Annonce
Vejen

Ny sensation i Fæsted: Købmand tabte pung med alle sine penge

Var det en uheldig købmand, som tabte sin pung med en formue i sølvmønter en dag i slutningen af 1300-tallet? Foto: Lars Grundvad, Museet på Sønderskov
Sølvmøntskat fra middelalderen fundet ved Fæsted af Team Rainbow Power og arkæologer fra Museet på Sønderskov. I samme område fandt de samme personer den enorme guldskat for tre år siden.

FÆSTED: Hvor heldig kan man være?

Nej, det er ikke købmanden, som en dag sandsynligvis i slutningen af 1300-tallet tabte sin pung på marken i Fæsted, da han måske var på vej til marked i Ribe, som havde heldet med sig den dag. Tværtimod. Han må have råbt og skreget af fortvivlelse, da han opdagede, at pungen var væk, og han må være gået tilbage i samme spor for at lede.

60 sølvmønter lå der i pungen, og nu var de væk. Han ledte, og han ledte - kan man tænke sig - men han fandt aldrig pungen. Nu godt 600 år senere tilsmilede heldet derimod detektor-holdet Team Rainbow Power - Poul Nørgaard Pedersen, Kristen Nedergaard Dreiøe og Marie Aagaard Larsen.

For nogle uger siden fandt de en sølvmønt på marken ved Fæsted, og en minutiøs vandring med metaldetektorerne og en regulær udgravning afdækkede købmandens 60 mønter.

Annonce

Hvorfor skatten endte i jorden ved Fæsted, ved vi ikke endnu, for det lykkedes ikke at finde en nedgravning, så måske er der tale om en rig købmands tabte pung.

Lars Grundvad

Held igen - kan man sige!

Det var nemlig Poul Nørgaard Pedersen, Kristen Nedergaard Dreiøe og Marie Aagaard Larsen, som i sommeren 2016 stod bag Danmarkshistoriens største og mest betydningsfund fra vikingetiden - bl.a. syv enorme guldarmbånd og en halv snes fantastiske guldsmykker i det samme område. I alt var 1,6 kg rent guld.

Så - hvor heldig på en skala fra 1 til 10 skal man være for igen at finde en stor skat fra fortiden?

Rent held var det nu ikke dengang for tre år siden. Det var næse og logik. Der var nemlig fundet en guldkæde på marken ved Fæsted i 1911, og der kunne jo ligge mere, mente regnbue-teamet! Og det gjorde der.

Men det nye fuld er lidt heldigt. Leder af Fæsted-udgravningen, arkæolog Lars Grundvad fortæller, at der ikke er noget på marken med sølvfundet - to km nordvest for guldmarken og nord for Ribe-landevejen - som umiddelbart tyder på, at her er spor af middelalderen.

- Da de første møntfund blev opdaget af de tre amatørarkæologer, underrettede de hurtigt museet, og vi søgte derefter midler til en redning af skatten hos Slots- og Kulturstyrelsen. Midlerne blev bevilget, og derfor kunne der i alt reddes 60 hele og itubrudte mønter, fortæller Lars Grundvad.

En formue

- Hvor mange mønter skatten reelt indeholdt er svært at sige, men det er klart allerede nu, at flere af stykkerne kan sættes sammen, og at det udgravede felt er tømt for metaller.

- Hvorfor skatten endte i jorden ved Fæsted, ved vi ikke endnu, for det lykkedes ikke at finde en nedgravning, så måske er der tale om en rig købmands tabte pung. En købmand som drev ivrig handel med Hansestæderne, for alle mønter er nemlig slået i slutningen af 1300-tallet i disse rige handelsbyer.

- Det er et meget vigtigt fund. Det er den første af sin slags fra middelalderen i vores del af landet, og det er ikke mindst det, som gør det interessant.

Mønterne er nu ved at blive registreret af museets arkæologer og skal derefter til danefævurdering hos Nationalmuseet i København.

Lars Grundvad fortæller, at den yngste mønt er fra tidligst 1389, da Margrethe 1. regerede Norden, så enten har købmanden - eller hvem det nu var - mistet sig pung det år eller senere. Hvor stor værdi, mønterne har haft for 600 år siden, tør Grundvad ikke skyde på.

- Alene det, at de er af sølv, vidner om en vis værdi, men om det svarer til 10.000 eller 100.000 kroner er ikke til at vide.

Nu håber Lars Grundvad, at Museet på Sønderskov får lov at udstille møntskatten, før den skal sendes til Nationalmuseet.

De 60 fundne sølvmønter er alle af samme type fra Hansastæderne - ca. to centimeter i diameter som en gammel tokrone. Foto: Lars Grundvad, Museet på Sønderskov
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om Radio24syv: Man kan både vinde og tabe udbud

Når det offentlige sender opgaver i udbud, ligger det i sagens natur, at man som byder både kan vinde og tabe. Og det er også naturligt, at når en udbudsperiode udløber, risikerer det firma, der hidtil har løst opgaven, at tabe kampen om et nyt udbud. Men de selvfølgeligheder anfægter ikke de mange tilhængere af Radio24syv, der er dybt skuffede og vrede over, at radiokanalen ikke kan fortsætte efter denne måneds udgang. Lukningen af Radio24syv bliver af kritikere set som politikeres bevidste forsøg på at stoppe en kanal, der har lavet magtkritiske nyheder og satire. Dette blev også af disse kritikere set som årsagen til, at det daværende borgerlige flertal besluttede, at det nye udbud af Radio24syvs sendetilladelse skulle føre til en radiostation med hovedsæde i provinsen. Radio24syvs ejere ønskede på de forudsætninger ikke at søge. Det vakte så stor kritik, at et politisk flertal reagerede med at beslutte et udbud af en internetbaseret DAB-kanal, som ville give Radio24syv en chance for at fortsætte. Men i et udbud hverken kan eller skal politikerne bestemme hvem, der skal løse opgaven. Det har det politisk uafhængige radio og tv-nævn under Kulturministeriet haft til opgave at afgøre. Nævnet valgte så tirsdag eftermiddag, at Radio24syv ikke får den opgave. Det var et chok for mange medarbejdere og lyttere af en station, der i løbet af otte år har revolutioneret taleradio i Danmark. Tak for det. Men det er forkert, at politikerne har lukket Radio24syv. Stationen har tabt til konkurrenten Radio Loud, som af Radio og tv-nævnet er vurderet til på en række opstillede kriterier at have indgivet det bedste bud. På FM-båndet er Radio4 med hovedsæde i Aarhus klar til fra 1. november at blive afløseren for Radio24syv. Radio4 er ejet af en række lokale og regionale medier, herunder Jysk Fynske Medier, hvis største dagblad er JydskeVestkysten. Også Radio4 må risikere at kunne tabe et eventuelt nyt udbud, når den nuværende sendetilladelse udløber om otte år. For den slags udbud kan man både vinde og tabe.

Vejen

Landmand opgiver strid om Skovgårdsvej: - Min retsbevidsthed er krænket

Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Annonce