Annonce
Billund

Ny skole i Grindsted slog dørene op for 70 elever

Borgmester Ib Kristensen indvier FGU-skolen i Grindsted. Skoleleder Helle Korgaard kigger på i baggrunden. Foto: Andreas Bjerre
Grindsted Produtionsskole og VUC er nedlagt. I stedet har Grindsted fået en ny skole under FGU Trekanten, og mandag var første skoledag for eleverne.

Grindsted: Mandag var første skoledag på Grindsteds nyeste skole: FGU Trekanten.

Her var både elever, ansatte og andre gæster samlet til en festlig indvielse af uddannelsen, som blandt andet har samlet de tidligere elever fra Grindsted Produktionsskole og VUC i Grindsted.

FGU står egentlig for "forberedende grunduddannelse", og formålet med skolen er at give unge 15-25-årige en ekstra hånd, før de er klar til at komme i uddannelse eller job. I sin indvielsestale gjorde skoleleder Helle Korgaard derfor opmærksom på, at kært barn har mange navne, og at FGU ligeså kunne stå for "flere glade unge" og "flere gode uddannelsesoplevelser".

- For flere af jer har skolegangen været svær. Det prøver vi at ændre på. Vi vil gøre en forskel for hver enkelt af jer, sagde Helle Korgaard til eleverne.

Annonce

Tre uddannelsesspor

Den nye FGU-skole har tre uddannelsesspor:

En almen grunduddannelse (AGU), som kvalificerer til erhvervsuddannelser, HF og de gymnasiale uddannelser.

En produktionsgrunduddannelse (PGU), som er praksisrettet og kvalificerer til erhvervsuddannelser og job.

En erhvervsgrunduddannelse (EGU), som fortrinsvis består af praktik og kvalificerer til erhvervsuddannelser og job.

70 elever i Grindsted

Der er cirka 70 elever på den nye skole, som holder til i lokalerne for den gamle Grindsted Produktionsskole på Tårnvej. Det er noget flere, end de godt 20 elever, som var på Grindsted Produktionsskole, da den lukkede ned pr. 1. august.

Borgmester Ib Kristensen glædede sig derfor over, at det er lykkes at få en FGU-skole i Grindsted.

- Det viser, hvor vigtig det er med en afdeling her i Grindsted, sagde borgmesteren, inden han klippede snoren og officielt indviede skolen.

Flere kan dog komme til, for der er løbende optag. Varigheden af uddannelsen kan være alt mellem et par uger til et par år, afhængig af hvad den unge har behov for.

- Nogle har taget forkerte uddannelsesvalg, og nogle har slet ikke valgt noget. Vi giver de unge et skub i ryggen. Det er ikke bare et ophold. Hensigten er at komme i job eller uddannelse, fortæller Helle Korgaard.

Skoler landet over

Skolen i Grindsted er en af fem skoler under FGU Trekanten, som samlet set har 640 elever og dermed er en af de største FGU-skoler i landet.

FGU-skolerne er opstået landet over pr. 1. august. Ideen er, at FGU-skolerne samler hele den palet af tilbud, der tidligere har været til de unge, på ét sted, så de unge kun skal gå ind af døren ét sted for at få den hjælp, de har brug for.

Der er cirka 70 elever på den nye skole fordelt på tre uddannelsesspor. Foto: Andreas Bjerre
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce