ind i det nye lager, det topmoderne laboratorium, det nye kapel, de to øverste etager i sengetårnet og se den store sengevasker.

Derudover vil der blive en mere formel seance, hvor 250 særligt indbudte gæster vil fejre indvielsen. Her er blandt andet kongehus, regering og folketing inviteret.

Portør Martin C. Sørensen fik den store ære at køre den første patient til den nye sengebygning. Foto: Henrik Houman, Sygehus Sønderjylland

Social og sundhedsassistenterne Kirsten Lindemann og Kirsten Schøwing var også klar til at flytte. Foto: Henrik Houman, Sygehus Sønderjylland
Ledende overlæge på Kirurgi Per Helligsø var forbi for at hilse på den første patient på det nye sengeafsnit, Finn Brandt Søndergaard. Foto: Henrik Houman, Sygehus Sønderjylland
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Ribe Boldklub hædrede fire ildsjæle

Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Annonce